Hlavní obsah

Rekonstrukce rozzářila a opticky nafoukla panelákový byt

V dalším pokračování našeho seriálu Proměny bytu řeší bytová návrhářka Kateřina Mlejnková zajímavé úpravy typického panelového bytu na pražském sídlišti Jižní Město. Jistě i vás zaujmou kontrasty barev, využití zrcadel a potřebné řešení úložných prostor.

Článek
Dopisy čtenářky
Vážená redakce, stále s velkým zájmem sleduji tuto rubriku a nakonec jsem se rozhodla poprosit Vás také o pomoc. Jedná se o panelový byt na Jižním Městě z roku 1979 - řešení 3 + 1 + lodžie. V bytě jsou nová plastová okna, všude strhané tapety a udělaná omítka (ale nekvalitně) a máme také nově zasklenou lodžii. Koupelna a záchod jsou umakartové a potapetované.Na podlaze je původní linoleum, které jsme původně měli celé pokryté koberci, ale ty se musely strhnout a vyhodit po tom, co nás několikrát sousedi vytopili. Nechtěla bych dělat moc velké úpravy, tj. bourat moc zdí, protože to už dělali lidé pod námi i nad námi. V příloze zasílám par současných fotek z bytu, plánek bytu a dva mé nákresy s tím, co bych si představovala v bytě změnit. Omlouvám se, že jsem se tak rozepsala, doufám, že Vás můj nápad na proměnu bytu zaujme a poradíte mi nejlepší řešení. Děkuji předem za trpělivost při čtení a budu se těšit na Vaši odpověď. Alena Matějková
Vážená paní Mlejnková, můj požadavek je stále aktuální - k této rekonstrukci mělo dojít už před mnoha lety, ale jak vidíte, je stále jenom na papíře. Ale ani to nebylo na škodu, protože mezitím jsem získala nové zkušenosti a stále měnila své nákresy. Podívala jsem se na stránky www.panelplus.cz, které jsem doposud neznala a moc se mi líbily. Vzhledem k tomu, že nás, „panelákových,“ je opravdu hodně, je to pro nás, kteří se rozhodli renovovat a zlepšovat opravdu velmi dobrá pomoc. Také z tohoto důvodu souhlasím s použitím plánků a vizualizací z rekonstrukce mého bytu na stránkách zajímavého a podnětného časopisu PANEL PLUS.A ještě dodatek k mým plánkům. Moje představy jsou více méně jasné, pokud jde o obývací pokoj, kuchyni a ložnici, ale s koupelnou (místo pokoje) si stále nejsem jista. Chtěla bych tam vanu, na kterou se může dát zástěna na sprchování (jsme zvyklí se denně sprchovat), ale nechci se zbavit možnosti občas si napustit vanu na relax, dále by tam mělo být umyvadlo, polička na ručníky a drogerii a musí tam být sušička na prádlo, jinam by se totiž nevešla.V části místnosti u okna bych dala gauč a naproti nějaké šuplíky a TV, místo určené k odpočinku po obědě, k žehlení, ale i pro přespání nějaké návštěvy. Jak co nejjednodušeji oddělit tyto dvě zóny, aby spolu byly propojené, ale v případě návštěvy zajistí i soukromí ve vaně? Těším se na Vaše rady. Alena Matějková

Shrnutí požadavků čtenářky

  • panelový byt na pražském sídlišti Jižní Město z roku 1979 - řešení 3 + 1 + lodžie pro starší paní s manželem
  • existují nová plastová okna a nově je zasklena lodžie
  • nebourat stěny
  • nová koupelna a záchod - WC by mělo zůstat na stejném místě, ale musí být prodlouženo
  • původní koupelna by měla obsahovat WC, bidet a umyvadlo
  • zazdění dveří z kuchyně na chodbu a dvojitých dveří z kuchyně do obývacího pokoje a vytvoření nových jednoduchých dveří mezi obývacím pokojem a kuchyní
  • z pokoje 6.07 další koupelna
  • podlahy – výměna podlahových krytin
  • vyřešení odpočinkové zóny

S koupelnou (místo pokoje) si čtenářka není stále jista. Chtěla by tam vanu, na kterou by měla být namontována zástěna na sprchování. Manželé jsou zvyklí se denně sprchovat, ale nechtějí se zbavit možnosti občas si napustit vanu. Ve vybavení koupelny by mělo být umyvadlo, polička na ručníky a drogistické přípravky a musí tam být sušička na prádlo, protože jinam by se nevešla.

Čtenářka si přála poradit s řešením nové dispozice bytu v panelovém domě v Praze na sídlišti Jižní Město z roku 1979. V bytě jsou nová plastová okna a zasklená lodžie.

Preferuje sprchu, ale nechce přijít o vanu

Čtenářka požaduje mít dvě koupelny, a to na úkor malého pokoje, který bude sloužit pouze jako pokoj pro hosty. V koupelnách nesmí chybět dvě toalety, bidet, sprcha a i vana, protože i když čtenářka preferuje sprchu, nechce přijít o koupání ve vaně. Samozřejmě je třeba umístit v bytě pračku a i sušičku.

Do jedné z vestavěných skříní se vešla pračka i sušička

Ihned po vstupu do bytu je dlouhá úzká chodba, kam jsem navrhla pouze dlouhou vestavnou skříň pro uložení šatů a vedle do malého prostoru zrcadlo se stoličkou. Dále pak je v předsíni opět další pár vestavěných skříní, z nichž jedna slouží jako úložný prostor pro pračku se sušičkou a prostor pro uložení úklidových prostředků.

Koupelny vedle sebe

Na místě původní koupelny s WC vznikla nová koupelna pro denní užívání, je v ní umístěno prostorné umyvadlo, velký sprchový kout a samozřejmě toaleta a bidet. Vedle je pak hned druhá koupelna, která je menší a je v ní velká vana s menším umyvadlem a toaleta. Tato koupelna slouží jak pro hosty, tak v případě potřeby, kdy se čtenářka bude chtít vykoupat, bude ji moci použít.

Okno po celé délce vany

Jako atypický prvek jsem navrhla okno po celé délce vany, které přináší do koupelny světlo a zároveň propojuje prostor koupelny a malého pokoje, takže tak vzniká relaxační prostor v bytě. V celém prostoru je podlaha v tmavém odstínu dřeva a totožný desén je použit i na nábytek, a to v kontrastu s bílou barvou, která je nejen na stěnách, ale i na obkladačkách a dlažbě.

Všechny ostatní barvy pak tvoří dekorace, textil a sklo s kovem. V obou koupelnách jsem s ohledem na bílé provedení použila jako dekoraci kresbu na stěnu, kterou by mohla nahradit i tapeta. Je to nejen dekorativní, ale oživuje to i prostor.

Bílá pohovka a červená knihovna

V kuchyni je opět kontrast tmavé podlahy a bílé barvy - bílého laku na kuchyni s červeným skleněným obkladem. Naproti stolu jsem pak použila velké kulaté zrcadlo, které tak opticky zvětší prostor.

V prostoru obýváku kontrastuje s tmavou podlahou bílá světlá pohovka, a červená knihovna u pracovního stolu. V pokoji pro hosty jsem navrhla rozkládací pohovku vhodnou pro trvalé spaní, aby se v případě potřeby rozložila a pokoj tak jinak může sloužit jako relaxační prostor.

I když jsem neměla možnost výrazně hýbat s dispozicí bytu, v takovémto bytě to nebylo na škodu, je dostatečně velký a navíc stávající dispozice není špatná. Navíc, pokud bude sloužit trvale pro dvě osoby a případné návštěvy, bude tak velmi komfortní.

Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám