Hlavní obsah

Vyrobte si stylový kapsář na ručníky podle svého vkusu

Právo, Miroslava Kubišová

Látkový kapsář místo v koupelně nezabere a vejde se do něj několik nových čistých ručníků, zásoba mýdel, žínky nebo hygienické kapesníčky. Přihrádek můžeme mít i několik nad sebou a můžeme je ozdobit třeba ubrouskovou technikou.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Kapsář na ručníky

Článek
Postup
1. Ustřihneme pruh plátna v šíři 34 cm a délce 120 cm a vyzkoušíme si naskládání kapes. První kapsa: pruh přeložíme dopředu a do vaku vložíme stočený ručník, abychom zjistili správnou velikost (asi 50 cm). Látku nad kapsou ohneme přes závěsnou tyčku a pod ohybem vynecháme místo pro malé kapsičky na mýdlo.
2. Zadní díl za přehybem bude delší, protože na něm budou viset ještě další kapsy pod sebou. Okraje plátěného pruhu zahneme, zažehlíme a zašijeme do rubu. Založení v místě kapsy ohneme do vnitřku kapsy tak, že před linií našívání okraj nastřihneme a obrátíme dovnitř kapsy.
3. Ustřihneme obdélník látky pro kapsičky na mýdla v délce 67 cm a šíři 12 cm. Po dlouhé straně 2 cm zahneme, zažehlíme a přišijeme k okraji. Pruh pak přeložíme na půlku a rozdělíme na čtyři díly. Rozdělení po 7,5 cm zakreslíme křídou na látku. Asi 15 cm od horní přeložky přišpendlíme spodní stranu kapsiček a svisle prošijeme přihrádky.
4. Přihrádky naskládáme do záložek položených vždy proti sobě, zarýhneme je a našpendlíme. Okraj velkého vaku ohnutého směrem k nám založíme a přišpendlíme či přistehujeme tak, aby překrýval spodní okraj přihrádek na mýdlo. Pak na stroji vše rovně prošijeme.
5. Mezitím si připravíme závěsnou tyčku. Nejvhodnější je dutý bambus, do kterého zasuneme zakončení - větší dřevěný korálek. Korálek navlékneme na špejli a spoj přilepíme herkulem. Špejli zasuneme do bambusu, otvor ještě utěsníme několika dřívky a zakápneme lepidlem.
6. Závěsnou tyčku vložíme do plátěného ohybu a asi 4 cm od horního okraje jej zašijeme do tunýlku položeného nad malými kapsičkami. K zadnímu dílu volného pruhu přišijeme druhou kapsu. Může být stejně velká, jako první, tedy 50 cm, avšak ji poněkud zasuneme, aby ji první kapsa trochu překrývala.
7. Je-li zadní přeložka dostatečně alespoň 45 cm, můžeme pod spodní kapsu přišít dva menší vaky na žínky nebo na malé ručníky. Z plátna ustřihneme dva obdélníky, každý o velikosti 17x37 cm, a podélné strany začistíme. Vaky přeložíme a přišijeme je ke konci zadního pruhu.
8. Kapsy ozdobíme třeba motivem z ubrousků. Motiv vystřihneme jen zhruba a ze zadní strany odstraníme dvě vrstvy. Z tvrdého papíru vytvoříme šablonu lemující obrys motivu a položíme ji na určené místo. Na látku pak štětcem naneseme lepidlo pro dekupáž textilu a necháme je chvíli zavadnout.
9. Pod plátno raději zasuneme pečicí papír, aby se lepidlo neprosáklo na druhou stranu kapsy a opatrně přiložíme ubrousek s potiskem. Ubrousek jemně shora přetíráme lepidlem a snažíme se přitom, aby se hezky vyrovnal. Šablonu při práci ponecháme na místě a po sejmutí ještě přetřeme okraje.
10. Lepidlo necháme zaschnout a pak obrázek důkladně přežehlíme přes pečicí papír. Takto dekorovaný textil můžeme prát v ruce. Po každém praní obrázek vždy pečlivě zažehlíme, a jestliže někde odstává, znovu jej přetřeme lepidlem a zažehlíme.
Hotový kapsář
FOTA: Miroslava Kubišová, Právo

Rady a tipy

  • Pro ušití kapsáře potřebujeme pruh bavlněné látky nebo lněného plátna v šíři 34 cm a v celkové délce 2,2 m.
  • Lepidlo na dekupáž textilu a papírové ubrousky s různými motivy koupíme ve výtvarných potřebách.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám