Hlavní obsah

Vyrobte si kouzelnou vánoční zástěru pro sváteční vaření

Právo, Miroslava Kubišová

Vánoce se blíží a doba příprav k tomuto krásnému svátku už pozvolna probíhá. Hezkou a praktickou pomůckou, která se může stát i nápaditým dárkem, je svátečně ozdobená zástěra s našívanými aplikacemi.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Vyrobit stylovou vánoční zástěru není nic složitého

Článek

Podobu aplikací si navrhneme sami ve stylu příhodném k našemu štědrovečernímu prostírání. Vše můžeme sladit s barvou i vzorem prostřeného stolu. Z dekorační látky vystřihneme různé vánoční ozdoby, třeba hvězdičky, půlměsíc, kapra, zvoneček se stuhou apod., které podlepíme jinou látkou, aby se vystřižené tvary netřepily. Vyšívacím stehem a barevnými bavlnkami pak aplikace našijeme na zástěru.

Krok za krokem:
1. Rozměry a přibližný tvar zástěry vystřihneme podle nějaké jednoduché starší zástěry. Předlohu položíme na látku, obě vrstvy přeložíme na polovinu a krejčovskou křídou obkreslíme zhruba obrys, který však přitom můžeme pozměnit, třeba zaokrouhlit spodní a boční okraje a přidat také velkou kapsu.
2. Z papíru vystřihneme několik větších i menších hvězdiček se zvonečkem a mašlí, nebo zvolíme jiné jednoduché vánoční motivy. Vystřižené tvary naskládáme na rozloženou zástěru a různě jimi posunujeme, abychom vyzkoušeli nejlepší kompozici.
3. Jsme-li s uspořádáním vzoru spokojeni, přikryjeme vše velkým archem hedvábného papíru a kompozici obkreslíme. Obrysy hvězdiček proděravíme velkou jehlou či šídlem. Celou kompozici pak položíme na zástěru a přes perforaci rozetřeme nastrouhanou křídou, čímž rozkres překopírujeme na látku. Vzor můžeme umístit i na kapsu.
4. Pak si připravíme povrchové aplikace, jejichž základem je našívání různých tvarů na podklad. Tvary vystřihneme ze vzorovaných látek. Štětcem naneseme lepidlo na látku. Nanášíme přitom jenom trochu lepidla, aby se neprosakovalo. Na natřený povrch položíme látku určenou k aplikování a rukou vyhladíme bublinky.
5. K lepení můžeme použít lepidlo na textil Découpage, které je ředitelné vodou a po vyschnutí zůstává elastické, průsvitné – látku pak pereme ve studené vodě. Podkladový textil při natírání můžeme upevnit do rámu a pro nanášení lepidla raději použijeme jemný štětec. Po vyschnutí látku přežehlíme mezi dvěma papíry.
6. Na takto připravenou a podlepenou látku nakreslíme motivy. Předlohu vystřiženou z papíru položíme na spodní jednobarevnou látku a obkreslíme ji např. mizicím fixem na textil. Potom všechny tvary vystřihneme. Při dobrém podlepení je dílek zajištěn proti třepení.
7. Jednotlivé dílky přišpendlíme na látku a přichytíme několika stehy. Nyní můžeme začít s přišíváním – ke zvýraznění okrajové linie lze použít velmi rychlý přední steh. Do jehly navlékneme vyšívací bavlnku, konec zapošijeme do rubu a jehlu protáhneme do líce. Špičkou jehly nabíráme látku v drobných stezích a nakonec nit zapošijeme.
8. Řetízkový steh je více ozdobný a ke zpevňování okrajů se také hodí. Jehlu protáhneme z rubu a látku nabereme v krátkém stehu dopředu. Nití uděláme na lícové straně smyčku a necháme ji ležet na látce. Jehlu vypíchneme smyčkou ven, čímž získáme první očko. Jehlu zapíchneme do téhož bodu, uděláme smyčku a vypíchneme ji ve vzdálenosti jednoho řetízkového oka.
9. Okraje zástěry začistíme proužky látky v kontrastní barvě. Z látky nastříháme 5 až 6 cm široké proužky vedené šikmo osnovou. Přiložíme je k okraji zástěry lícem na líc, nastehujeme je a přišijeme. Proužek pak otočíme přes začišťovaný lem a v rubu jej opět založíme a prostehujeme. Drobnými stehy založení v ruce přišijeme.
10. Kapsu i zástěru s našitými aplikacemi vyžehlíme z rubové strany, abychom výšivku nezahladily. K hornímu okraji kapsy přišijeme záložku, kterou obrátíme do rubu a zapošijeme. Kapsu přistehujeme na zástěru a přišívaný okraj založíme. V ruce či na stroji vše zapošijeme.
FOTO: Miroslava Kubišová, Právo

Reklama

Související témata:

Související články

Vyrobte si hravý záznamník nákupů

Záznamník nákupů je užitečný pomocník v domácnosti - hlavně pro děti. Na piktogramech různých základních potravin hned poznáme, co chybí a co máme nakoupit.

Výběr článků

Načítám