Hlavní obsah

Bývalá fotomodelka Kateřina Novotná si do nového bytu navrhla i ateliér

Právo, Zdeněk Smíšek

Už bývalé a přesto mladé fotomodelce Kateřině Novotné se daří i v jejím současném oboru - fotografii. Kromě jejího nepřehlédnutelného citu a nadání jistě i proto, že prostředí ateliéru už zná ze všech stran. Svůj vlastní má navíc v jednom z pokojů nového bytu. A vypadá to, že jí vychází cokoli, na co sáhne. I při zařizování bydlení.

Foto: Petr Horník, Právo

Francouzské dveře a okno vedou na dlouhou lodžii.

Článek

„Když jsem si zařizovala svůj byt v Hradci Králové, jednu stěnu jsem vyzdobila tak, že jsem z kyblíku nabírala do dlaně tmavě fialovou barvu a házela ji po místnosti. Výsledek se hodně líbil mně i návštěvám, které se vyptávaly, kdo že to vlastně vytvořil. A možná to zkusím i tady, i když při zařizování interiéru spolupracujeme s designérem,“ usmívá se pětadvacetiletá Kateřina, když nám představuje životního i profesního partnera Pavla Cvetkovského zároveň s bytem, který spolu přes půl roku obývají v Praze-Hájích, hned pár kroků od Milíčovského lesa.

Foto: Petr Hloušek, Právo

„Máme rádi vlastně střídmé vybavení a světlé barvy, ale výraznějším doplňkům se nebráníme.“

Pod okny potkávají srnku a u hlavních dveří jejich pes občas přistihne žábu či zajíce. Blízkost přírody si všichni pochvalují. Kateřina své modelky nejednou fotí i pár kroků od domu.

Praha, město veliké

Rodačka z Pardubic se sama profesionálně začala věnovat modelingu ve svých šestnácti. Létala po světě, ale její základnou se stal Hradec Králové, kde působila čtyři roky a ve volném čase koketovala s fotografováním. Nakonec natolik úspěšně, že chtěla „zaútočit“ i na Prahu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V rohu obývacího pokoje je přiměřeně velká kuchyňská linka s velkým pultem místo jídelního stolu.

A její původní koníček zvítězil nad pózováním před objektivem. Příběh téměř pohádkový pokračuje: Při focení se seznámila s modelem (čtete správně - s Pavlem), v ateliéru se zablesklo, přeskočila jiskra a oba mladí sympaťáci se dali dohromady. Kateřina šla do Prahy za hlasem svého srdce i za prací. Nový byt jim navíc za příznivou cenu přenechala její teta!

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pavel, i když se narodil na Moravě, žije dvacet let v hlavním městě, kde studoval střední i vysokou školu a ve světě modelingu už má své kontakty. Ještě nedávno se pohyboval před televizní kamerou jako reportér ve VIP zprávách na Primě. Logicky se tak stal své partnerce profesním kolegou a manažerem v jedné osobě.

„Je to moje záchrana, protože se mohu věnovat hlavně focení. Holky na něj vážně docela letí a kolikrát komunikují raději s ním než se mnou,“ směje se Kateřina. „Žárliví však na sebe opravdu být nemůžeme - a nemusíme.“ Někteří všímavější sousedé oceňují, jaké krásné modelky k nim docházejí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kouzlo jednoduchosti - fotoobrazu v interiéru

„Byt je naštěstí koncipován tak, že focení je pohodlné pro všechny, a my si tu umíme udržet soukromí. Pravda, někdy je lepší zatáhnout rolety. Upřímně - mít ateliér z jedné velké místnosti v bytě je pro nás i levnější než za něj platit někde nájem,“ pochvaluje si daný stav Kateřina.

Respekt a úcta k řemeslu druhých

Stěny bytu zdobí několik fotografií reprezentujících její tvorbu s nejoblíbenějšími modelkami či kamarádkami (např. s Olgou Bursíkovou). Fotogenická je dokonce i dvorní vizážistka Monika! Prolíná se tu tak práce s osobním životem. Vzniká tak sympatické společné dílo, které má duši.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Výrazné křeslo je také nápad designéra, kterým se přesně trefil do vkusu i potřeb fotografky.

„Přiznávám, že to tady ještě nemáme úplně celé zařízené, a i když máme svůj vztah k určitému stylu nebo barvám, přizvali jsme si na pomoc skvělého designéra a kamaráda Jiřího Širajcha ze studia KARE. Myslím, že řemesla by se měla opravdu respektovat. Dokonce nám některé věci zapůjčili, jestli se opravdu osvědčí, podle toho tu buď zůstaly anebo se vyměnily.

Máme rádi střídmé vybavení a světlé barvy, ale výraznějším doplňkům se nebráníme i kvůli pracovním účelům. Také tady do budoucna počítáme s tapetami,“ vypočítává Kateřina a dodává, že je velmi spokojená i s dispozičním zařízením kuchyňského koutu, protože ráda vaří.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kateřina Novotná pracuje na svých fotografiích.

„Mám samozřejmě rád dobré jídlo a nebojím se říct, že Kačka vaří mnohem lépe, než moje vlastní máma,“ uznává s úsměvem Pavel.

Zúročené zkušenosti

Moderní byt v sympaticky nevelkém domě, který je součástí malého sídliště rozděleného zelení, má i svou podzemní garáž. Okna všude zakrývají dálkově ovládané žaluzie.

Velkou dominantou je lodžie podél celé délky bytu se vstupy z obývacího pokoje na jedné straně a ze současného ateliéru na druhé!

Foto: Petr Hloušek, Právo

V bílém ateliéru je místo i na odvážnější doplňky - lampu z koně.

V bytě jsou dále dva menší pokoje, velká koupelna s WC, jedna samostatná koupelna a samostatné WC. Menší pokoj má funkci ložnice a druhá místnost zatím slouží jako šatna či soukromí pro modelky - jednou možná dětský pokojík. Miláčkem rodiny je nyní dvouletá fenka australského ovčáka.

„Nikdy bych nevěřil, jak moc si mě dokáže získat. Jako dítě jsem měl akorát křečky,“ připouští Pavel s tím, že péče o Coru je pro ně i určitě dobrý trénink na roli rodičovskou.

Kateřina Novotná dobře ví, co dělá a proč tomu tak je: „Moje přeorientování z modelky na fotografku začalo nejspíš tím, že se mě před časem kamarád fotograf v ateliéru často ptal, jak bych záběr naaranžovala já. Postupně jsem si uvědomila, jak mě to celé baví a že i lidem se můj pohled na věc líbí. Také díky tomu se mi teď s modelkami při focení daří lépe komunikovat a uvolnit je, než některým kolegům.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na lodžii je hned několik zón k posezení i poležení a umístění nápaditých dekorací.

Postupně jsem si uvědomila, že mi to s fotoaparátem v ruce jde tak nějak samo. Nikdy jsem si ale nemyslela, že bych se tím mohla živit. Fotila jsem, protože to pro mě bylo přirozené a navíc mě to bavilo. Dnes už se tím však živím, za což jsem opravdu ráda a strašně moc si toho vážím. Určitě si při své práci uvědomuji, že do ní dokážu promítnout zkušenosti z druhé strany objektivu a to mi jednoznačně pomáhá.“

Společný čas při práci

Kateřině nedělá problém učit se za pochodu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

„Vystudovala jsem střední podnikatelskou školu v Pardubicích, jako modelka nafotila pár obálek časopisů a několik kalendářů, teprve minulý rok jsem absolvovala kurz svícení u fotografa Stanislava Patery. Jsem samouk, ale všechno to teď tak utíká, že musím zpětně říct, že už jsem toho stihla asi opravdu dost. Dokonce jsem dlouho tvrdila, že se mi do Prahy ani nechce. S Pavlem jsme tady půl roku a ještě jsme se nezastavili. Kdybychom spolu nebyli dennodenně pracovně, tak na sebe ani moc času nemáme. Jsme však tým po všech stránkách a věříme, že nám to vydrží.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám