Hlavní obsah

Bourání se nebáli, získali otevřený prostor s kuchyňským koutem

Byt 3+kk v novostavbě v Praze 8 si koupili manželé ve středním věku. Jeho dispozice se jim zdála málo prostorná, a tak požádali bytovou designérku o návrh úpravy.

Foto: Czech Deco Team a časopis PANEL PLUS (11x)

V interiéru převládají čisté linie a světlé barvy v kombinaci s tmavě hnědou a šedou.

Článek

Tím, že se podařilo zbourat pár zdí, vznikl krásný otevřený prostor s kuchyňským koutem a mohutnou sedací soupravou.

Dveře do zajímavě řešené koupelny jsou důmyslně odděleny příčkou z nábytkové sestavy.

Foto: Czech Deco Team a časopis PANEL PLUS

Velký lustr ve tvaru květiny

Z velkého okna je nádherný výhled na přírodní scenérii, které vévodí tok Vltavy. To majitele bytu inspirovalo vyslovit požadavek, aby byl byt zařízen v přírodních tónech s velkým využitím přírodních materiálů.

Foto: Czech Deco Team a časopis PANEL PLUS

V interiéru tedy převládají čisté linie a světlé barvy v kombinaci s tmavě hnědou a šedou. Ozdobou obývacího pokoje je velký lustr ve tvaru květiny od španělské značky Marset.

Společenský středobod bytu

Sedačka a židle jsou od značky Zeitraum, která se zaměřuje na moderní ekologický nábytek z masivního dřeva. Šedá látka přesně odpovídá odstínu pracovní desky z umělého kamene v kuchyni.

Foto: Czech Deco Team a časopis PANEL PLUS

Historie i moderní trendy potvrzují, že tím nejdůležitějším prostorem v bytě by měla být právě jídelna. Ta je společenským středobodem bytu, ať už je přímo spojena s kuchyní, nebo je samostatným prostorem, protože právě u jídelního stolu se všichni setkávají nejčastěji.

A právě jedno z originálních řešení nabízí právě tato rekonstrukce.

Vyrábějí je ze starých železničních pražců

„Dvířka v kuchyni jsou vyrobena z dubové dýhy vintage a jsou jedinečná tím, že se vyrábějí ze starých železničních pražců. Každý kus je originál. Kombinovali jsme je s dvířky v matném laku se skrytými úchytkami. Originální je také stropní konstrukce s osvětlením a zabudovanou digestoří. Směle jsme ji natřeli tmavě šedou barvou v odstínu kamene," poznamenává bytová designérka Natalie Rudenko.

Foto: Czech Deco Team a časopis PANEL PLUS

V různých odstínech béžové

Zastínění oken v bytě bylo vybráno od firmy Styltex, tedy římské rolety vyrobené z přírodních materiálů.

Snadná manipulace pomáhá k tomu, že v případě potřeby nic nepřekáží v krásném výhledu do přírody.

Foto: Czech Deco Team a časopis PANEL PLUS

Celá ložnice je pojata v různých odstínech béžové. Jednotlivé odstíny se prolínají výmalbou stěn přes originální tapetu do závěsu na oknech, barevná harmonie je završena zajímavým povlečením a těžkým přehozem.

Foto: Czech Deco Team a časopis PANEL PLUS

Dřevěné prvky v koupelně

Obvyklá obava, že dřevo v jakýchkoli povrchových úpravách vlivem vlhka trpí, dnes již není na místě. Naopak je dřevo v koupelnách velmi vítaným materiálem, a to z mnoha důvodů.

Foto: Czech Deco Team a časopis PANEL PLUS

Dřevěné prvky koupelnu opticky zateplí a vytvářejí příjemný kontrast s jinak chladnými a studenými materiály, které v koupelnách převládají.

Foto: Czech Deco Team a časopis PANEL PLUS

Byt jako harmonický celek

Řada lidí se domnívá, že pořízením drahých designových prvků do interiéru nemohou udělat chybu a výsledkem bude stejně krásný a vkusný interiér.

Atraktivita jednotlivých prvků nezaručuje, že celý interiér bude nakonec působit harmonicky.

Foto: Czech Deco Team a časopis PANEL PLUS

„Nejdůležitější je, jak spolu jednotlivé části interiéru ladí barevně, materiálem a stylem jako celek. Pokud jsou tyto v nerovnováze, interiéru designové doplňky nepomohou, spíš ještě více uškodí,“ upozorňuje designérka.

Foto: Czech Deco Team a časopis PANEL PLUS

Přijali i smělá řešení

„S majiteli bytu byla velká radost spolupracovat, protože přesně věděli, co chtějí, nebáli se vyzkoušet nové neokoukané materiály a přijali i smělá řešení. Pak již bylo jen na mně, abych se pokusila jejich sny zhmotnit do krásného interiéru, kde se jim bude dobře žít," dodává s úsměvem autorka rekonstrukce a celkového designu bytu.

Natalie Rudenko
Spolu s manželem v roce 2000 založili studio NatAlex 2+2 s.r.o., které se zabývá rekonstrukcemi a renovacemi bytů. Před několika lety otevřeli i malou truhlářskou dílnu, kde se vyrábí veškerý nábytek i kuchyně na míru podle návrhu designérky. Ta začínala jako návrhářka nábytku na míru, nyní se specializuje na kompletní zpracování interiéru bytů a domů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Zdevastovaný byt prošel zásadní proměnou

Byt 1+1 o velikosti 31 m2 na Pankráci v Praze prošel zásadní proměnou. Jednalo se o zdevastovaný byt v cihlovém domě. Původní dispozice byla již zcela...

Výběr článků

Načítám