Hlavní obsah

Nápaditá rekonstrukce změní 1+1 v prostorný byt v námořnickém stylu

Řada lidí se obrací na redakce novin, časopisů a internetových portálů, aby tam našli podporu svých úvah o rekonstrukci bytu. Další oslovují bytové architekty, prostě všichni chtějí vynaložené finanční prostředky využít co nejefektivněji, aby jejich nově upravený byt byl nejen zajímavý, ale také účelně zařízený.

Článek

Také na adresu naší redakce dochází mnoho dopisů a mailů s žádostí o pomoc. Proto jsme se před časem rozhodli vyhovět alespoň několika našim čtenářům a rady a možná řešení z dílny bytové návrhářky Kateřiny Mlejnkové pravidelně uveřejňovat v rubrice Proměny bytu. A tak vám opět předkládáme, obrazně řečeno, další splněné přání.

Dopis od Jany
Dobrý den,na Vašich internetových stránkách jsme se dozvěděli o možnosti nechat si poradit s přestavbou bytu od architekta nebo bytového designéra. Vzhledem k tomu, že stále bojujeme s nedostatkem místa nebo nepraktickým rozložením nábytku v bytě, uvažujeme již dlouho nad přestavbou. Posílám tedy plánek a popis situace a požadavků, které bychom rádi zrealizovali. Budeme potěšeni, pokud bude právě náš byt vybrán do rubriky Proměny bytu.Bydlíme s přítelem a se psem v panelovém bytě 1+1 s balkónem. Velký pokoj (1) je zařízen jako ložnice a obývací pokoj najednou - je tam nejen manželská postel, ale i obýváková stěna s televizí, pracovní stůl s počítačem a křesla s konferenčním stolkem. Pokud máme návštěvu, zveme ji do této místnosti, a to je často nepraktické. Oproti tomu kuchyň (2) není ani zdaleka využita - kuchyňská linka zabírá sotva polovinu délky místnosti a ve zbytku této "nudle" je další stůl s počítačem, prádelník a jídelní stůl.Kumbál (4) slouží jako prostor pro skladování věcí, stejně jako druhá předsíň (3), kde jsou kromě stoupačky už jen vestavěné skříně. Abychom oddělili obývací pokoj od ložnice, rádi bychom ponechali obývací část v současném obývacím pokoji (1), ložnici přesunuli do současné kuchyně (2) a prostor předsíně 3 a kumbálu (4) přebudovali na kuchyň i s menším jídelním stolem.Právě s posledně zmíněnou částí přestavby bychom potřebovali poradit. Stěna mezi předsíní (5) a kumbálem s druhou předsíní (4 a 3) je nosnou zdí, nelze s ní tedy hýbat a pro kuchyň nelze využít další prostor zmenšením předsíně (5). Stejně tak je nutné zachovat stoupačku v předsíni (3).Stoupačkou vede jak rozvod teplé a studené vody, tak odpad a odvod do digestoře. V obou místnostech je rozvedena elektřina jen na svícení, ale není problém zde dodělat elektrické zásuvky. Nemáme velké nároky na přístrojové vybavení kuchyně - v plánu je pouze vestavěný elektrický sporák s troubou a mikrovlnná trouba. Uvítali bychom však větší pracovní plochu na vaření a jednoduchý dřez. Dále by bylo potřeba do prostoru umístit lednici, skříň na potraviny a buď malý jídelní stůl, nebo pult. Preferujeme světlé barvy a přírodní materiály. Nepředpokládáme využití žádného nábytku ze současné kuchyně. Co se týče finančních možností, jen těžko odhadujeme potřebné náklady na podobnou akci, ale neradi bychom překročili částku 80 tisíc Kč (myšleno bez nákladů na elektrické spotřebiče).Děkuji a budu doufat, že se nám společně podaří vyřešit náš problém s přestavbou našeho bytu.S pozdravem Jana K. Praha

Shrnutí požadavků

  • dvě osoby a pes v bytě v panelovém domě 1+1 s balkónem
  • v největším pokoji by rádi měli v budoucnu obývací pokoj a ve stávající kuchyni ložnici, předsíň by chtěli spojit s chodbou a komorou a vytvořit tam kuchyň s jídelním koutem
  • stěna mezi předsíní a komorou s druhou předsíní je nosnou zdí, nelze s ní tedy hýbat
  • stejně tak je nutné zachovat stoupačku v předsíni, stoupačkou vede jak rozvod teplé a studené vody, tak odpad a odvod do digestoře, v obou místnostech je rozvedena elektřina jen na svícení, ale není problém zde dodělat elektrické zásuvky
  • nemají velké nároky na přístrojové vybavení kuchyně - v plánu je pouze vestavěný elektrický sporák s troubou a mikrovlnná trouba, uvítali by však větší pracovní plochu na vaření a jednoduchý dřez, dále by bylo potřeba do prostoru umístit lednici, skříň na potraviny a buď malý jídelní stůl, nebo pult
  • preferují světlé barvy a přírodní materiály
  • nepředpokládají využití žádného nábytku ze současné kuchyně

Nosná stěna překážkou

Oslovila nás čtenářka, která bydlí s partnerem a pejskem v malém bytě 1+1 v panelovém domě. V současné době je byt nejen beze změn od původního stavu, ale také v dosti zanedbaném stavu.

Byt je svou dispozicí samozřejmě nevyhovující a rovněž již nesplňuje podmínky současného bydlení. Navíc se středem bytu nese nosná stěna, která musí být ponechána ve stávajícím stavu. Nyní je ve velkém pokoji zároveň obývací pokoj i ložnice, kde navíc obyvatelé bytu hostí návštěvy a běhá pejsek.

Preferují světlé barvy

Kuchyňská linka je už zastaralá a navíc slouží i jako pracoviště pro modeláře lodí, partnera čtenářky. Čtenářka navrhuje změnit dispozici tak, aby se do stávající kuchyně přesunula ložnice a z velkého pokoje vznikl obývací prostor otevřený do předsíně, kde by v prostoru stávající chodby a komory měla být právě kuchyňská linka s jídelním koutem.

Nemají velké nároky na spotřebiče, preferují ale vestavěné. Uvítali by určitě větší pracovní plochu na vaření a lepší dřez. Dále by chtěli malý jídelní stůl nebo pult. Preferují světlé barvy a přírodní materiály.

Stavební změny minimální

Podobnou dispozicí jsme se už zabývali, a tak jsem se nechtěla opakovat a snažila jsem se navrhnout trochu jiné řešení. Základní dispozici bytu jsem ponechala, a co se týče stavebních změn, ty jsou minimální. Malinko jsem upravila stěny, kde byla původně koupelna je nyní kuchyňský kout otevřený do obýváku a koupelnu jsem přesunula do nevyužité chodby.

Komoru jsem záměrně ponechala a měla by sloužit jako šatna, přístup do ní je ale z koupelny. V takto malém bytě by to nemělo být na škodu, protože pokud bude jeden člověk ještě spát a druhý vstávat, používá právě koupelnu a šatnu, takže spící osoba není vůbec rušena.

Mramorový dekor s vysokým leskem

Do celého prostoru jsem navrhla dlažbu, která je velmi kvalitní, jedná se o světlý jemný mramorový dekor s vysokým leskem.

Světlé bílé jsou také všechny stěny a vše je doplněno červenými dveřmi s kruhovými okénky, které evokují lodní kajutu, a to proto, že partner čtenářky je modelář lodí. S ohledem na to jsem se inspirovala i dále při volbě textilií a dřeva či jiných dekorativních prvků a barev.

Přednost dostal sprchový kout

Dlažbu do celého bytu jsem volila i z toho důvodu, že jeho obyvatelé mají psa a s ohledem na údržbu a životnost je to nejvhodnější volba. Totožné dlaždice jsem použila i jako obklad wc a koupelny.

V koupelně jsem místo vany dala přednost sprchovému koutu, který je navíc komfortní svou velikostí a opět s ohledem na pejska velmi praktický. Vešla se tam i pračka, kterou jsem stylově volila v červené barvě a k umyvadlu jsem samozřejmě navrhla skříňky s dostatkem úložného prostoru.

Jako zajímavost jsem navrhla dvě červená okénka, která jsou umístěna nad sebou a jsou ve stěně mezi předsíní a kuchyňským koutem. Díky nim tak prostupuje do předsíně světlo a jde i o zajímavý dekorativní prvek.

Pracovní kout s knihovnou

V obýváku jsem navrhla relativně velkou rohovou pohovku s potahem v námořnických pruzích a také skříňku pro TV. Na kuchyňskou linku navazuje pult, který slouží jako jídelní stůl.

Do ložnice jsem umístila velkou dvoulůžkovou postel, která je ale s ohledem na šířku pokoje přístupná pouze z jedné strany. V prostoru ložnice je u okna pracovní kout s knihovnou a malé úložné prostory.

Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám