Hlavní obsah

Tři varianty rekonstrukce panelového bytu doslova čarují s prostorem

Rekonstrukce bytu může být zaměřena především na zlepšení jeho technického stavu a výměnu již dosluhujících prvků za nové, moderní. U řady dispozic panelákových bytů ale můžeme současně uplatnit i mnoho velmi zajímavých nových řešení a dát prostoru zcela jinou tvář. Ne náhodou se obě možnosti nejčastěji dotýkají koupelny, případně i kuchyně a navazujících částí bytu.

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

Článek

Panelové domy mohou být považovány za přežitek minulé doby, ale faktem zůstává, že v nich stále bydlí velké množství lidí. Hlavním problémem bývá hluk a špína ve společných prostorách a nedostatek místa v bytech. S tím prvním někdy nejde příliš co dělat, ale s nevyhovujícími dispozicemi bytu si odborná rekonstrukce dokáže vcelku hravě poradit.

Spolupráce s odborníky se vyplatí

Je na zvážení, zda se nevyplatí přizvat si ke spolupráci bytového architekta, který má s podobnými přestavbami bohaté zkušenosti. Obecně totiž existuje pouze několik základních typů bytových jader, která se stavěla v různých dobách. Zkušený architekt zná dobře také jednotlivé dispozice panelových bytů a má již i osvědčená řešení, jak se s nimi kreativně vypořádat.

Foto: Kouba interiér a časopis PANEL PLUS

Stávající stav

I když se na první pohled může zdát, že takové služby jsou jen výdajem navíc, ve skutečnosti vám mohou peníze ušetřit. Odborník dokáže poradit, jak docílit výrazného efektu s minimálním zásahem do stávajícího interiéru. Někdy stačí například jen otočit umyvadlo, trochu posunout příčku, místo dlaždic vymalovat a třeba koupelna se výrazně zvětší a navíc dostane moderní podobu.

Požadavky investorů

„Obrátil se na nás mladý pár s požadavkem na rekonstrukci panelového bytu. V poměrně typickém bytě chtěli propojit kuchyň s obývacím pokojem a zvětšit koupelnu. S pokoji nijak hýbat nechtěli, navíc ložnice je oddělena nosným panelem, takže by to bylo obtížné. Navrhli jsme jim celkem tři možné varianty, z nichž se nakonec po mírné úpravě realizovala první z nich,” konstatuje ing. Alena Koubová.

První varianta

Koupelna je propojena s WC a zabrala místo původní kuchyně. V koupelně je 180cm vana, umyvadlo se skříňkou a velký úložný prostor – pro pračku, špinavé prádlo a úklidové věci. V chodbě je v zádveří šatní skříň s botníkem.

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

Varianta 1

Další úložný prostor je v průchodu do obývacího pokoje, skříň může sloužit na sezónní věci, případně už může být součástí obývacího pokoje jako například knihovna. Kuchyňská linka je menší do U, na ní navazuje jídelní stůl, u okna je sedací souprava a TV. Menší pokoj slouží jako dětský, větší jako ložnice.

Druhá varianta

V druhé variantě je koupelna částečně zvětšena na úkor kuchyně, vana je zapuštěna v nice mezi šachtami. V koupelně je dále umyvadlo a úložný prostor na pračku, z koupelny se vstupuje na WC.

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

Varianta 2

Kuchyňská linka je menší, situovaná po jedné stěně. Na druhé straně jsou dvě prostorné skříně, jedna může sloužit jako spíž. Na kuchyň navazuje jídelní část a u okna je sedací souprava s TV.

Třetí varianta

V poslední variantě je navržena možnost zvětšení bytu o společnou chodbu. V některých typech domů je to technicky možné, samozřejmě pokud se k tomu vyřídí potřebné souhlasy a povolení. Nicméně bytu to velmi pomůže, protože zádveří a špinavá zóna zůstávají odděleny.

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

Varianta 3

V této variantě je WC zcela samostatné s umývátkem. V koupelně je prostorný sprchový kout, umyvadlo a nika na pračku. Z prostoru chodby je u koupelny vestavěná skříň. Kuchyňská linka je tentokrát do L, součástí kuchyně je malý jídelní stolek, který by prozatím páru stačil. V budoucnu je možné přesunout z obývacího pokoje pracovní kout a nahradit ho velkým jídelním stolem.

Barevné stěrky

“Majitelé chtěli v bytě využít barevné stěrky. V koupelně je tedy stěrka Perlata, temně fialové barvy. Je zalakovaná tak, aby vydržela vlhčí prostředí. Výraznou stěrku v koupelně doplňuje neutrální kombinace šedých dlaždic,” konstatuje ing. Alena Koubová.

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

Koupelnu navíc opticky zvětšuje velké zrcadlo. Všechny hrany tvoří obklady seřezané na 45 stupňů. Tím se zamezilo použití nevzhledných lišt.

Jednotná podlaha

Podlaha je v celém bytě jednotná, vinylová, tmavě šedá. Dveře jsou hladké bílé. V obývacím pokoji je na stěně použita stěrka imitující beton. Původním záměrem bylo očistit panel, nicméně ten nesplňoval estetická hlediska, a proto se tedy zvolila stěrka příslušné barevnosti.

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

Umístění odtahu digestoře

Kuchyňská linka je z lamina, spodní skříňky mají dvířka ze zvlněné šedé, vrchní jsou pak v krémové barvě. Prostor nad kuchyňskými dvířky je zakryt sádrokartonem, jednak kvůli skrytému vedení odtahu od digestoře, a také kvůli lepší údržbě.

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

Posuvné dveře z mléčného skla

V koupelně je vidět úložný prostor pro pračku, za posuvnými dveřmi z mléčného skla se skryla pračka, úklidové prostředky, špinavé prádlo.

Kouzla s osvětlením

“Osvětlení je v chodbě a koupelně řešeno LED bodovkami, které jsou většího průměru než ty klasické halogenky. Působí to lépe a LED zdroje jsou též úsporné. Mezi kuchyní a obývacím pokojem je využito světla jako optického předělu. Ze sádrokartonu vybudovaný kastlík skrývá LED pásek, a nepřímo nasvícený strop odděluje kuchyň od obývacího pokoje. Stejný detail je použit i pro nasvícení WC,” vysvětluje ing. Alena Koubová.

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

Vestavěné skříně v další etapě

V chodbě ještě chybí další vestavěné skříně, které majitelé pořídí v další etapě. Malbu na chodbě realizovala na přání majitelů jejich kamarádka. V rámci rekonstrukce se též měnily vstupní dveře za bezpečnostní, vnitřní povrch mají bílý tak, aby ladily s ostatními dveřmi v bytě.

Foto: Kouba interier a časopis PANEL PLUS
Vizitka
Ing. Alena Koubová je absolventkou Fakulty pozemních staveb ČVUT. Od dokončení studií se zaměřuje na rekonstrukce bytů a kompletní realizace interiérů. Od roku 2007 pracuje v rodinné firmě Kouba interier. Ve své práci klade důraz na individuální přístup k zákazníkovi a jeho potřebám. Samozřejmostí je precizní provedení, jak stavebních prací, tak veškerého nábytku vyráběného na zakázku.

Plánky a fotografie: Kouba interier a časopis PANEL PLUS

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám