Hlavní obsah

Panelákový byt dostane po rekonstrukci větší kuchyň a úložné prostory navíc

Chyby vzniklé při stavbě panelových domů použitím nekvalitního materiálu na první pohled člověka příliš netrápí, mnohé jiné věci vadí skoro denně. Patří mezi ně například stísněnost prostor, která je dána nejen velikostí místností, ale i výškou 260 centimetrů.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Článek

U obývacího pokoje často narušuje ráz místnosti i několikero dveří a oken. Naopak až příliš prostoru v takových bytech zabírají chodby. Zkuste, je-li to možné, aspoň jedny dveře zrušit.

A rozhodně se snažte umístit do chodeb vestavěné skříně, do kterých byste uložili maximální množství věcí. Pokoje potom nebudete muset zbytečně zahltit skřínkami, policemi a dalším nábytkem a díky tomu budou působit opticky větším a vzdušnějším dojmem.

Téměř každý, kdo bydlí ve starém bytovém domě nebo v paneláku, je s dispozičním řešením bytu nespokojený. Zatímco někteří si na tento stav zvyknou, jiní se pustí do komplexní přestavby, při níž dispozici bytu změní.

V dalším pokračování našeho dlouhodobého seriálu přinášíme návrhy a možná řešení interiérové návrhářky Kateřiny Mlejnkové, která se tentokrát zabývala celkovou rekonstrukcí panelového bytu 2+kk. Věříme, že i tentokrát v jejích návrzích najdou inspiraci i další čtenáři, stejně jako v předchozích dílech.

Dopis čtenářky
Dobrý den, chtěla bych poradit s rekonstrukcí bytu 2+kk v panelovém domě v Praze 10. Panelák je po kompletní rekonstrukci. V bytě teď bydlíme s přítelem a plánujeme miminko, takže řešíme především dispozici tak, abychom se tam všichni vešli a měli soukromí. Ideálně, aby byla oddělena ložnice a dětský pokoj, ale asi to nepůjde, tak asi nezbyde, než abychom spali všichni v jednom pokoji.
Byt chceme kompletně zrekonstruovat, to znamená nové podlahy, jádro – chceme oddělené WC a koupelnu, novou kuchyň a samozřejmě řešíme hlavně ukládání věcí. Největší nedostatek vidíme v původním bytovém jádru.
Jádro je umakartové a navíc je kvůli této dispozici malá kuchyň. Naše představa je při rekonstrukci bytového jádra zvětšit kuchyň a vymyslet nějaké úložné prostory, kterých je v bytě nedostatek. Potřebujeme nejen skříně na šaty, ale také na úklidové prostředky a sezónní sportovní vybavení. V koupelně nemusíme mít vanu ani pračku, ale chceme nějakou skřínku pro hygienické potřeby.
V kuchyni větší dřez, ledničku a vestavěnou myčku. Například vůbec nevíme, kam umístit jídelní stůl s židlemi. V obýváku by měla být sedačka, televize s malou obývací stěnou a stolek. V ložnici asi vestavěná skříň a samozřejmě velká postel. Dispozice bytu není asi pro naše požadavky vhodná, ale stěhovat se nechceme, a tak se nebráníme myšlence celý byt přeorganizovat – včetně dispozice místností, pokud to pomůže.
Pokud bychom mohli poprosit, nemáme rádi moderní nábytek, tedy takové ty studené neosobní bílé kvádry a katalogové interiéry s kýčovitými barvami a tapetami. Nechceme ani nějaké stylové věci, aby to nevypadalo, že tam bydlí důchodci, mysleli jsme něco mezi. Tedy něco originálního a netypického, s vtipem, ale zároveň vhodné pro dospělé budoucí rodiče.
Nebráníme se bílé, pokud bude použita tak, aby to nebylo jako v nemocnici, a také nemusíme tmavé velké plochy dřeva. Když dřevo, tak spíše světlé, ale ne rustikální dub jako někde na úřadě.
Snad jsme to napsali všechno a budeme moc rádi, když se na to podíváte. Děkujeme, Karolína P.

Zadání čtenářky

  • Nová koupelna a WC, kuchyň /to znamená zrušit původní jádro/
  • Větší kuchyň
  • Vyřešit umístění jídelního stolu a především úložné prostory v celém bytě
  • Ložnice a dětský pokoj – ideálně oddělené
  • Provedení originální, stylové, ale ne katalogové a rustikální, ne tmavé dřevo

Změna dispozice

Nejprve jsem řešila dispozici bytu – šlo mi o to, abych vyhověla požadavkům na kuchyň, koupelnu, WC a úložné prostory. Proto jsem udělala velkou změnu v přední části bytu.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Nový návrh

Úplně jsem zrušila původní jádro a vlastně i předsíň. Do bytu se vstupuje do chodby, která je bez dveří a plynule se prochází dále. Doleva do kuchyně a doprava do obýváku. V chodbě je umístěn jen věšák a odkládací police se zrcadlem. Prostor je čistý a jednoduchý.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Vybavení kuchyně

Vybavení kuchyně snad obsahuje vše potřebné. Varná elektrická deska, dřez s odkapem, vestavěná myčka šířky 45 cm, potom dvě vysoké skříně, v jedné je vestavěná lednice a mrazák a ve druhé je dole vestavěná pračka a nad ní vestavěná trouba a mikrovlnná trouba.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Jídelní stůl v obýváku

V obýváku jsem pak umístila jídelní stůl, který se do kuchyně už nevešel, a samozřejmě podle požadavků čtenářky pohovku, odkládací stolky, TV a skříňky.

Přes obývací pokoj se vstupuje do koupelny a na WC, dále pak malou chodbičkou do ložnice, pokoje a malé šatny. Ta vznikla díky zmenšení velkého pokoje a je praktičtější než řada skříní.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Policové skříňky až do stropu

V ložnici jsem se snažila vytvořit dostatečně velkou postel, a tak se už vešly jen malé policové skříňky, které jsem ale schválně udělala vysoké až do stropu, naproti posteli jsou pak komody – prádelník.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

V dětském pokoji je kompletní vybavení, které jsem navrhla již pro větší dítě, ale zatím lze vyřešit jinak, podle potřeb miminka a rodinného rozpočtu.

Koupelna opravdu minimální

Zásadní je vybavení WC a koupelny, která je opravdu malinká, ale podle mne praktická. Volila jsem raději velkou sprchu než malou vanu. I když je prostor opravdu minimální, je praktický a nebude problém v něm udržovat čistotu.

Kombinace barev

Barevné provedení vychází ze světlejší dřevěné podlahy a na nábytku použité kombinace bílé a opět totožného dekoru jako na podlaze. Originalitu a dekorativnost jsem vyřešila použitím tapety a textilií.

V kuchyni jsem kombinovala bílou, která na skříňkách převažuje, s dřevem na horních skříňkách. Na pracovní desku jsem navrhla bílý mramor a vše dekoruje modré sklo jako obklad, které vše propojuje s modrou tapetou.

Materiál podlahy na obložení nádrže

Na WC jsem si pohrála, materiál podlahy je použit i na obložení nádrže a nad tím je nově použita tapeta. Není zde vůbec žádný obklad. V koupelně jsem použila stejný mramor, jaký je v kuchyni, na sprchový kout.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

A pak už jen pásek kolem umyvadla. Ten je možné nahradit velkoformátovými obklady v bílé nebo krémové barvě – samozřejmě bez dekorů!

Žlutá oživuje ložnici a dětský pokoj

V ložnici se barevná paleta opakuje. Na čalouněné čelo postele jsem použila výraznou kanárkově žlutou barvu, která je teplá a živá.

V dětském pokoji jsem použila tutéž žlutou na židli, která je stejná jako židle z jídelního koutu. Tatáž žlutá se objevuje také u čalouněného čela postele.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Snažila jsem se navrhnout interiér ryze praktický s originálními dekorativními prvky, které lze podle vkusu změnit bez zásahu do dispozice bytu.

Kateřina Mlejnková – návrhy nábytku a vybavení interiérů
Hlavním oborem a zároveň také jejím velkým koníčkem je navrhování nábytku a interiérů, jejich následná realizace se vším, co s vybavením interiérů více či méně souvisí a co vlastně dělá domov domovem. V letech 1997–2001 absolvovala SUPŠ obor nábytkářství. Od roku 2001 se zabývá projektováním interiérů a bytovým designem.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám