Hlavní obsah

Starší dům se díky rekonstrukci proměnil v domov pro mladou rodinu

Představte si mladý manželský pár právě čekající prvního potomka. Na jedné straně touha po vlastním bydlení, které bude znamenat nový, společný začátek. Na straně druhé – jak už to tak u mladých rodin bývá – velmi omezený rozpočet. Jednou z cest, která tuto situaci řeší, může být koupě starší nemovitosti a její následná rekonstrukce.

Foto: Atelier Velehradský a časopis PANEL PLUS (13x)

Pohled z kuchyně

Článek

Menší dům v obyčejné ulici jedné ze severovýchodních olomouckých čtvrtí, kterou tvoří převážně řadovky nebo samostatné menší rodinné domky, byl postaven podle typového projektu v roce 1977.

Zádveří

Z dnešního pohledu téměř v jiné dimenzi. Stojí samostatně, s přibližně šestimetrovým odstupem od obou sousedních domů. O co je jeho východo-západní orientace na pozemku příhodnější, o to méně vhodně byla řešena původní dispozice typového projektu, která byla navíc v průběhu let místy drobně, ale nesystematicky upravována.

Přízemí původní stav

Přestal vyhovovat současným požadavkům

Výsledkem byl dům, který se nejvíce otevírá směrem do ulice, naopak do zahrady byl zastavěn přístavbou schodišťového tělesa, s minimálním podílem okenních otvorů do jediného kousku přírody.

Také přístup do domu nebyl volen zrovna šťastně: jeho umístění z boku domu je ulici zbytečně vzdáleno a navíc postrádá vnitřní provozní vazby na garáž.

Přízemí nový stav

Po technické stránce nebyl objekt ve špatném stavu, předchozí majitelé ho dokonce stihli ještě zateplit a vyměnit okenní otvory za nová plastová okna. Nicméně provozním řešením a především estetickým provedením již dávno přestal vyhovovat současným požadavkům.

Kuchyň

Potřeba jeho rekonstrukce – jak dispoziční, tak interiérová – tak byla nasnadě. Mladí manželé obě části obnovy domu z důvodu zachování jednotné koncepce přestavby svěřili jednomu architektonickému týmu.

Hledání optimální dispozice

Při hledání optimální dispozice bylo třeba mít neustále na zřeteli omezené finanční zdroje investorů, proto bylo nutné vyjít ze základní nosné struktury objektu. Velkou část přízemí původně zabírala garáž, další část pak menší kuchyně a obývací pokoj.

Ve zcela zadní, „zahradní“ části domu byl umístěn vstup, schodiště do patra a malá koupelna. Odtud byl také možný přístup do sklepa.

Architekti v novém řešení zvolili několik zásadních změn. Vnitřní příčky byly zcela odstraněny a do nosných stěn bylo možné vytvořit velké otvory tak, aby se nově vzniklé prostory maximálně propojily. Vstup byl přemístěn na uliční fasádu. Přesun do uliční části domu si tak vyžádalo také schodiště kvůli vazbě na zádveří a ostatní místnosti.

Obývací pokoj a jídelna

Logicky pod ním byly rovněž přesunuty a uzavřeny schody do sklepa (tato úprava představovala jediný větší zásah do podzemního podlaží domu). Garáž byla zrušena a nahrazena venkovním krytým stáním, její původní prostor byl využit pro zádveří, koupelnu a kuchyni.

Rozsáhlý prostor pro společenskou část bytu

Aby se zvětšily obytné místnosti, bylo třeba minimalizovat prostory chodeb. Stávající, hodně uzavřená dispozice tak byla v rámci statických možností maximálně otevřena: mezi jednotlivými místnostmi byly probourány velké otvory, osazena nová okna a celý objekt se co nejvíc otevřel do zahrady, naopak vůči ulici ukázal už jen „svá záda“.

Tak vznikl i na malém půdorysu přízemí poměrně rozsáhlý prostor pro společenskou část bytu – s malým, ale funkčním zádveřím a pohotovostní koupelnou s WC, halou se schodištěm do patra, menším univerzálním pokojem (určeným pro hosty nebo třeba jako pracovna) a především se třemi vzájemně propojenými hlavními obytnými „místnostmi“.

Spodní koupelna

Ty tvoří jednak kuchyně s barovým posezením, dále jídelna (jež je zároveň i zimní zahradou) a obývací pokoj s krbem. Obě poslední zóny jsou propojeny se zahradou vedle domu velkými francouzskými okny a je z nich pohodlný přístup na venkovní terasu.

Výzvou bylo první patro

O poschodí výš byla situace jiná – horní patro nebylo zděné, ale celodřevěné. Architekti tak byli v navrhování úprav nejprve značně omezeni, neboť investoři chtěli v rámci ekonomické šetrnosti zachovat stávající strukturu podlaží.

Patro původní stav

Protože však předpokládaná restrikce stavebních zásahů nebyla adekvátní úspoře, dospěli nakonec majitelé k rozhodnutí pro radikální krok: celé patro zbourat a nadstavět nové, zděné, s plochou střechou.

Patro nový stav

Architekti tak ve svých nápadech dostali zelenou a patro mohlo být nově koncipováno poměrně svobodně, jako zcela soukromá zóna tří pokojů a relaxační rodinné koupelny.

Nová ložnice má dvě zóny: úsek pro spaní, s vestavěnými skříněmi a přechodem do části s posezením a pracovním koutem. Toto zákoutí, od spací části ložnice oddělené „polostěnou“, je pak vizuálně propojeno se zahradou a dá se tudy projít také na horní terasu.

Ložnice

Oba dětské pokoje jsou poměrně velké, v každém z nich se tak mohou do budoucna dobře sžít dokonce i dvě děti odlišného věku. Menší pokoj je orientován do ulice, větší do zahrady a jeho bonusem je přístup na terasu.

V horní koupelně vytvořili architekti pro paní domu příjemnou „vychytávku“: prádelní shoz, který ústí do sklepního patra, kde je na přání majitelů umístěn prací kout.

V elegantně jednoduchém duchu

Také interiér zoufale volal po zásadní modernizaci. Mladí manželé měli představu nekomplikovaného řešení v soudobých trendech a svou představou plně souzněli se členy architektonického týmu.

Výsledkem je jednoduché tvarosloví, v němž se střídají přírodní materiály a tóny (dřevěná podlaha, dýhované dveře a sladěné nábytkové kusy) s barevně monochromatickými prvky (bílý nábytkový lak, světle šedá kuchyně, tmavě šedé odstíny na menších plochách apod.).

Horní koupelna

Několik nadčasových designových detailů zpestřuje jinak střídmý až minimalistický interiér, charakteristický pravoúhlými a podobně geometrickými tvary a čistými, rovnými liniemi, a umocňuje jeho nadčasově nevtíravý vzhled zajímavými barevnými akcenty.

V přízemí tak například na první pohled upoutají výrazně červené židle a barovky Magis a k nim navržený atypický jídelní stůl.

V patře našly své místo neotřelé organické židle a křesílka Pedrali a osvětlení Artemide. Elegantně jednoduché vybavení a zařízení v lehce skandinávském duchu vytváří prostor pro fantazii svých obyvatel a přímo vybízí k hrám s barvami a doplňky.

Pracovna

Veškerý prostor je díky zvolenému řešení vzdušný a světlý, čemuž napomáhá i zabudování úložných prostor do stěn nebo například uspořádání kuchyně, kde je vše doslova po ruce a linka nabízí nebývale velký pracovní prostor.

Stejný úhel pohledu

Jasně formulované požadavky, rámec daný financemi i lokalitou, důvěra ve zkušenosti realizačního týmu a stejný úhel pohledu investorů i architektů tak umožnily vytvořit ze starého nové, ze stísněného volné a vzdušné a z nevyhovujícího moderní a plně funkční bydlení pro mladou rodinu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám