Hlavní obsah

Malá garsonka jako pohodlné a cenově dostupné bydlení pro maminku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekonstrukci garsonky, kterou jsme navštívili, realizoval Ateliér Stolín. Manželé sochař a galerista Jan Stolín a bytová designérka Jitka Stolínová, jež hledala před dvěma roky ve svém bydlišti, tedy v Liberci, pro svou maminku, která se rozhodla přestěhovat z Moravy za svými blízkými, cenově dostupné bydlení.

Foto: Oskar Stolín, časopis PANEL PLUS (8x)

Článek

„Měla jsem velkou radost, že jsem ji objevila právě ve Wolkeráku. Vždycky se mi líbil, už když jsem přišla před lety do Liberce,“ říká Jitka Stolínová.

Veškeré nároky na trvalé bydlení

Bydlení v garsoniéře má svá specifika. V první řadě se musíme smířit s tím, že další obytné místnosti byt nemá a bez ohledu na velikost bytu je tedy nutné v jednom prostoru navrhnout vybavení takové, aby splňovalo veškeré nároky na trvalé bydlení.

Ke slovu přichází zejména atypická řešení, jak z pohledu dispozičního řešení celého prostoru, tak jednotlivých prvků.

Co musí garsoniéra splňovat?

Vybavení jediné obytné místnosti musí vycházet z potřeb obyvatele bytu. Ideální je, pokud garsoniéru obývá pouze jeden člověk, tak, jak je to v tomto případě. Není pak nutné se tak intenzivně věnovat řešením, která by oddělovala jednotlivé části místnosti, aby například práce v kuchyni nerušila spícího.

V každém případě ale musí prostor zabezpečit kvalitní místo pro všechny činnosti, které bydlení provázejí.

Achillova pata malých bytů

Achillovou patou malých bytů jsou obecně úložné prostory. Nejvhodnějším místem je předsíň a vestavné skříně na míru, které maximálně využívají daný prostor. U malých předsíní ale bývá jejich umístění vzhledem k počtu dveří problémem.

Pokud je to možné, preferuje se úplné zrušení klasické oddělené předsíně, případně i dalšího dělení ve prospěch většího a především lépe využitelného obytného prostoru. S novým pohledem na dispoziční řešení bytu pak bývá možné navrhnout úložné prostory na zcela nových místech.

Interiér odlehčený, s minimem nábytku

V rámci interiéru se nejlépe osvědčí kompaktní sestava, která bude využívat část stěny až ke stropu. Vzhledově by měla být maximálně jednoduchá a designově čistá, protože pak zde nebude vnímána jako něco robustního a nepatřičného, ale dokonale splyne.

Interiér bychom pak měli volit odlehčený, pouze s minimem nábytku, aby zůstalo co nejvíce volného prostoru. Právě v malých bytech bývá nejvhodnějším řešením výroba nábytku a dalších zařizovacích prvků na zakázku, protože v mnoha případech je jen tak možné navrhnout vybavení interiéru s nezbytným vtipem a přesně podle potřeb jeho obyvatel, ale i sériový nábytek v tomto prostoru nalezne svébytné uplatnění.

Mohutný desetipodlažní monoblok

Legendární bytový dům, lidově nazývaný Wolkerák, pochází z let 1964–72, jeho autorem je architekt Jaromír Vacek, spoluautorem byl Václav Voda ze společnosti SIAL. Mohutný desetipodlažní monoblok je umístěn ve svahu nad menší zástavbou rodinných domů.

Díky své poloze nabízí podmanivý výhled na Liberec a horizont Lužických hor. Na každém patře jsou umístěny tři byty. Dva jsou třípokojové a mezi nimi jsou vklíněny malé garsonky. Je to zřejmě dodatek k původnímu řešení, které počítalo pouze s dvěma byty na patře.

Původně plánované dva byty zůstaly pouze pod střechou a patří mezi nejlépe situované byty v Liberci.

Jaký byl původní stav?

Malé garsonky mají pokoj ukončený velkým oknem se vstupem na lodžii. Díky konickému půdorysu se místnost mírně rozevírá a působí větším dojmem. Prosvětlený prostor a velké okno s krásným výhledem jsou největšími kvalitami bytu.

Předsíň, koupelna a kuchyňka jsou v původním řešení velmi účelně řazeny, ale zdaleka se nepřibližují luxusnímu řešení ve větších bytech, kde je kuchyň součástí pokoje s lodžií.

Pův odní stav

Kuchyňský kout nemá přirozené světlo a ve velmi úzkém prostoru je pak obtížná manipulace mezi místem pro přípravu jídla, dřezem, lednicí a skříňkami s nádobím. V předsíni jsou velké skříně s dostatečným úložným prostorem.

V koupelně je vana, umyvadlo a záchod. Toto zázemí je odděleno od pokoje prosklenými dveřmi.

Výsledná podoba rekonstrukce

Cílem rekonstrukce bylo připravit byt pro trvalé bydlení, zlepšit možnost lepšího pohybu a manipulace v kuchyni a koupelně vzhledem ke staršímu věku majitelky bytu.

Nová dispozice

Na začátku rekonstrukce se zdálo, že nebude možné tuto nahuštěnou dispozici měnit bez razantního zásahu do nosné stěny, která odděluje pokoj od zázemí. To se ukázalo jako velmi obtížné především kvůli zvyklostem ostatních obyvatel domu.

Řešením tedy bylo vysunutí kuchyňského koutu do stávající předsíně a tu tedy zmenšit. Oba prostory byly odděleny příčkou s posuvnými dveřmi. Kuchyňka získala přirozené světlo a prostor pro manipulaci se zvětšil. V nejtmavší části dřívější kuchyně je umístěna lednička a prostor pro uložení potravin.

Oddělení koupelny a vstupu do bytu přispělo k větší intimitě v kuchyňce a obývacím pokoji. Obslužnost mezi kuchyní a obývacím pokojem je jenom pár kroků. V koupelně byla nahrazena vana vestavěným sprchovým koutem.

I když se učinily některé změny oproti původnímu řešení, snahou bylo, aby celkový vzhled bytu odpovídal stylu sedmdesátých let, v obnovených barvách červené podlahy v zázemí garsonky, která je společně s pohovkou nejvýraznějším barevným akcentem v bytě a navazuje na původní design.

Další úpravy

Rekonstrukce však neobnášela pouze dispoziční změny. Bylo třeba provést ještě řadu dalších úprav. Přestože mnozí majitelé bytů ve Wolkeráku přistoupili k výměně oken, zde se zachovala původní.

„Nechali jsme okna pouze repasovat. Důvodem bylo, že úzké okno, jaké je v obýváku, dnes už nikdo neumí vyrobit,“ vysvětluje Jitka Stolínová a pokračuje: „Stejně tak tomu bylo s parketami. S žádostí o jejich repasování jsme oslovili tři firmy. První dvě si na to netroufly, uspěli jsme až u třetí.“

Profesionální přístup je důležitý

„Obecně je důležité hned zpočátku znát všechny požadavky, které majitel bytu od svého domova očekává. Pak už zbývá jen najít vhodnou formu, jak všechny činnosti skloubit dohromady," poznamenává Jitka Stolínová. Jak to zní jednoduše, viďte?

Určitě bychom se ale neměli nechat zlákat vlastní inspirací, protože právě v malých bytech vyžaduje jejich zařízení profesionální zkušenosti nejen při návrzích vhodného řešení, ale i při výběru zařizovacích předmětů.

Celkový dojem bývá nesmlouvavý a i poměrně malá chyba dokáže jinak hezkému bytu zbytečně ublížit, což v žádném případě neplatí o této garsonce.

Příjemné a pohodlné bydlení

I při vybavování bytu se architekti snažili, aby byl zachován původní styl. Nejlépe v tomto směru vyhovovala IKEA, odkud pochází v podstatě veškeré vybavení. Stolínovi vybírali bez budoucí obyvatelky, ale bytová designérka říká: „Maminka má mladého ducha, tak byla spokojená.“

Interiér povznesly i grafiky Jana Kubíčka a dekorační tapeta s grafickým černobílým motivem. Garsonka nabízí příjemné a pohodlné bydlení a uchovala si i původní elegantní styl. A co na to obyvatelka bytu, která v novém domově strávila již rok?

„Jsem moc spokojená. Žije se mi tu pohodlně, cítím se zde opravdu jako doma a taky se nemohu nabažit nádherného výhledu, a to ve všech ročních obdobích."

Plocha bytu 29 m², cena rekonstrukce 150 000 Kč.

Jitka Stolínová - interiérová designérka
Věnuje se navrhování komerčních i soukromých interiérů, včetně dispozičního řešení daného prostoru. Vytváří autorský design nábytku. V současné době také učí na Střední škole tvorby a designu nábytku v Liberci -Kateřinách předmět Design interiérů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám