Hlavní obsah

Jak zamezit rosení oken

Právo, Sylva Svobodová

V zimní topné sezoně nás trápí orosená okna. Kdo stékající kapičky nesetře, dočká se plísně na okenním rámu. Ale samotné okno za to nemůže, nejde o výrobní vadu. To jen my nedodržujeme zásady správného větrání, které je nutné zejména v novostavbách s dokonale těsnými okny nebo ve starších domech, trpících vlhkostí zdiva.

Článek

K rosení okenních skel dojde, když je vzduch plně nasycen vodními parami a náhle se sníží teplota. My se musíme proto snažit, aby vůbec ke kondenzaci nemohlo dojít. Čím vyšší je totiž teplota vzduchu, tím více vlhkosti se v něm drží. Takže co s tím? Jednoduše potřebujeme vpustit do bytu chladný vzduch (v zimě pravidelně větrat), který teplotu sníží.

Větráním se zbavíme vlhkosti

Málokdo si uvědomuje, jak se vlhkost zvyšuje jen tím, že v interiéru pobýváme. Kritická jE samozřejmě kuchyň, kde se vaří, zimní zahrada s květinami, koupelny, místnosti, kde se suší prádlo.

Podle odborníků jeden člověk vypustí do ovzduší přibližně 3 l vody za den, čtyřčlenná rodina jenom za sobotu asi 12 litrů! Kdo nevětrá, dočká se brzy sražené vody, která ničí okenní rámy (více dřevěné), ale i zeď pod oknem, případně podlahu. Brzy začnou růst plísně, které jsou nejen odpuzující na pohled, ale vyloženě zdraví škodlivé.

Pravidlem je každou místnost krátce, ale hodně intenzivně vyvětrat. Nejlépe plně otevřeným oknem na dobu minimálně 3 až 5 minut, a to vícekrát za den. Rychlé větrání je důležité hlavně v zimě, aby neuniklo mnoho tepla, neprochladly stěny, podlaha. Otevřít v únoru na půl dne ventilačku a odejít do práce tedy není dobrý nápad. Místnost v blízkosti okna spíše promrzne, dokonce nemusí dojít ani k pořádné výměně vzduchu.

Zvýšené rosení ovlivní také dekorativní doplňky okna, které omezují proudění vzduchu po skle. Jsou to žaluzie (proto je raději vytáhneme), dlouhé záclony a závěsy. Stejně škodí i hluboké parapety, které jsou sice příjemné pro květináče, ale když přesahují nad radiátor, brání proudění teplého vzduchu. Podobně nešikovné je i umístění nábytku pod okno (hlavně tam, kde je podlahové topení). V podstatě se zamyslíme, jestli v bytě nemáme jakoukoli překážku, která brání proudění teplého vzduchu na okenní sklo.

Kvalitní okno také pomůže

Větrat bychom měli zejména první roky bydlení v novostavbě. Mnozí se bojí, že vyvětrají i peněženku, ale je tomu právě naopak. Pokud pustíme chladnější vzduch, teplota se sníží jen nakrátko, ale hlavně se zbavíme vlhkosti.

Jestliže naopak nevětráme, máme v interiéru vlhko, které navozuje pocit chladu (vlhčí vzduch tělo hůře snáší než suchý chladný), což nás nakonec nutí přitopit o dva stupně Celsia výš, takže nakonec protopíme více, než když v zimě vyvětráme. Výrobci oken vědí, že mnozí z nás příliš nevětrají, a tak mj. nabízejí okna, která mají mikroventilaci, třeba prostřednictvím kování.

Kliku kování lze nastavit do tzv. čtvrté polohy, díky čemuž se křídlo okna oddálí od rámu cca 3 mm a je mezera pro vzduch. Další možností jsou větrací kanálky (otvory vyfrézované v rámu okna) nebo okna s tzv. ventilačními klapkami, které se montují do rámu okna. Klapky přivádí stálý vzduch a přitom oknu neubírají nijak jejich zvukově a tepelně izolační vlastnosti.

VÍTE, ŽE…
Větrání zásobuje kyslíkem, ale zároveň ředí a odstraňuje dráždivé a nezdravé látky (různé chemikálie ze stavebního materiálu, plísně, mikroorganismy a roztoče, které působí alergie). Nezdravých domů je podle údajů Světové zdravotnické organizace až 30 %. Častěji je to v klimatizovaných místnostech, protože zařízení zřejmě nefunguje tak, jak má (zanesené filtry).
Chceme-li mít v bytě dostatek vzduchu a přitom neplýtvat energií, je možným řešením tzv. řízené větrání pomocí rekuperační jednotky.
Domy se stále dokonaleji těsní (zejména okna), což sice uspoří energie vydané na topení, ale zároveň musíme pamatovat na vydatné každodenní větrání (hlavně v cihlových novostavbách, kde je velký podíl vlhkosti nasáté do stavebního materiálu).
Zejména v zimě sledujeme relativní vlhkost vzduchu, která by se optimálně měla pohybovat mezi 45 až 60 %. Větráme nárazově, krátce, ale intenzivně, aby nestačily vychladnout stěny a podlaha.
Podle statistik jsou jako „otvírači oken“ vnímány v rodině většinou ženy, jako „zavírači“ muži. Proto apelujeme: nechte ženy často a krátce větrat! Uvidíte, že účet za topení se nezvýší, ale vzduch se pročistí.

Rady& tipy

Za zvýšené rosení oken mohou někdy i nekvalitní okenní skla (původní dvojskla), která rychle prochladnou, a tak na nich kondenzuje voda.

Řešením je nákup nových oken nebo levnější varianta: výměna okenního skla. Původní tabule se vymění za izolační dvojsklo s vnitřní meziskelní fólií Heat Mirror, která je vložena mezi skla. Nová dvojskla lze použít na okna dřevěná, plastová i hliníková, a to na původním rámu.

Přesklením navíc ušetříme až 20 % energie, nemluvě o zlepšení užitných vlastností skla, o které nám původně šlo. Cena izolačního dvojskla s vnitřní fólií je od 1980 Kč za m2.

WWW. IZOLACNISKLA. CZ

Reklama

Související témata:

Související články

Jak obnovit zašlé spáry v koupelně i kuchyni

Co dělat, když na vyčištění spár mezi obklady a dlažbou už běžné čisticí prostředky nestačí? Možná zvažujete nové přespárování, nebo ještě hledáte další...

Výběr článků

Načítám