Hlavní obsah

Jak bydlí a tvoří designéři Tomáš Ligas a David Kratochvíl

Právo, Zdeněk Smíšek

Zařizování interiérů je oborem dvou designérů – spolužáků Tomáše Ligase a Davida Kratochvíla. Oba ženatí třicátníci se samozřejmě starají i o vlastní hnízda. Každý po svém, ale náhled na spolupráci s klienty mají stejný a také tráví společně hodně času.

Foto: Milan Malíček, Právo

Do obývacího pokoje pro dva se vejde jídelní i pracovní stůl a pohovka s výhledem francouzskými dveřmi na trávník i na televizi na protější stěně.

Článek

Navštívili jsme je v Tomášově bytě se zahrádkou. „Jsem z Chebu, ale po vyšší odborné škole ve Volyni jsem šel za prací do Prahy (osm let jsem pracoval u renomované firmy), oženil se a rozhodli jsme se se ženou koupit si malý byt i s vědomím, že nám jednou nebude stačit. No, s jedním dítětem by to tady ještě asi šlo,“ usmívá se při posezení v pergole, kterou si sám navrhl i postavil.

I cesta je cíl

„Jednou bych klidně a rád bydlel v domě někde na samotě. Ale manželce se ta představa moc nezdá.“

Zatím si tedy užívají pohodlí v nově postaveném třípodlažním bytovém komplexu s oploceným parkovištěm a upraveným vnitroblokem s parkem a prolézačkami pro děti.

Foto: Milan Malíček, Právo

David Kratochvíl (sedící) a Tomáš Ligas jsou spolužáci z vyšší odborné školy ve Volyni a také spolubydlící z internátu.

Sympatický objekt u Jesenice na jihovýchodním okraji Prahy zatím ještě lemují pole, přes která je na vzdáleném horizontu vidět hradba paneláků Jižního Města. „Jedno z kritérií výběru místa bylo i to, že jsme pěšky za pár minut v Průhonickém parku.“

Foto: Milan Malíček, Právo

V poměrně prostorné předsíni je hlavní úložný prostor ve vestavěných skříních.

David, rodák z hlavního města, šel zase jinou cestou. „Zatím bydlíme s manželkou v chatě, kterou postavil táta, a kousek od ní rekonstruujeme malý statek ve vesnici Nenačovice – na druhé straně Prahy. Stavení je tak staré, že si zaslouží zachovat. Samozřejmě je to po všech stránkách náročnější, ale bereme to i jako úctu k tomu, co vybudovali předkové.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kuchyň je světlá i bez okna. Ke stolu na zahrádce je to pár kroků.

Stodola je z roku 1900 a to už dům u ní stál. Co bylo možné svépomocí, to jsem si dělal sám. Ale teď už budu muset poptat firmu a řemeslníky. Jediné, čemu se ve volných chvílích ještě stačím věnovat, je hraní s kapelou Nikdo neví nic. Už máme připravenou k vydání desku s vlastními skladbami! Na vesnici jsem rád. V satelitu z nesourodých domů bych žít nechtěl.“

Přírodu mají rádi oba a potřebují s ní být v kontaktu.

Poučné návraty

Jejich oborem na škole ve Volyni byly návrhy interiéru a design nábytku. „Rádi se tam vracíme na semináře a taky tam mají v bufetu dobrou sekanou,“ shodují se i v tomto.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tapeta je originální nejen vzorem, ale i strukturou. Okno u stropu přivádí denní světlo do koupelny.

„Bydleli jsme spolu na pokoji a po osmi letech od školy jsme si řekli, že zkusíme společnou firmu. Baví mě kontakt s lidmi a brali jsme to jako výzvu,“ vysvětluje Tomáš a David dodává:

„I když je to mnohem větší zodpovědnost, pro nás je to ale zároveň zábavnější. Je třeba skloubit náš styl se zájmem klientů a výsledek musí mít hlavu a patu. Často se lidé divili, že se osamostatňujeme v době krize, která zasáhla také stavebnictví. Snažili jsme se. A i přes ne úplně lehké začátky se nám podařilo vybudovat si své jméno – Artikl interier – a klientelu.“

„Lidé postupně přicházejí na to, že když si zaplatí designéra, jejich investované peníze se jim v konečném součtu vrátí. Do interiéru si totiž pořídí přesně to, co odpovídá jejich představám a nemusí nic brzy pracně a draho třeba i předělávat. Samozřejmě jsme při naší kreativnosti limitovaní objemem peněz, které chce zákazník investovat,“ připomíná Tomáš.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pracovní stůl – kombinace nerezu s masivním dřevem – si Tomáš udělal sám. Fošna se s počítačem nevylučuje.

Oba si pochvalují, že si už na škole řadu věcí – i řemeslných – osahali a vyzkoušeli svýma rukama. I při zařizování vlastních domácností si zkouší nápady a postupy, které pak nabízejí klientům.

Kávovar především

„Osobně upřednostňuji minimalistický styl, ale nebráním se ani atmosféře francouzského venkova. Při experimentování s barvami a materiály si manželka párkrát klepala na čelo, co to zase vymýšlím. A musím přiznat, že někdy se mé testování opravdu moc nepovedlo,“ připouští Tomáš s tím, že výrazná tapeta na zdi v obýváku – jednom ze dvou pokojů – měla být původně v ložnici.

Foto: Milan Malíček, Právo

Koupelna – vše v jednom

„V tapetách je dnes opravdu výběr a do interiéru určitě patří. Ale žena nechtěla z postele koukat na hlavy Japonky.“ Ukázka, že i designér si nechá říci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dalším obytným prostorem je zahrádka. Vztah tvůrce k dřevu a čistým liniím se odráží na originální pergole vlastní výroby dávající stín i pocit soukromí.

Že je otázkou volby i vybavení kuchyně, potvrzuje pouze dvouplotýnkový vařič vedle kvalitního kávovaru.

„Kávu máme rádi a pijeme ji často,“ vysvětluje Tomáš při exkurzi po útulném bytě, jehož obytnou plochu zvětšují francouzské dveře vedoucí na předzahrádku s pergolou a několika oku lahodícími keříky a stromky.

Umění možného

„Když jsme zaplatili první splátku za byt, tak se tu začalo stavět a mohli jsme od začátku do projektu vstupovat. I v takto malém bytě se nám, díky možnosti hýbat s příčkami, podařilo na úkor koupelny zvětšit kuchyňský kout, kam se tak vešly další vestavěné skříně.

Foto: Milan Malíček, Právo

V kuchyni jsme si zároveň nechali udělat snížený strop s osvětlením, aby se pod něj schovalo odvětrání digestoře. Vybrali jsme si třeba i obložky dveří. Mám tu i kumbál s nějakým nářadím a rád si některé věci (pracovní stůl) dělám sám. Už proto, abych si je vyzkoušel. Jedna věc je něco vymyslet. A druhá, jestli to jde vůbec zrealizovat.“

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám