Hlavní obsah

Hanka Kynychová miluje výhled na zalesněné kopce

Právo, Novinky, Zdeněk Smíšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Populární cvičitelka aerobiku Hanka Kynychová musí mít hezká rána. Protože se probouzí v domě odpovídajícím jejím představám. A s výhledem na zalesněné kopce za vesnicí. Místo na jižním okraji Prahy hledala rodina záměrně. Je tu čistý vzduch (pokud se ve vesnici netopí dřevem a uhlím). Také to Hanka nemá daleko do práce.

Článek

Dům opouští často a hned přiznává, že jeho vybudování, ale i chod domácnosti, je hlavně na partnerových bedrech. "Na technické věci se ptejte jeho," říká s úsměvem hostitelka. Její zásluhou je, že (po vzájemné dohodě) interiér zdobí sice moderní, ale spíše rustikální doplňky. Moderní a strohý design do nových stěn vpuštěn nebyl. Snad jen v pracovně pána domu... Ten si přesně pamatuje i to, jak všechno začalo.

Zásah do srdce

"Po pečlivém hledání lokality jsme v roce 2000 dostali od kamaráda kontakt na toto místo. Přijel jsem v srpnu. Nikdo tu nebyl, tak jsem přeskočil plot, rozhlédl se a hned mě to vzalo u srdce. Okamžitě jsem zavolal manželce, že už to mám. Když také přijela, jen řekla: Jo, jdeme do toho. Prodali jsme, co jsme mohli. Včetně bytu na Spořilově. Projekt, stavební povolení a na jaře jsme začali kopat."

Budování ještě předcházela demolice původního přízemního a vlhkého domku. Podle data vepsaného na štítě sto osm let starého. A podle pamětníků obývaného místním ševcem. Hned je zřejmé, že novostavba je originál. Nicméně respektující nejen terén a venkovské prostředí, ale také odpovídající nárokům majitelů.

 "Než plány prošly rukama architekta, nakreslil jsem si dům sám," pochvaluje si dílo pan Jindřich. Se stavebnictvím má své profesní zkušenosti a z jeho vyprávění je hned patrné, že nejen ví, o čem mluví, ale také o co mu šlo a jde. O bydlení v kontaktu s přírodou a poskytující prostor pro společné chvíle.

Krbová kamna v jednoduše zařízené místnosti tvoří výraznou dominantu. Foto archív DůmBydlení

Sklep nad zlato

"Stavba přináší vždycky komplikace. V montérkách jsem tu byl vlastně pořád. Ještě se ani pořádně nezačalo, a už jsme se dostali do problémů - technických i finančních. Při kopání podsklepení se ukázalo, že jsme na skále. Povolila, až když přijela speciální technika."

 Ale dnes už dává za pravdu svému otci - vybudovat podsklepení se vyplatilo i pro budoucnost. Nyní je v něm místo i na posilovnu. "Jen jsme vykopali díru a dvě stě tisíc přes plánovaný rozpočet bylo pryč. Tak jsem si hned na začátku myslel, že to ani nedostavíme."

Výdajů přibývalo. Navíc měli v sousedství pronajatý domek, aby byli blízko stavbě. "Kdo říká, že stavět nic není, tak si vymýšlí. Každá stavba nese starosti a konflikty s firmami. Když lidi stavařině nerozumí, je mi jich opravdu líto, protože je každý odře. Navíc jsou věci, které opravdu nepoznáte anebo ve sledu událostí nevstřebáte. Je třeba mít stavební dozor, ale i tak je nejlepší, když tomu člověk sám rozumí."

Jindřich i podle zkušeností jiných nedoporučuje stavební materiál, který má v sobě velkou vlhkost. "Takový materiál i dva roky vysychá a lidem se objevují plísně. Zejména, když někdo izoluje dům polystyrenem... Navíc si tím postavíte lednici a barák nedýchá. Sice je v něm teplo, ale lidi se pak diví, jak se jim špatně spí. Také jsem zateploval. Zvenku, minerální vlnou. Dražší, ale prodyšnou."

Ve vesnici je jenom elektřina a vodovod. K domu tedy patří i vlastní septik a naftové vytápění. Při projektování domu Kynychovi věděli, že nechtějí žádný balkón nebo terasu. Ty přinášejí jenom problémy. Rady odborníků je přivedly i ke střeše "jako deštník", aby všechna voda odtekla od domku.

Dětský pokoj je velmi prostorný. Foto archív DůmBydlení

Společná radost

 "Interiér je rozdělen na konkrétně dané zóny - klidu, práce, zábavy a vaření. Se ženou i šestiletým synem Filipem spolu neustále komunikujeme a chceme být pospolu. Proto jsou kuchyň i pracovna dispozičně propojeny s obývákem, abychom se před sebou neuzavírali. Filip má svůj pokoj v patře, ale hračky si nosí dolů. Záměr se nám povedl. Kdo chce být v klidu, jde si nahoru."

V patře je i prostorná koupelna s malou, ale příjemnou saunou. Teplo domova v přízemí vedle klasického topení podporují i krbová kamna. "Je to náš další program vedle těch televizních," shodují se hostitelé. Interiér postupně, i podle finančních možností, dolaďují a dokončují.

Ale už teď vědí, že kouzlo otevřeného ohně by měla časem umocnit ještě kvalitnější krbová kamna. Při "zaplňování" domu je prý počítáno i s pořízením sourozenců pro Filipa - jednoho dvou.

Domek je zařízen velmi jednoduše. Foto archív DůmBydlení

Dobrá nálada a energie z našich hostitelů přímo vyzařuje. Vždyť se také Hanka Kynychová trénováním těla i duše profesionálně zabývá a potvrzuje, že fyzická kondice přímo souvisí s psychikou.

"Cvičení je pro mne opravdu už dlouho přirozeností. Vždy mě ale zaujme, když do tělocvičny přijde zdevastovaná ženská a řekne: Chci změnit svůj život. Jde to. Jen je třeba se odhodlat. Pohybem ze sebe vypudíte veškerou špatnou energii i zlobu, kterou nasbíráte a vůči někomu nebo nějaké situaci cítíte. Každý, kdo sportuje, ví, že je to opravdu balzám na nervy, doplňující hormony šťastné a pohodové nálady. Endorfiny se vyplavují právě při cvičení."

Dobrou náladu může navodit i zahrádka, na kterou se už všichni těší. "Před dvěma lety tam byla jen díra. "Původně jsem chtěla mít záhon alespoň na ředkvičky, ale neprošlo to - máme babičku na Moravě s velikou zahradou, kam jezdíme kolchozničit. Tady bude zahrádka jen pro potěšení. Kolem bazénu trávník a pár dřevin," konstatuje s nadějí v hlase Hanka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám