Hlavní obsah

Městské lázně ve Mšeně nabídnou návštěvníkům osvěžení v bazénu s pitnou vodou

Novinky, Kristýna Léblová, kk
Mšeno

Na koupališti ve Mšeně se doslova zastavil čas. Postavili ho ve stylu art deco v roce 1932. V té době zde vznikly jedinečné lázně, zmenšenina lázní v Klánovicích, které dnes už ale neexistují. Meziválečné městské lázně sloužily nejen k rekreačnímu plavání, ale i k očistě přes zimní období. Výjimečné je, že se vše dodnes zachovalo v původní podobě.

Městské lázně z roku 1932 osvěží návštěvníky bazénem s pitnou vodou. Ve Mšeně se zastavil čas...Video: Novinky

 
Článek

První rekonstrukce lázní proběhla v roce 2005, po pár letech ještě jedna. Areál je tedy jako nový, vše je repasované do původní podoby, proto má návštěvník pocit, jako by se ocitl v jiném světě.

Jedná se o jedno z nejhezčích koupališť ve Středočeském kraji a pro svůj historický původ je také hojně navštěvováno. Jedinečná budova byla v roce 2003 prohlášena kulturní památkou.

Foto: Novinky

Lázně prošly rekonstrukcí, aby měly stále vzhled 30. let.

Místo díky své dobové autentičnosti láká nejenom turisty, ale i filmaře. Natáčel se tu například film Indiánské léto.

Kopie

Je zajímavé, že tyto lázně byly původně vybudovány jako menší kopie lázní v Klánovicích postavených v roce 1919. Klánovické lázně už před lety zanikly, ale jejich malá kopie ve Mšeně stojí, a hlavně funguje dodnes.

Dobovou atmosféru zde doplňují například dřevěné lavičky a stoly vyrobené v retro stylu tak, aby vypadaly jako původní. Nebo jedinečné cihlové rondokubistické fontány, z nichž stéká voda přímo do bazénu. Uvnitř samotné budovy lázní jsou pak původní vany a sprchy.

Foto: Novinky

Na koupališti ve Mšeně se doslova zastavil čas.

V rámci lázní se lze vrátit časem doslovně. „Jako spolek děláme takové vycházky časem zpět o 100 let, kdy sem na koupaliště přijdeme oděni v módě ze začátku 20. století a děláme různé scénky, divadla. Jinak sem lidé jezdí v dobových plavkách, občas jsou tu takové skupinky vidět,“ vypočítává některé z akcí Jiří Říha, předseda Okrašlovacího spolku pro Mšeno a okolí.

Foto: archiv Okrašlovací spolek pro Mšeno a okolí , Novinky

Koupaliště bylo postaveno za rok.

Bazén je dlouhý 50 metrů a 18 metrů široký. Je naplněn pitnou vodou ze skalního pramene Stříbrník, která člověka stoprocentně ochladí. Uvnitř budovy je restaurace zařízená rovněž ve stylu počátku minulého století. Bazén je přístupný každý den.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám