V menší místnosti v bytě byla samostatná koupelna, kde byla umístěna vana, umyvadlo a také tam stál sporák, který se do chodby nevešel.

FOTO: Tomáš Dittrich a časopis PANEL PLUS

Plnohodnotná koupelna

Základem proměny bytu tedy bylo vytvořit nové dispoziční řešení. Finální dispozice byla vybrána z několika variant jako nejvíce vyhovující.

Původní místnost pouze pro WC byla rozšířena na úkor obytné místnosti tak, že vznikla plnohodnotná koupelna se sprchovým koutem.

FOTO: Tomáš Dittrich a časopis PANEL PLUS

FOTO: Tomáš Dittrich a časopis PANEL PLUS

Vytvoření nové kuchyně

V původní místnosti koupelny byla vytvořena nová kuchyň. Kuchyň si přál majitel vybavit dvouplotýnkou, dále je zde umístěna kombinovaná trouba a lednice.

Prostor byl využit tak, aby zde bylo dostatečné množství úložných prostor.

FOTO: Tomáš Dittrich a časopis PANEL PLUS

V předsíni byla zabudována vestavěná skříň, ve které je ukryt kotel, ohřívač vody a pračka. Dále je zde místo i pro boty a kabáty.

Důraz na úložné prostory

V obytné místnosti byl kladen důraz na maximální množství úložných prostor. Jsou zde vytvořeny vestavěné skříně po obou delších stěnách místnosti.

Na jednu vestavěnou skříň navazuje pracovní stůl s úložnými prostory vedle, které se dají snadno zaklopit. Je zde také vytvořena nika pro televizi.

Postel je vysunovací

Druhá vestavěná skříň je uprostřed vykousnutá, a to pro další umístění postele. Postel je vysunovací. Přes den je zasunutá a vytváří pohovku.

Čalouník vytvořil zadní polštáře, které se dají sundat v případě roztažení postele.

FOTO: Tomáš Dittrich a časopis PANEL PLUS

Za zády pohovky je umístěn úložný prostor pro peřiny. V ostatních úložných prostorech jsou šatní tyče a police.

Bílá a menší barevné prvky pro oživení

Veškerý nábytek byl vytvořen v bílé barvě tak, aby nezmenšoval už tak malý prostor.
Byly zde použity pouze menší barevné prvky pro oživení a barevný prvek se opakuje také v koupelně v podobě skříňky pod umyvadlem.

Vzhledem k blízkosti jádra mohla být sprcha vytvořena pouze spádováním do odtokového žlabu a nemusela se použít sprchová vanička.

FOTO: Tomáš Dittrich a časopis PANEL PLUS

Kompletní výměna elektroinstalace a dalších zařízení

Stavebně byla provedena kompletní výměna elektroinstalace, vodovodního a kanalizačního připojovacího potrubí.

FOTO: Tomáš Dittrich a časopis PANEL PLUS

„Jelikož se v domě chystá výměna vodovodních a kanalizačních stoupaček, bylo nutné je vyměnit v rekonstruovaném bytě v předstihu, aby se pak už do něj nemuselo zasahovat. To trošku zkomplikovalo rekonstrukční práce, protože bylo nutné se domluvit se sousedy nad a pod bytem, kterým jsme zasahovali do koupelen a tyto koupelny pak museli uvést do původního stavu. Ale u sousedů jsme našli pochopení, a tak rekonstrukce byla dokončena v požadovaném termínu,” poznamenává s úsměvem Ing. arch. Lucie Mlýnková, která rekonstrukci zdevastovaného bytu navrhla.

Ing. arch. Lucie Mlýnková
Absolvovala Fakultu architektury ČVUT v Praze, roční stáž na Politecnico di Milano. Od roku 2008 se věnuje převážně rekonstrukcím a návrhům interiérů včetně kompletní realizace. Ve svých návrzích uplatňuje individuální přístup ke každému klientovi s ohledem na jeho konkrétní požadavky. Hledá taková řešení, která kombinují funkčnost s nadčasovým designem a nápaditým provedením.