Hlavní obsah

Odolná venkovní dlažba z betonu, keramiky či kamene? Záleží na vkusu

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co očekáváme od venkovní dlažby? Aby byla mrazuvzdorná, dostatečně silná, nepraskla, byla odolná vůči běžnému poškození a bezpečně nás jistila protiskluznou vrstvou.

Foto: GREEN CARE ELITE (2x)

Ražený dekorativní beton dokáže imitovat přírodní kámen, cihlu i dřevo za pomocí raznic. Zákazník si může vybrat jakýkoli povrch a mít tak naprostý originál.

Článek

O venkovní dlažbu se nemusíme příliš starat, očistí ji déšť. Spíše hledíme na to, aby měla dostatečný stupeň otěruvzdornosti. V okolí bazénu pak dáváme dlažbu nenasákavou a odolnou proti velkým teplotním změnám.

Foto: KERAMIKA SOUKUP

Čedičová dlažba nabízí různé povrchy a design, je velmi odolná, nevadí jí extrémní podmínky.

Konkrétní odstín, povrchovou úpravu a tvar ladíme se stylem domu i okolí. Dobrého výsledku se ale dočkáme, jenom když bude venkovní dlažba dobře položena. Proto doporučujeme dát před amatérskou pokládkou přednost zkušeným řemeslníkům.

Foto: KERAMIKA SOUKUP

Tažená glazovaná dlaždice v šedém tónu stylově ladí s moderním domem, který má velkoplošná hliníková okna.

Málokdo z nás přesně ví, jaký dát dlažbě sklon, aby z ní například bezpečně odtékala voda.

Beton je skvělý imitátor

Beton má výborné užitné vlastnosti, a proto je to nadmíru vhodný materiál na cestičky v zahradě, příjezdové cesty ke garáži, terasy, zpevnění prostoru kolem domu, apod.

Je dokonale otěruvzdorný a protiskluzný, ideální je kolem bazénu, pod kovový zahradní nábytek, který betonovou dlažbu nepoškrábe.

Foto: GREEN CARE ELITE

Betonová venkovní dlažba je skvělá volba: nemusí se ošetřovat, je trvanlivá a odolná. Neprorůstá skrze ni ani plevel, u příjezdových cest se na povrchu nevytváří vyjeté koleje.

Také je odolný, nenasákavý, nevadí mu výkyvy klimatu, vyznačuje se nekonečnou trvanlivostí a je téměř bezúdržbový (po letech ho lze oživit vysokotlakým čištěním bez použití chemických prostředků).

Beton (speciálně ražený) má nespočet podob a dokáže dokonale imitovat kámen, cihlu i dřevo. Má různou povrchovou úpravu, která se vytváří tzv. raznicemi, jež lze vyrobit i na přání zákazníka. Stejně tak se dá na přání zhotovit jakýkoli tvar – oblouk, šikmina. Povrch betonu může být i vymývaný (je drsnější), s efektem patiny (ostařený), vybrat si lze i z mnoha tvarů, odstínů.

Cena raženého betonu se odvíjí od konkrétního typu výrobku, zhruba začíná na 800 Kč/m2.

Foto: DITON

Beton dokonale imituje dřevěná prkna, která lze využít jako originální nášlapy v zahradě. Prkna se prodávají ve čtyřech rozměrech, dlouhé jsou od 25 cm do 100 cm, výška 5 cm.

V zahradě vypadá originálně betonová dlažba s otiskem dřeva (předlohou pro výrobu forem jsou skutečná smrková a dubová prkna více než třicet let stará). Prkna z betonu imitují třeba i dřevěné pražce, ale na rozdíl od těch přírodních se nemusí olejovat ani jinak ošetřovat.

Povrch litých betonových prken vykazuje vysokou pevnost, nosnost, je mrazuvzdorný, odolný proti vodě, chemickým rozmrazovacím látkám, neabsorbuje žádné nečistoty.

Keramika – oblíbená stálice

Tento ryze přírodní materiál se vyrábí ze speciálních druhů hlíny při vysokých teplotách, až dojde k tzv. slinutí (materiál se speče).

To je dobře, protože keramika pak získá vlastnosti k praktickému užití: nemá žádné póry, je stálebarevná, vysoce odolná proti mrazu, zimnímu solení, mechanické i chemické zátěži. Prodává se v mnoha rozměrech, může být zátěžová (příjezd ke garáži) nebo zahradní (chodníčky).

Foto: WIENERBERGER

Keramická dlažba se prodává v pěti rozměrech v podobě zátěžová a zahradní. Nabízí se ve čtyřech povrchových variantách a třech odstínech červené barvy.

Povrchová úprava nabízí několik variant: hladká, drsná, antique a soft. Za typické barvy pro keramiku se považují odstíny červené – světlá, tmavá a melír, oblíbená je i béžová. Díky vlivu minerálů v keramice nemusí mít stejný typ dlažby naprosto totožný odstín.

Proto odborníci doporučují používat při pokládce větších ploch dlažbu minimálně ze tří palet najednou. Kolísavá barevnost však není na škodu, působí přirozeněji.

Na jakékoliv velké plochy se doporučuje záměrně použít vícero odstínů, protože plocha působí živěji, ne jako monolit.

Cena keramické venkovní dlažby se pohybuje od 300 Kč/m2.

Kamenný koberec – hit posledních let

Přírodní oblázky jsou každému příjemné, a to nejen na dlani. Mají hezký tvar, barvu, evokují léto, pohodu. A báječně se po nich chodí! Právě proto jsou kamenné koberce z oblázků tak oblíbené a na zahradách je vidíme stále častěji.

Navíc je lze využít i k renovaci již nevyhovujících ploch (asfalt, zámková dlažba, cihla).

Foto: TOPSTONE

Kamenný koberec se udržuje mechanickým způsobem, podobně jako dlažba, nejčastěji smetákem, dešťovou vodou či tlakovou vodou.

Kamenný koberec z přírodních oblázků nabízí bezvadné užitné vlastnosti: je mrazuvzdorný, vodopropustný (netvoří kaluže), neklouže ani v zimním období (dodatečně lze aplikovat i protiskluzný nátěr), je nenáročný na údržbu, nabízí tloušťku od 1 cm do maximálně 6 cm.

Foto: PIEDRA

Kamenný koberec je k dostání v deseti variantách křemičitých oblázků a ve více než 100 barevných v případě mramorové verze. Dále je možné volit z pěti různých velikostí oblázků.

Podle toho, kam koberec přijde, volíme i povrch. Nabízí se lesk (jde o plastický povrch), neodráží světlo a není na něm vidět zašpinění. Lze zvolit mat (dá se dodatečně natřít) a do třetice speciální protiskluzný povrch, který se hodí kolem bazénu.

Cena tohoto materiálu se pohybuje od 275 Kč/m2.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám