Hlavní obsah

S čím počítat při rekonstrukci starého panelákového bytu

V panelových bytech bydlí zhruba třetina obyvatel, a jak stále ukazují cenové přehledy i nabídky realitních kanceláří, rozhodně nejde o levné a druhořadé bydlení. Naopak. Díky revitalizačním programům, při kterých dochází k odstranění konstrukčních závad, zateplení, novým fasádám a zasklení lodžií, mají tyto byty často mnohem lepší vlastnosti než zděné domy.

Foto: Nabastav a redakce časopisu PANEL PLUS

Článek

Ovšem o kvalitě bydlení uvnitř rozhodují sami majitelé. Po drobných úpravách, jako je například odstranění tapet nebo výměna podlah, přichází nejnáročnější, a také nejdražší úprava – vybourání umakartového jádra a rekonstrukce koupelny, případně kuchyně. Jak postupovat, aby nešlo o vyhozené peníze?

Foto: Nabastav a redakce časopisu PANEL PLUS

Původní stav

Nezatracujme panelové byty, protože i v nich lze vytvořit kvalitní a zajímavé bydlení. Je ovšem třeba se při rekonstrukci vyvarovat chyb, které by snižovaly jejich nově vytvořený komfort.

Foto: Nabastav a redakce časopisu PANEL PLUS

Negativa původních bytů

Stávající dispozice a technický stav bytů jsou mnohdy naprosto nevyhovující a neodpovídají současným životním trendům v bydlení. Obytné místnosti byly dříve oddělené od kuchyní, které postrádaly místo pro kvalitní stolování většího počtu osob. Pokoje bývají tak malé, že je problémem zařídit je i minimem nábytku.

Foto: Nabastav a redakce časopisu PANEL PLUS

Původní umakartová jádra už mají své odslouženo a často zahnívají. Často se ještě setkáme s kobercem, který zakrývá PVC na nerovných betonových podlahách. Byty jsou po letech užívání vybydlené a také postrádají dostatek úložných prostor.

Foto: Nabastav a redakce časopisu PANEL PLUS

Co většinou požadujeme?

Nejčastějším přáním obyvatel v panelových bytech je otevření a uvolnění dispozice a propojení obývacího pokoje s kuchyní. Zároveň bývá požadavkem zvětšení kuchyně a vytvoření většího místa pro stolování. Často je také poptáváno získání většího prostoru pro koupelnu a toaletu.

Velký důraz klademe také na získání dostatku úložných prostor. A v neposlední řadě je zapotřebí provést kompletní výměnu materiálů a povrchů.

Postup prací

U uvedené konkrétní rekonstrukce byla nejprve vybourána část stávajících nenosných konstrukcí a na základě statického posudku a dokumentace byl proveden výřez do nosného panelu. Dále bylo provedeno vybourání kovových zárubní a začištění stavebních otvorů pro nové, obložkové zárubně. Poté byla provedena kompletní demontáž umakartového jádra a očištění konstrukce šachty stoupaček.

Foto: Nabastav a redakce časopisu PANEL PLUS

Došlo k demontáži sanitárních předmětů, rozvorů a zaslepení nápojných bodů jednotlivých medií a kanalizace. V kuchyni se provedla demontáž stávající linky a odstranění nášlapných vrstev podlah.

Příčky z Ytongu

Nové konstrukce příček byly vybudovány z materiálu Ytong tloušťky 7,5 cm a 10 cm, s použitím speciálního lepidla. Byla vystavěna nová koupelna a toaleta. Rozvody vody jsou z plastových trubek PPR, rozvody kanalizace jsou také z plastu. Zařizovací předměty koupelny a WC byly pořízeny podle vkusu majitelů bytu.

Foto: Nabastav a redakce časopisu PANEL PLUS

Původní omítky na zdech byly v místech poškození odstraněny a po oškrábání malby na zbylé ploše omítek byla provedena jejich fixace penetračním nátěrem. Byla doplněna jádrová omítka a na plochy stěn byl pak natažen nový štuk. Malba je na stropech a stěnách s okny bílá a na zbývajících barevná v šedých tónech.

Foto: Nabastav a redakce časopisu PANEL PLUS

Podlahy a podhledy

Podlahy byly vyrovnány samonivelační stěrkou. Nová nášlapná vrstva je tvořena laminátovou plovoucí podlahou. V části předsíně, koupelně a na WC je podlaha tvořena keramickou dlažbou. V předsíni, koupelně a také na WC byl vybudován snížený sádrokartonový podhled, který je v několika místech osazen zápustnými halogenovými bodovými svítidly.

Foto: Nabastav a redakce časopisu PANEL PLUS
Foto: Nabastav a redakce časopisu PANEL PLUS

V celém bytě byla provedena kompletní rekonstrukce rozvodů elektrické energie. V závěru rekonstrukčních prací byla provedena montáž kuchyňské linky, včetně elektrospotřebičů.

Propočet nákladů

Bourací práce, řezání panelů, demontáž a likvidace odpadů 87 000 Kč

Stěny a příčky Ytong 50, 75, 100, včetně zazdění atypického světlíku 28 000 Kč

SDK zavěšený podhled na ocelovou konstrukci 12 000 Kč

Úpravy povrchů – oškrabání, penetrace, omítka hrubá a štuková 40 000 Kč

Výplně otvorů – dveře a obložkové zárubně dýhované 33 000 Kč

Pomocné stavební konstrukce 5000 Kč

Izolace proti vodě – hydroizolační nátěr v koupelně 9000 Kč

Rozvody vody a kanalizace 21 000 Kč

Podlahy – nivelace, plovoucí podlahy a keramická dlažba včetně materiálů 70 000 Kč

Keramické obklady včetně materiálů 44 000 Kč

Malby a nátěry 22 000 Kč

Elektromontážní práce, materiál, revize, montáž, sekací práce 50 000 Kč

Zařizovací a sanitární předměty 46 000 Kč

Celkem za veškeré práce 467 000 Kč

FOTA: Nabastav a redakce časopisu PANEL PLUS

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám