Hlavní obsah

Malý dům proměnila architektka v moderní domov pro mladý pár

Vše začalo, když si mladý pár Jana a Mario koupili první vlastní společné bydlení, malý dům kousek od Slaného. V době koupě bylo pojmenování dům trochu nadnesené, byla to spíše jen hrubá stavba, zastřešená a s okny. Chybělo však všechno ostatní, podlahy, rozvody odpadů na místech, kde byly potřeba a jiné stavebně technické záležitosti.

Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS

Článek

Jana a Mario měli rámcovou představu o svém budoucím bydlení, která pokrývala spíše atmosféru a užití barev. Základním zadáním bylo užití přírodních barev, kamene a vystavění krbu. V ostatním měla designérka Karla Schmid MBA volnou ruku.

Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS

Do realizace jedině s pomocí designéra

"Jana a Mario mne oslovili nejprve s dolní částí domu. Nejdříve jsme si ujasnili styl interiéru, ve kterém by se Jana s Mariem cítili v budoucnu pohodlně, a pak už jsem začala připravovat návrh, který zahrnoval celkové řešení obytného prostoru zahrnujícího kuchyň, jídelní kout a obývací kout. Dále pak řešení koupelny a WC.

I propojující chodba musela hrát s ostatními místnostmi v jednom taktu. A tak vznikl celkový návrh, který řešil vše od půdorysného rozložení nábytku (tvar kuchyně, místo pro jídelní stůl, rozložení obývacího pokoje, dispozice koupelny), přes řešení barev a materiálů v interiéru, až po detaily čítající výběr doplňků.”

Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS

Jana a Mario si spolupráci pochvalují. Karla jim ušetřila spoustu času a přemýšlení nad správným výběrem, nasměrovala na ověřené dodavatele a zajistila, aby ladily nejen materiály a barvy v domě, ale i všechna povolaná řemesla. A čas realizace se tak zkrátil na nutné minimum.

V jednoduchosti je krása

V interiéru spodního patra dominují přírodní barvy od bílé, přes smetanovou, béžovou, hnědou až po trošku černé. Interiér tak nestojí na moderních barvách, ale spíše nápaditosti ve výběru materiálů a na stylu zpracování za použití neutrálních přírodních barev.

Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS

Interiér tak není jen designovým výstřelkem, který za pár let vyčpí, ale hravě přežije všechny valící se budoucí módní vlny.

Do domu patří krb

“Krb - to bylo jedno z mála výslovných přání klientů a já jej ráda splnila. Svým designem působí relativně subtilně. Není vysoký až ke stropu, navíc je prosklený ze tří stran, což jej vizuálně odlehčuje a navíc tak nabízí pohled na plápolající oheň od jídelního stolu umístěného na severní straně obývacího prostoru až po sedací soupravu na straně jižní."

Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS

Designérka použila přírodní kámen pro obložení krbu a tento materiál zopakovala i na jedné z koupelnových stěn. Samozřejmostí bylo pak takové stavební zpracování, aby teplo z krbu vyhřívalo i místnost v prvním patře domu.

Nábytek na míru

Téměř veškerý nábytek byl vyroben dle návrhu designérky na míru domu šikovnými jihočeskými truhláři. Nábytek přesně reflektuje prostor, pro který je určen (nábytkové sestavy kopírují veškeré ukosené stěny a jsou vždy až ke stropu, aby se maximalizoval úložný prostor), barvy podporují celkovou atmosféru a styl je vybrán tak, aby byl nadčasový a aktuální i za mnoho let.

Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS

Projekt řízen jednou hlavou

Designérka Karla Schmid projekt celkově zastřešila. Nejprve vypracovala návrh interiéru, následně povolala na pomoc ověřenou stavební společnost, která veškeré plány stavebně zpracovala.

V neposlední řadě přišli na řadu ověření podlaháři, truhláři, tapetáři a jiná nezbytná řemesla. Vše klaplo a před Vánoci se klienti do domu nastěhovali.

Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS

Druhá fáze do roka a do dne

Protože byli Jana a Mario s přízemím domu spokojeni, oslovili i s druhou fází projektu Karlu Schmid. Tentokrát přišlo na řadu horní patro domu a v něm skrytá miniaturní ložnice se šatnou a koupelnou.

Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS

“Prostor to byl zpočátku trošku nehostinný. Matrace na zemi, dvě skříňky podél stěn z doby dětství majitelů nebo dost možná jejich rodičů. Koupelna podle zvláštního vkusu předchozího majitele, který v hrubé stavbě často nocoval. Provizornost prostoru dokládaly i stále nevybalené krabice.

Zadání klientů znělo jasně – všechno pryč a začít znovu. Nyní se prostor pyšní velkou postelí s úložným prostorem, dvěma pracovními stoly, ohromným úložným prostorem skrytým v elegantních skříních. Koupelna sice malá zůstala, ale svému účelu bohatě poslouží a každé ráno potěší nejen tělo, ale i duši.

Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS

A jak vše hodnotí Jana?

„S výsledkem jsem velice spokojena. Chtěla jsem moderní a útulný interiér, kde budou dominovat přírodní barvy. Zároveň jsem si přála, aby to nepůsobilo chladně, a aby to bylo něčím výjimečné. A to se paní Karle opravdu povedlo. Obzvlášť se nám líbí podlaha, a nejen nám, všichni ji vychvalují a tvrdí, že je opravdu super. Spolupráce s Karlou byla na jedničku, vše měla dokonale naplánované, a co řekla, to dodržela,” dodává Jana.

Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS
Vizitka
Karla Schmid, MBA Interior designer
Karla, známá i z televizního pořadu Jak se staví sen, již více než osm let vede studio interiérového designu, jehož hlavní náplní je realizace kompletních rekonstrukcí rezidenčních i komerčních prostor. Spolupráce začíná vždy konzultací, kde klient získá řadu nápadů na řešení interiéru a má možnost posoudit výhodu spolupráce při celkové rekonstrukci. Při té je samozřejmostí vypracování promyšleného návrhu interiéru, precizní provedení stavebních prací, návrh a výroba nábytku a doplňků na míru. Interiér se tak rodí pod jednou střechou se zárukou, že vše bude po dokončení skvěle ladit. Karla o své práci říká: “Ráda objevuji skrytý styl, který každý prostor má. Ukazuji možnosti řešení, kombinuji, ladím, a tím citlivě tvořím domov, ve kterém se moji klienti cítí dobře. Není to můj domov, i když se v něm po týdnech spolupráce jako doma cítím.”

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám