Hlavní obsah

Jak vypadá rekonstrukce panelákového bytu na klíč

Právo, Gisela Růžičková

K rekonstrukci starších panelákových bytů bude muset dříve nebo později přistoupit většina majitelů. Mnoho z nich ale netuší, co všechno je čeká a jak vše probíhá. Představu si můžete udělat z našeho příkladu.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

V koupelně a na WC se měnily dveře a původní zárubně za obložkové, čímž získal byt moderní vzhled.

Článek

Rekonstrukci bytu na klíč zahájí realizační firma v případě, že se dohodla s klientem na návrhu řešení. Návrh se předkládá v podobě vizualizace a projektové dokumentace. V této etapě připraví firma rozpočet stavby a podklady pro stavební povolení.

Pro majitele domu přichystá rozpis průběhu stavebních prací. Je povinností nájemce nebo majitele bytu rekonstrukci oznámit ostatním obyvatelům domu. Pak převezme dodavatel staveniště a zahájí bourací práce, které se nepovolují o víkendu.

Klient na stavbu pravidelně dochází a podepisuje stavební deník kvůli případným změnám. Po dokončení stavby dostává předávací protokol. Může upozornit na případné závady, které musí dodavatel co nejdřív opravit. Na veškeré práce a materiál se vztahuje záruka dvou let.

1. Rekonstrukce v panelovém bytě spočívá v odstranění umakartového jádra a vyzdění příček z lehkého Ytongu. Většinou se dělá naráz koupelna, kuchyň a předsíň. Starou kuchyň z bílých laminovaných desek nahradí nová moderní linka.
2. Také původní koupelna vzala za své. Požadavkem majitele bylo odstranit veškerou sanitu a připravit nové rozvody elektřiny a vody. Bourání a výstavba příček proběhly během jednoho dne.
3. S rekonstrukcí souvisí i výměna dveří, podlah a výmalba místností. Stěny je nutné zasádrovat hlavně v místech, kde byla připevněna původní kuchyňská linka. Výjimkou nejsou ani renovace stěn novým štukováním.
FOTO: Milan Svoboda, Právo4. V místnostech byly vytvořeny podhledy. Do navrtané konstrukce se vkládají sádrokartony, nahoře vedou kabely a trafostanice, v případě poruchy je oprava jednoduchá.
5. V kuchyni se nepodařilo zachovat původní umístění dřezu a sporáku. Řemeslníci připravili veškeré instalace, aby se nakonec zjistilo, že na zdi za elektrickou troubou nesmí být žádné vedení, natož elektřina.
6. Obložit koupelnu, WC ani kuchyňské pozadí nebylo vůbec jednoduché. Majitelé bytu si vybrali dlaždice, které se používají na dlažbu s tím, že na to dodavatel upozornil. Do materiálu se pak velmi špatně vrtalo.
7. V koupelně byla původně vana, ale nakonec zvítězil pohodlný sprchový kout o rozměrech 90 na 90 cm s vysokou vaničkou a zástěnou. Do rohu se vešlo také umyvadlo se skříňkou.
8. Stropy se snižovaly kvůli podhledům o 7 cm. Podhledy s nastavovacími bodovkami jdou nasměrovat podle potřeby, například na zrcadlo. Vypadají elegantně.
9. Na podlahu zvolili majitelé přírodní lino novilon, do kuchyně ve vzoru dlažby a do předsíně v dezénu dřevěné plovoucí podlahy. Barevně jsou podlahy laděné do středně hnědého tónu.
10. Obložky dveří na WC a do koupelny se osazovaly až poté, co bylo definitivně dokončeno WC se závěsným klozetem včetně skříňky na zakrytí šachty.
11. Nové dveře s povrchovou úpravou z laminátu imitují dřevo a jsou pomyslnou třešničkou na dortu, která povyšuje celkové vyznění bytu.
všechna foto: Milan Svoboda, Právo12. V kuchyni a obýváku, kde je málo prostoru, dostaly zelenou dveře posuvné (zavěšené na pojízdné liště na zdi), které jsou více než praktické.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám