Hlavní obsah

V mezonetovém bytě v centru Prahy zůstal zachován genius loci

Novinky, Kristýna Léblová, maj
Praha

Respektovat vzhled domu a zachovat jeho originální historické prvky, ale zároveň vytvořit moderní a funkční prostor k bydlení - to jsou časté výzvy pro architekty. V následující reportáži si můžete prohlédnout luxusní mezonet zrekonstruovaný tak, aby na člověka dýchlo nejen pohodlí, ale i atmosféra staré Prahy.

V mezonetovém bytě v centru Prahy zůstal zachován génius loci Video: Novinky

 
Článek

Dvoupodlažní pražský byt byl svěřen do rukou dvojice architektů z ateliéru Čtyři stěny Pavlovi Kostkovi a Janě Kašparové. Ti měli za úkol proměnit na stylové bydlení, které ocení milovníci designu i historie, zchátralý mezonet v ulici Karolíny Světlé, v samotném jádru Starého Města. Byt byl ve stavu tzv. shell, tedy jen v základním vybavení, bez dalších úprav interiéru.

Foto: Novinky

Byt původně sloužil jako půda, architekti využili netradičních tvarů stěn a stropů.

Byt byl původně půda

Mezonet zabírá nejvyšší patra typického měšťanského domu z 19. století. Rekonstrukcí zde proběhlo zřejmě několik. Když ovšem Pavel Kostka přišel poprvé do bytu, zděsil se.

„Chyběly finální povrchy, podlahy, sanita, interiérové dveře, kompletace elektroinstalace,“ popisuje předchozí stav. Za deset let nečinnosti vznikly v prostoru i další závady, které při rekonstrukci bylo potřeba opravit. Prostor navíc dříve sloužil jako půda, což se ale nakonec ukázalo jako výhoda.

Foto: Novinky

Zrekonstruovaný mezonetový byt ve staré zástavbě historické Prahy.

Při přestavbě bylo třeba upravovat dispozici bytu, rozvody vody, kanalizace a elektroinstalace. Architekti také museli napravit chyby, které vznikly předchozí rekonstrukcí. Nahradili například původní nevyhovující schodiště, rovněž přesunuli kuchyň do nového prostoru.

Inspirace z Milána

Inspirací pro architekty byl vliv současných trendů, a to především z veletrhu Salone del Mobile v italském Miláně, který probíhal od 17. do 22. dubna letošního roku. Jedním z nich jsou například chladné odstíny kontrastující s teplými tóny podlah a cihlových obkladů.

Foto: Novinky

Maloformátové dlaždičky dominují jak v kuchyni, tak v koupelnách. Nejsou moderní, nýbrž nadčasové.

„Rozhodli jsme se využít atypický prostor bývalé půdy pro vytvoření interiéru, který je něčím specifický. Jsou tu vysoké stropy a šikmé stěny,“ vysvětlil Kostka s tím, že interiér není příliš moderní, ale má být nadčasový, aby zároveň evokoval starý styl.

„Proto výrazné kazetové obložení, kazetovaná dvířka nábytku, masivní dubové podlahy, maloformátové dlaždičky.“

Cihlová stěna

Právě masivní dubové olejované podlahy, betonové stěrky a kazetové lakované obklady stěn na zakázku nebo obklady historickými cihlovými pásky dodávají prostoru majestátnost a dobový vzhled. „Stěna není původní, na přání majitelů jsou zde ale dvě takové,“ přiznává architekt.

Foto: Novinky

Stěna sice není původní, ale působí historickým dojmem. Schodiště má bytu dodat industriální ráz.

Byt, který se nachází v posledním patře, disponuje obytným prostorem otevřeným do krovu. Jsou zde dvě ložnice, dvě samostatné koupelny, toaleta, prostor lounge, který navazuje na obytnou místnost a také střešní terasa, která náleží k jedné z ložnic.

Samotný dojem z prostoru je příjemný. Odstíny modré, které kontrastují s bílými zdmi, působí harmonicky. Byt je vzdušný. Architekti si vyhráli i s tapetami, které tvoří drobné detaily.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

„Tento mezonet získal citlivou rekonstrukcí jedinečné kouzlo. Na jednu stranu se podařilo zachovat styl bydlení na Starém Městě, na druhou stranu byt nyní splňuje náročné požadavky na moderní interiér. A terasa s výhledem na Prahu přímo zve k zasněné snídani za svítání či romantické večeři při západu slunce. Budoucí majitel si zkrátka tento byt zamiluje,“ okomentovala přestavbu Lenka Kůsová ze společnosti Czech Republic Sotheby‘s International Reality. Byt je v nabídce za 22 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám