Hlavní obsah

V domě zpěvačky Daniely Magálové je místo pro nahrávací studio i originální kroje

Právo, Zdeněk Smíšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Daniela Magálová vystudovala operní zpěv v Bratislavě, ale už neuvěřitelných třicet let je zpěvačkou Moravanky. Bydlí v Brně a vůbec by jí nevadilo, kdyby žila v Československu. Rodačka ze Staré Turé nedaleko od Trenčína má doma v šatníku kroje (i z rodného regionu) a z jedné místnosti hudební studio.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V promyšlené kuchyni s jídelním stolem se opravdu vaří.

Článek

Tráví v něm s kolegy hodně času a ještě bude (připravuje totiž další sólovou desku). Ale velmi ráda je i na zahrádce za domem, kde pěstuje všechny potřebné a oblíbené bylinky na vaření. Však má prostornou i kuchyň!

Energie má Daniela Magálová na rozdávání nejen proto, že má doma trenažery na cvičení, ale i díky tomu, že zahrádka za domem je až na vrcholu svahu – za krytým bazénem a pergolou. Vede tam i spousta schodů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Přístavbou zadní části domu vzniklo i malé atrium – velkorysé a prosvětlené zápraží.

Zmodernizovaný domek v řadě sousedních je totiž hlavně šikovně dostavěný právě do svahu. Ten je tak strmý, že úzkou část pozemku podél rozšířeného stavení tvoří kamenné terasy.

Zázemí pro všechny

„Lidovou písničku vnímám jako naši hodnotu, která by se měla zachovat a předávat dalším generacím. Máme velký klub fanoušků, kteří přicházejí i na naše koncerty a o to více mne mrzí, že je naše muzika tak málo v televizi,“ konstatuje paní Daniela, která si díky své všestrannosti nemusí, na rozdíl od mnohých jiných kolegů, na nepřízeň obrazovky stěžovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Daniela Magálová se svým originálním krojem ctícím tradice rodného regionu (tento ručně vyšívaný kroj je z dílny paní Renaty Slotíkové z Trenčianské Teplé).

Na TV Barrandov má totiž poslední neděli v měsíci svůj krátký pořad Zpěvníček, ve kterém navštěvuje nejen muzikanty či herce, ale třeba i kováře.

„Nejsou to naučné pořady, ale nějaké to ponaučení z nich kolikrát plyne a sama se ráda dozvídám zajímavé věci,“ konstatuje druhou profesí moderátorka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Z bytových podlaží, kam patří i dětský pokoj, se vstupuje k bazénu a dále do pergoly a zahrady.

„Když se chce, tak se dá vše stihnout. Záleží na dohodě v rodině. Mám z předchozího manželství jednadvacetiletého syna, který se potatil a studuje na konzervatoři hru na trubku. Byl na internátě, takže se i osamostatnil. Když sem přijede, má tu svůj pokoj. Stejně jako partnerovy holčičky. Je nám tu všem spolu dobře, a když se sejdeme všichni, je tu opravdu živo.“

Foto: Jan Handrejch, Právo

Červené jabĺčko je nejmilejší

Daniela Magálová se takříkajíc přivdala do domku svého partnera. „Je pravda, že jsem sem vnesla ženský element, vyladila třeba barvy, ale dokázala jsem dohlížet i na stavbu, když se tu budovalo,“ usmívá se křehká zpěvačka.

„Největší moje parketa je ale zahrádka, kde se vždycky zklidním, poslouchám ptáčky a pěstuji bylinky, jahody, angrešty, rybíz, meruňky…“

Foto: Jan Handrejch, Právo

Obývací pokoj je v prvním patře původního domku. V této prostorné místnosti nechybí funkční krb.

Domácí nahrávací studio si Daniela přála strašně dlouho. „Splnilo se mi to asi před rokem a půl, ale zatím tady nahrávky jenom dokončujeme, mícháme.“

Konečnou podobu ve studiu dostala i třetí samostatná deska – po vánočním albu s klasickým repertoárem to byly Ozvěny tradic 2. Nahrané s cimbálovou muzikou Grande Moravia Ládi Pavluše. „Nechybí tam moje nejoblíbenější písnička Červené jabĺčko.“

Místečka pro pohodu těla i duše

Partner zpěvačky je i stavař, takže realizace představ nebyla neřešitelná. Je tu využité a zastavěné každé vhodné místo a za novým domem je ještě volný kus dalšího pozemku, kde je na rovině vybudované i přírodní jezírko, tzv. biotop.

Jsou tu tedy na výběr hned dvě místa ke koupání, protože v domě je velkorysý zastřešený bazén.

Foto: Jan Handrejch, Právo

„Sportuji ráda. Doma i ve fitku s trenérkou. Jednak proto, že je třeba, aby člověk nějak vypadal a udržoval se, a za druhé – ty vyplavované endorfiny! Opravdová radost a uvolnění. To je také důležité. To si pak zpívám i ve sprše,“ směje se Daniela, která ale na sebe umí být i přísná. „Pak už je cvičení síla zvyku navozujícího dobrý pocit.“

Foto: Jan Handrejch, Právo

K bazénu se přichází dlouhým vnitřním schodištěm (na úrovni vlastně třetího podlaží) nebo vstupuje rovnou ze zahradní terasy.

Moderna a tradice si tu rozumějí

Odjíždět z takového místa na severovýchodním okraji Brna někam na víkendovou chatu by bylo zbytečné.

„Máme tu svůj kus přírody. Mohu tady relaxovat i pracovat. Nejpříjemněji a nejbarevněji je tu v létě. To se přijeďte podívat! Ráda pečuji i o skalničky.“

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šikmá rovina je opravdu relativní pojem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Část zahrady za domem je téměř celá zastavěná, travnatá plocha se stromy a přírodním jezírkem je v další partii na rovině.

K veškerému zázemí patří v zadní části zahrady nový, ale klasický sklípek.

„Je pravda, že mě moc zajímá bytová architektura. Ráda si prohlížím a načítám různé časopisy a knihy. Baví mě to a můžu se pochválit, že si ode mne nechalo při zařizování bydlení poradit už několik kamarádů. Dokonce jsem jim návrh i namalovala a navrhla zařízení i barvy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zeď odděluje části pozemku. Ta rovinatá je hlavně o zeleni a vodě, mající kouzlo i v šedivých dnech.

Když člověka navrhování pohltí, tak hodiny také pěkně utíkají. Je to další relax. Sama mám ráda modernu, ale nikomu ji nevnucuji. A kroj k tomu! Na Slovensku mi kroje šije paní Viera Černová z Trenčína. Ale lidové prvky zapracovává i do moderních oděvů. Příkladem je i halenka, kterou mám na sobě. Také v oblékání lze propojovat moderní s tradičním.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám