Hlavní obsah

Tip na Velikonoce - zapomeňte na kraslice, letošním trendem jsou čirá vejce

Novinky, Kristýna Léblová
Praha

Přestože jsou Velikonoce až za téměř dva měsíce, prodejci už nyní představují nové trendy v dekoracích pro tento křesťanský svátek. A ač mají svátky jara u nás hlubokou tradici, letos se mají nést spíše v netradičním stylu. Jejich hlavní barvou by měla být čirá, a to i na vejcích.

První tip na Velikonoce: zapomeňte na kraslice, letošní trend jsou čirá vejceVideo: Novinky

 
Článek

Trend je sice trend, to ale samozřejmě neznamená, že si milovníci klasiky v podobě barevných kraslic, zářivě žlutých kuřátek, roztomilých zajíčků nebo čerstvé, sytě zelené trávy nepřijdou na své.

„Je pořád hodně lidí, kteří mají rádi klasiku, a pro ně máme připravenou tradiční velikonoční výzdobu,“ řekla Novinkám obchodní manažerka české firmy Anděl Přerov, s. r. o., Dita Hejtmánková.

Foto: Novinky

Podle prodejců mají lidé ale pořád rádi klasiku v podobě malovaných vajíček.

Kdo se nedokáže při barvení vajíček vzdát tradičních barev, měl by akcentovat především pastelové odstíny žluté a zelené.

„Letos ale vévodí čiré sklo. Kraslice nemalujeme, používáme klasickou čirou baňku, která může vypadat jako vajíčko. Tu si můžeme krásně velikonočně naaranžovat,“ uvedla na nedávném veletrhu For Decor a Home v pražských Letňanech zástupkyně firmy Decorium Brigita Kolomazníková.

Foto: Novinky

I obyčejné baňky mohou být nádhernou velikonoční dekorací.

Kdo rád velikonoční dekorace obohacuje o motivy a zejména figurky zvířátek, například oveček, slepiček, kuřátek nebo zajíčků, měl by dle odborníků použít keramiku nebo sádru v jediném odstínu – hlavně nic malovaného. Překvapivě odborníci na trendy radí také vyhnout se peří.

Velikonočně zdobený hrob

Přestože do Dušiček zbývá ještě více času než do Velikonoc, nový trend plný jarních barev se dostává i na hřbitovy.

„Na jaro máme připravené lampy v barvě čiré, žluté a zelenkavé. Sledujeme trend, že se lidé o hroby starají více než dříve, ve dnešní době je to dokonce věc prestiže. Je vidět, že se národ vymaňuje z předchozích let, kdy péče o hroby nebyla tak běžná,“ vysvětlil Karel Pospíšil z firmy Kozák Svitavy.

Foto: Novinky

Velikonoce se dostávají už i na hřbitovy.

Reklama

Výběr článků

Načítám