Hlavní obsah

Architektka dodala nevzhlednému bytu moderní nádech

Nový majitel vybydleného bytu 3+1 v panelovém domě si na pomoc s jeho rekonstrukcí přizval architektku Veroniku Haroldovou, která měla bytu vtisknout jednotný charakter a styl. Ta se s klientem rychle dohodla na konceptu a vytvořila moderní interiér v neutrálních tónech.

Foto: Ing. arch. Veronika Haroldová a časopis Bydlení mezi panely (5x)

Pohodlná sedací souprava se barevně pohybuje v odstínu hořké čokolády.

Článek

Jako první přišel na řadu nejvyužívanější prostor bytu – obývací pokoj spojený s jídelnou, který přímo navazuje na samostatnou, stavebně oddělenou kuchyni.

Atypické posuvné dveře

První úpravy byly stavební a zahrnovaly výměnu obou dveří, které do pokoje ústí. Stávající otevíravé dveře z předsíně i kuchyně byly vybourány a do zvětšených otvorů osazeny nové atypické posuvné dveře, vyrobené truhlářem na míru.

Nové dveře dodaly interiéru úplně jiný výraz především díky originálnímu vzhledu, který jim dodává speciální systém skládání křídla ze čtyř segmentů.

Opticky oddělené funkční zóny

Dále bylo v rámci pokoje třeba naznačit a opticky oddělit dvě různé funkční zóny: jídelnu a relaxační část obývacího pokoje. Toho architektka docílila rozdílným způsobem osvětlení: jídelní stůl nasvětluje závěsný lustr, zatímco nad obytnou částí měl být lokálně snížený sádrokartonový podhled se zabudovanými svítidly.

Foto: Ing. arch. Veronika Haroldová a časopis Bydlení mezi panely

Koberec s vyšším vlasem je měkký a velmi příjemný při chůzi naboso. Navíc zlepšuje akustiku tlumením dozvuku, čímž navozuje intimnější atmosféru.

Ačkoliv snížený podhled nakonec na přání stavebníka realizován nebyl, rozdílné osvětlení přesto sehrálo svou roli.

Efekt podtrhuje sádrokartonový rizalit pro televizi, který elegantně schovává veškeré elektroinstalace a současně interiér oživuje nasvětlenými výklenky.

Osvědčená kombinace tzv. teplých neutrálů

Pro vytvoření příjemného interiéru, který by si zachoval přirozenou světlost místností s velkými okny, zvolila architektka osvědčenou kombinaci tzv. teplých neutrálů. Zářivě bílý strop nechává vyniknout jemně zatónované stěny, které jsou z větší části pokryté tapetami.

Foto: Ing. arch. Veronika Haroldová a časopis Bydlení mezi panely

Aby tmavý nábytek nepůsobil těžce, televizní skříňku odlehčují krémová čela zásuvek.

Světlá krémová tapeta jemně zateplila relaxační část pokoje a uměle vytvořený rizalit s výklenky podtrhla tapeta v barvě bílé kávy. Tapety svým jemným vzorem, napodobujícím tkaninu, interiér výrazně zútulnily. Stěna u jídelny je vymalovaná v odstínu ladícím s oběma tapetami a čeká na instalaci větších designových hodin.

Sedací souprava v odstínu hořké čokolády

Světlé stěny vytvářejí efektní pozadí pro tmavý, černohnědý nábytek v pánském stylu. Ten dobře ladí s obrazovkou televize, jejíž kabely elegantně ukrývá zdvojená konstrukce rizalitu.

Aby tmavý nábytek nepůsobil příliš těžce, odlehčují televizní skříňku krémová čela zásuvek ve vysokém lesku. Konferenční stolek je také tmavý, stejně jako jídelní stůl se židlemi od české firmy Ton.

Foto: Ing. arch. Veronika Haroldová a časopis Bydlení mezi panely

Na dekoračních polštářcích se potkává vzor listů s písmeny a vnáší do interiéru vtipnou nadsázku.

Sedací souprava měla do pokoje vnést další odstín z teple neutrální škály, ale kvůli omezenému rozpočtu a nárokům na pohodlí má nakonec sedací souprava odstín hořké čokolády.

Preferovaný celoplošný koberec

Klient žije sám a nemá děti, takže jím preferovaný celoplošný koberec mohl být položen v celém pokoji včetně jídelny. Jemně střapatý koberec s vyšším vlasem je měkký a velmi příjemný při chůzi naboso. Navíc výrazně zlepšuje akustiku tlumením dozvuku, čímž navozuje intimnější atmosféru.

Barevně koberec snižuje vysoký kontrast černohnědých nábytkových solitérů a krémových dvířek či polstrů. Jeho střední barevný tón ladí s tapetou ve výklenku, ale současně místnost nijak opticky nezatěžuje a zachovává dojem vzdušného, světlého pokoje.

Foto: Ing. arch. Veronika Haroldová a časopis Bydlení mezi panely

Kromě tapet a koberce se o útulnost interiéru postaral bytový textil. Jídelní stůl u okna je doslova zalitý denním světlem, které měkce rozptyluje efektně vzorovaná záclona. Její jednoduchý, a přesto výrazný grafický motiv navazuje na horizontály televizního nábytku a jemný vzor tapety.

Velkorysé okno široké téměř přes celou stěnu pokoje s atypicky sníženým parapetem záclona vizuálně zvětšuje, zatímco tmavé závěsy ze stejné kolekce rámující okno dále rozvíjejí hru vzorů a struktur. Jejich barevnost je k záclonám inverzní, kontrastní okenní dekorace tak poutá pozornost hned od vstupu do pokoje.

Roli akcentu převzaly hrnkové rostliny

Barevně neutrální interiér může - bez patřičných akcentů - snadno působit fádně. Roli akcentu zde převzaly nenáročné hrnkové rostliny (s ohledem na přání majitele byly zvoleny sukulenty), které svým kompaktním tvarem a pravidelnou strukturou dokonale vystihují charakter moderního stylu.

Na dekoračních polštářcích se potkává vzor listů s písmeny a vnáší do interiéru vtipnou nadsázku. Otevřené police nad televizí postupně zaplní knihy, CD a DVD, prozatím tu jako první našly místo originální hodiny. Designové hodiny tvořené pouze ručičkami v budoucnu ozdobí stěnu v jídelně.

Svítidla pomáhají přirozenému zónování pokoje a vytváření různých nálad v obou jeho částech. Širm (stínítko) elegantního lustříku nad jídelním stolem navazuje na barevnost a vzor tapet v relaxační části pokoje. Textil dodává světlu příjemně teplou barvu a jídelně komorní náladu. Svítidla nad obytnou částí pokoje zajišťující celkové osvětlení jsou díky zabudování do sádrokartonu nenápadná.

Pro intimnější atmosféru v relaxační části je možné dekorativně rozsvítit buď výklenky v sádrokartonové předstěně, pro chvíle odpočinku s knihou nejlépe poslouží stojací lampa.

Veronika Haroldová
Vystudovala fakultu architektury ČVUT. Po praxi v několika projekčních kancelářích založila v roce 2003 vlastní architektonický ateliér se specializací na návrhy interiérů. Během své dvacetileté praxe shromáždila ve svém portfoliu více než 260 realizací různého rozsahu ze soukromého i veřejného sektoru. Ve svém ateliéru se věnuje stavebním úpravám dispozic, návrhům interiéru a designu originálních svítidel a nábytku.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám