Hlavní obsah

Byt ve zděném domě prošel zajímavou proměnou, vládne mu makrolon

V prvním patře menšího zděného bytového domu z konce 50. let je umístěn byt, jehož majitel se rozhodl pro rekonstrukci. Čtyřpodlažní dům má v každém patře symetricky vůči společnému schodišti umístěny dva byty 3+1 o rozloze 75 m2.

Foto: Štěpán Wait a časopis Bydlení mezi panely

Na veškerých posuvných nábytkových panelech a dveřích v bytě je použit makrolon.

Článek

Dům je součástí příjemného urbanistického celku, zasazeného v zeleni mezi centrem starých pražských Kobylis a novějším panelovým sídlištěm na severu.

Investor byt převzal v relativně původním stavu. Předchozí vlastník se rozhodl pouze k výměně dřevěných špaletových oken za plastová a k úpravám týkajících se kuchyně. Tu nově propojil s obývacím pokojem za pomoci formálního obloučku ze sádrokartonu a hřmotného barového pultu.

Dispozičně problematická část bytu – koupelna a WC s navazující, obtížně využitelnou chodbou – zůstala beze změn.

Foto: Štěpán Wait a časopis Bydlení mezi panely

Vstupní chodba je v celé své délce prosvětlena skrze příčku z komůrkového polykarbonátu – makrolonu.

„Na základě znalosti místa a společných diskuzí s investorem jsme se hned na začátku shodli, že naším primárním cílem bude za pomoci relativně jednoduchých stavebních úprav dosáhnout velkorysejší prosvětlené dispozice bytu s jednotnou atmosférou. Problém s dlouhou a tmavou chodbou jsme se rozhodli vyřešit zjednodušením dispozice a použitím průsvitných materiálů pro dělicí konstrukce,” vysvětlují architekti ze společnosti Papundekl architekti, kteří se na rekonstrukci podíleli.

Foto: Štěpán Wait a časopis Bydlení mezi panely

Odkládací prostor v chodbě je zařízen velmi jednoduše.

Jeden spojitý prostor

Na místě původní stísněné a nevyužité předsíně a chodby, malé koupelny, samostatného WC a navazující kuchyně tak vznikl jeden spojitý prostor, dělený pouze lehkými průsvitnými příčkami s posuvnými díly a dveřmi.

Foto: Štěpán Wait a časopis Bydlení mezi panely

Prakticky řešenou kuchyňskou linku ozvláštňují světelné efekty.

Foto: Štěpán Wait a časopis Bydlení mezi panely

Zajímavě působí kontrast podlahy z repasovaných parket a moderně pojatého stolu.

Nová příčka mezi koupelnou a chodbou je tvořena ze strany sprchového koutu kaleným sklem, ze strany chodby makrolonem. Dvě průsvitné vrstvy tvoří dutinu pro bojler a vložený nábytek. Jedná se o volně stojící botník, police zavěšené ze stropu a šatní tyč.

Makrolon je také použit na dveřích do obývacího prostoru a dále na všech posuvných nábytkových panelech v bytě. Jedná se o posuvná dvířka v koupelně, v kuchyni a posuvné panely vestavěných šatních skříní v pokojích.

Makrolon je průsvitný, ale díky své struktuře opticky jemně rozostřuje pozadí. To se pak zajímavě projevuje právě díky prosvítání různého obsahu úložných prostor do interiéru.

Foto: Štěpán Wait a časopis Bydlení mezi panely

Světelná pohoda je zajištěna i v koupelně.

Foto: Štěpán Wait a časopis Bydlení mezi panely

V koupelně se našlo místo pro sprchový kout i malou vanu.

Police v koupelně a kuchyni jsou zhotoveny z březové překližky, která do interiéru vnáší přírodní, teplejší tón, kuchyňská linka a vestavěné šatní skříně jsou z obyčejného bílého lamina.

V celém bytě – kromě koupelny – byla položena nová dřevěná podlaha z dubových parket, které nahradily staré původní parkety menšího formátu.

Foto: Štěpán Wait a časopis Bydlení mezi panely

„Celkovým pojetím úprav dispozice i návrhem nábytku jsme se snažili dosáhnout určité velkorysosti a noblesy, která však nepramení z použití luxusních drahých materiálů, nýbrž naopak z promyšlené kombinace materiálů zcela obyčejných,“ konstatují architekti.

Může se vám hodit na Seznamu:

Technické údaje

Název projektu: Úpravy bytu v pražských Kobylisích

Autor: Papundekl architekti, Jan Bárta, Šimon Bierhanzl, Marek Fischer

Projekt: 2017

Realizace: 2018

Rozloha: 78 m2

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám