Hlavní obsah

Komfortní bydlení pro dva v netradičním barevném provedení

Je velmi příjemné získat místo, které můžeme nazývat svým domovem. K úplné spokojenosti to však stačit nemusí. Člověk je totiž tvor spekulující a je mnoho otázek, které se mu mohou honit hlavou. Opravdu vyhovuje byt potřebám rodiny nejlépe, jak to jde? Možná by se mu dalo pomoci tak, aby byl přesně podle našich představ.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS (10x)

Návrh nového zařízení bytu

Článek

Vždy, když se rozhodujeme o koupi něčeho do domácnosti, přemýšlíme a hledáme co nejvíce informací, které by nám umožnily správný výběr.

Náš soukromý prostor

Dobrým příkladem je technika – ať už nám má usnadnit práci nebo sloužit jen pro zábavu. Stejným způsobem bychom měli postupovat i při zařizování místa, kde trávíme podstatnou část svého volného času. Jen málokdo z nás totiž přesně ví, jak by měl vypadat náš soukromý prostor.

Požádat o radu odborníky

Možná můžeme s jistotou říci, co se nám líbí, většinou však nemáme nebo si neumíme vytvořit představu o tom, co můžeme kombinovat, co lze vyřešit technickým zásahem do dispozice bytu a co se naopak realizovat nedá.

V takovém případě je užitečné požádat o radu odborníka – bytového návrháře.

Komfortní bydlení pro dva

„Tentokrát jsem nevycházela z konkrétního čtenářského dotazu, ale navrhla jsem proměnu typizovaného bytu v panelovém domě, který jsem upravila na komfortní bydlení pro dvě osoby. Zásadní změna nastala odstraněním původního koupelnového jádra a tím i upravením dispozice kuchyně a nové koupelny. Beze změny je umístění WC, jehož prostor jsem pouze zvětšila kvůli umístění pračky," říká bytová návrhářka Kateřina Mlejnková.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Původní stav

Rozmístění dveří ponecháno

Změna je v umístění koupelny. Ta je nyní přístupná rovněž jako WC z předsíně. Do kuchyně se vstupuje přes obývací pokoj.

Návrhářka ponechala rozmístění všech dveří, které ale nahradila novými. Ty jsou vysoké až do stropu a prosklené. To opticky strop zvyšuje a působí také velmi dekorativně. Sklo je mléčné a tedy téměř neprůhledné.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Navrhovaná úprava bytu

Kontrast vytváří černá s doplňkovou oranžovou

Návrhářka se držela jednoduché barevné palety, kde převládá bílá barva s šedou na podlaze, a to kompletně v celém bytě.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Zvolila betonovou stěrku, která navozuje industriální dojem a zapadá surovostí materiálu do barevného a materiálového konceptu.

Kontrast vytváří černá s doplňkovou oranžovou a samozřejmě dominuje výrazný dekor dřeva, který vše zútulňuje. Způsobem použití je výsledný efekt velmi moderní.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Výrazné dekorativní prvky

Zásadní bylo vytvořit dostatek úložných prostor tak, aby interiér působil nejen čistě, ale zůstal dostatečný prostor pro použití výrazných dekorativních prvků nebo solitérů.

Například křeslo v malé ložnici, zajímavá knihovna v obývacím pokoji, kulatý jídelní stůl v kuchyni nebo zajímavě řešený věšák v předsíni.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Oddělení opticky i funkčně

„Cíleně jsem použila výrazný motiv na stěnu v obývacím pokoji, kde obraz kontrastuje s vedlejší bílou stěnou a postupně se tak v této místnosti střídají velké barevné plochy, které prostor opticky a funkčně oddělují," poznamenává bytová návrhářka.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Umístění pračky na WC

Diskutabilní může být umístění pračky na WC, může být klidně využita jako vestavěná ve vysoké skříni v kuchyni. Tam, kde je nyní chladnička.

V případě nutnosti se vejdou vedle sebe obě.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS
Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Malá kuchyň s příjemnou jídelnou

Návrhářka rovněž raději umístila pracovní stůl do obýváku, než do ložnice, kde už pro něj nezbylo místo. Dominantní je kulatý jídelní stůl v kuchyni, který trochu zastiňuje samotnou linku. Ta je vyloženě minimalistická, ale nechybí základní potřebné vybavení. Díky tomu je tak malá kuchyň i příjemnou jídelnou.

Efektní dekorace a doplňky

„Snažila jsem se vytvořit moderní interiér, kde není třeba dělat výrazné stavební úpravy. Použila jsem přírodní materiál - dřevo, které ale v kombinaci s dalšími materiály působí efektně a stylově, nikoliv klasicky a usedle. Efektní jsou dekorace a doplňky.

Nechtěla jsem, aby interiér působil jako katalogová fotka, kde se nábytek skládá z ´kvádrových modulů z lamina´, ale z originálních prvků, které si každý může pořídit podle svého gusta a tím interiéru vtisknout punc osobitosti," dodává bytová návrhářka.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS
Kateřina Mlejnková – návrhy nábytku a vybavení interiérů
Hlavním oborem a zároveň také jejím velkým koníčkem je navrhování nábytku a interiérů, následná realizace se vším, co s vybavením interiérů více či méně souvisí a co vlastně dělá domov domovem. V letech 1997 - 2001 absolvovala SUPŠ obor nábytkářství. Od roku 2001 se zabývá projektováním interiérů a bytovým designem.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám