Hlavní obsah

Jak bydlí architekt Vladimír Krátký v originálním řadovém domě

Právo, Zdeněk Smíšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi není mnoho architektů, kteří se z okna svého domu dívají přes sousední zahrádky na realizovanou administrativní budovu podle jejich projektu. Doc. Ing. arch. Vladimír Krátký to tak má. A to se ještě před patnácti lety přestěhoval do nového z nedalekého sídliště – také na dohled. Z pražských Nových Butovic do Jinonic v Praze 5.

Foto: Petr Hloušek, Právo

První patro je jeden otevřený a prosvětlený obytný prostor s obývákem, jídelnou a kuchyní i vstupem na terasu. Moderní krb je vlastním dílem pána domu, který doma upřednostňuje i poslech hudby.

Článek

Estetika, design a funkčnost jsou hlavní kategorie, které by podle architekta Krátkého měla naplňovat každá stavba.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Z přízemí, zařízeného jako přijímací kancelář, je přímý vstup na rovnou zahrádku.

Z paneláku se rodina Krátkých stěhovala do originálního a velkoryse vyprojektovaného řadového domu, kam se i dva synové těšili na vlastní pokoje.

Dnes už jsou oba takříkajíc z domu a náš hostitel připouští, že mají se ženou nadměrné metry.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Architekt Vladimír Krátký

Čtyři podlaží v jedné řadě

Stavba je – s částečným suterénem a garáží – vlastně čtyřpodlažní!

V přízemí funguje kancelář (ale náš hostitel upřednostňuje docházení za kolegy do práce, od roku 1995 do vlastního Ateliéru Krátký. „Dělal jsem to tak celý život.“).

První podlaží je hlavní obytná plocha – obývák s kuchyní – a nejvýše jsou ložnice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kuchyň je jen částečně oddělena. „Je vybavena klasicky a stačí nám, i když je menší a žena je nervózní, stojím-li jí za zády.“

„Je pravda, že když jsme sem přišli, bylo okolí ještě hezčí. Od té doby tady vyrostly (hlavně do výšky) i stavby, které by podle mne neměly dostat stavební povolení. Přitom si na druhé straně myslím, že Praha by se nemusela tak bát výškových budov.

Například zrovna na Pankráci, který už novou podobu má. Zrovna tam by se mohlo objevit ještě něco velkorysejšího i povznášejícího. Nebál bych se toho a neměli bychom být nějak uměle přibrždění a zakonzervovaní. Vše je třeba citlivě posuzovat, ale obecně platný recept definovat neumím. Samozřejmě záleží na architektonické kvalitě a podmínkách.“

Foto: Petr Hloušek, Právo

Decentní barevnost od bílé po přírodní barvy dřeva prochází celým interiérem. Až po pokojíky pod střechou.

Dotváření atmosféry

„Prostor si tu dnes už užívám, třeba si tu chodím, když nemůžu v noci spát,“ usmívá se pan architekt a dodává, že dům má vlastně na rozměry stejný půdorys jako byty v paneláku. Pravda, s dalšími podlažími navíc.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Schody patří k designovým prvkům vybavení domu.

„Toto místo objevila manželka a také nám vyhovovalo, že hrubá stavba byla hotova a my si organizovali jen dokončovací práce. Projektoval to tu o něco málo mladší kolega architekt Aleš Lang a opravdu se mu to povedlo. Jsou tu rohová okna umožňující lepší výhled i odskoky jednotlivých bytovek, což zase poskytuje dojem většího soukromí.“

Když se přistěhovali, rychle získali vztah k místu, kde je to pořád ještě opravdu jako na vesnici.

Foto: Petr Hloušek, Právo

„Zahrádka za domem nám bohatě stačí. Přišli jsme sem i s nějakým nábytkem z paneláku a vypadalo to tu ze začátku legračně a ani jsme nevěděli, co si s prostorem počít. Ale ani časem jsme ho nijak nezarovnali. Pravda, sám jsem si postavil krb. Atmosféru dotváří, ale často v něm oheň nezapalujeme, není čas. Na Vánoce, to ano,“ připouští pan architekt, který se poslední roky soustředí hlavně na projektování kancelářských administrativních budov zahraničních investorů a developerů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nápaditá a přitom decentní a příjemná je i prostorná ložnice.

Třeba na Pankráci, kde se nedávno otevřela další nepřehlédnutelná stavba podle jeho projektu – Enterpriseoffice center. Nepřehlédnutelně a přitom elegantně lemuje magistrálu kousek za Nuselským mostem směrem na Brno.

Továrny současnosti a pracovní místa

„Téma výstavby kancelářských budov v Praze, jako něčeho nepotřebného, mě téměř rozčiluje. Když je developer osvícený, tak je vše v pořádku. Ti tzv. zlí tu samozřejmě jsou také, ale já jsem na ně naštěstí osobně – profesně nenarazil. Opakovaně jsem pracoval s investorskou firmou Immorent, mající centrum ve Vídni, které na architektuře záleží. Jsou zvyklí na vysoký standard a kvalitu. Včetně řemesel. Chtějí mít hezké stavby, architektura je pro ně hodnota.

Vím, jaká tu je nálada, ale kanceláře jsou prostě továrny současnosti. Kdo by dnes chtěl kopat krumpáčem? ČKD je dnes prázdné, ale pořád je stejný počet lidí, kteří by chtěli pracovat v hezkém prostředí. A ti zaměstnavatelé, kteří platí v nových budovách vysoké nájmy, poskytují zaměstnancům příjemné prostředí. A už jenom to, že se vůbec staví nové budovy, je výrazem optimismu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ozdobou jsou i celodřevěná a unikátní okna, zapuštěná a slícovaná. „Je to designový detail, který napomáhá celku, o to se snažím a mám to tak rád.“

Znamená to, že je ekonomicky pozitivní nálada. Vlastní stavba je práce pro spoustu lidí, nejen zedníky, a práci získají lidi i v dokončené budově. Kritizovat to je ekonomická nevzdělanost lidí. Protože když je práce, tak jsou platy a z těch daně, z kterých pak jsou placené školy, doktoři, dálnice… Stát ty peníze někde vydělat musí. Nechci tu působit jako učitel národů, ale je třeba si uvědomit, kde se berou veřejné peníze,“ dodává Vladimír Krátký, který značnou část svého času v posledních letech věnuje i pedagogické činnosti jako vedoucí ateliéru architektonické tvorby fakulty architektury ČVUT Praha.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zahrada je široká šest metrů, jako bytová jednotka řadového domu.

Rodák z Českých Budějovic už svůj – nepřehlédnutelný – otisk v metropoli má.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám