Hlavní obsah

Léto je ideální čas pro kontrolu komínů

Novinky, nes

Léto je v plném proudu, a tak se jen málokomu chce pomýšlet na podzimní plískanice a s nimi související začátek topné sezóny. Teprve tehdy si ale spousta lidí vzpomene, že by bylo dobré nechat si zkontrolovat komín. Jenomže... Kominíci jsou v tomto období na roztrhání a na eventuální opravy či úpravy může být buď nepříznivé počasí, anebo hůř - pozdě. Kominíci proto vřele doporučují nechat si zkontrolovat komíny s předstihem, ideálně právě už v létě.

Foto: Profimedia.cz

Zprávu o kontrole a čištění spalinové cesty může vydat pouze odborně způsobilá osoba nebo firma s živnostenským oprávněním kominík.

Článek

Topná sezóna začíná 1. září a končí 31. května. Tak alespoň praví vyhláška ministerstva průmyslu a obchodu č. 194/2007 Sb., v praxi se však dodávky tepla spouštějí až v době, kdy v místě poklesne průměrná teplota pod 13 °C, a to minimálně dva dny po sobě.

„Majitelé domů dost často zůstávají u toho, že si před zimou obstarají palivo, a na údržbu už zapomínají. V případě tuhých paliv je třeba vyčistit spalinovou cestu a vybrat saze. Údržbu ovšem vyžadují i otopné soustavy na plyn. Na komíně se totiž přes léto může udělat pavučina a ta, když se pak zapráší, vytvoří ucpávku, kterou spaliny nedokážou protrhnout. Spaliny se pak cestou nejmenšího odporu vracejí přes přerušovač tahu dovnitř a mohou způsobit otravu,“ vysvětluje Pavel Dědič, předseda znalecké a rozhodčí komise Společenstva kominíků České republiky (SKČR).

Bezpečnost je prvotním důvodem, proč si nechávat pravidelně kontrolovat komín. Není však jediným. Hned těsně za ní je úspěšnost při jednání s pojišťovnou v případě požáru vzniklého kvůli závadě na komínu.

„V případě, že je jako příčina požáru zjištěna závada komínu, pojišťovny striktně vyžadují předložení platné Zprávy o provedení kontroly spalinové cesty, obsahující veškeré náležitosti dané vyhláškou. Jestliže tato zpráva neexistuje, obsahuje závady podstatné pro vznik požáru nebo nemá všechny vyhláškou předepsané náležitosti, je pojistitel oprávněn krátit plnění,“ upozorňuje specialistka na pojištění majetku a odpovědnosti Marcela Machová z České asociace pojišťoven.

Dohodnout si prohlídku komínu v letních měsících může mít pak ještě jednu přednost. Pokud si vybírá zákazník kominíka, bývá to často již ověřený profesionál nebo kominík doporučený známými a sousedy.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Narychlo dohodnutá prohlídka neznámým člověkem nabízejícím tuto službu podomním způsobem vede často jen k zaplacení několika set korun falešnému kominíkovi. Ten v lepším případě prohlídku neprovede nebo nepřiměřeně znečistí domácnost zákazníka či nedodá platný doklad o provedené prohlídce. V nejhorším případě pak může jít o tipaře. I proto SKČR apeluje na občany, aby si dobře zvážili, komu prohlídku komínů ve svých domech svěří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám