Hlavní obsah

Extravagantní Slovák si postavil dům jako z pohádky

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na první pohled je náhodný návštěvník na vážkách, zda vidí filmové kulisy, obydlí majitele plného fantazie nebo se nějakým zázrakem dostal do pohádky. Po seznámení se s Viliamem Wachsmuthem (47) je jasné, že svůj dům u slovenské obce Jablonka ve Švancarově dolině u Myjavy postavil s notnou dávkou fantazie, která odráží jeho vnitřní svět.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Obydlí Viliama Wachsmutha rozhodně nesnese označení tuctové.

Článek

Ačkoli poblíž stojí další víkendové domky, návštěvník se chtě nechtě musí zastavit zrovna u pohádkového domu připomínajícího obydlí pravěké rodiny Flintstounů z proslulého kresleného seriálu, s jeskyní plnou krápníků uvnitř.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Tvarované stěny jsou i uvnitř domku.

„Vše je věcí fantazie a té, jak známo, se meze nekladou. Je to organická architektura, vždyť tvary vyrůstající ze zdi vycházejí přímo z mé duše. Mě ani nenapadlo stavět obyčejný dům, to bych nebyl já,“ usmívá se vlídný stavitel.

Dům hraje zvenčí všemi barvami, ale paradoxně zapadá do okolní přírody. Aby bylo vše atypické, má i komín nakřivo. „Chtěl jsem ho postavit ještě víc nakřivo, ale i takhle je to fajn,“ konstatuje spokojeně absolvent dopravní průmyslovky.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Při dolaďování domku používal jeho majitel i obyčejnou polévkovou lžíci.

Hrubou stavbu realizovala firma na základě podrobných plánů majitele. „Pak jsem se už vyřádil sám,“ říká Wachsmuth. Jedním z hlavních pracovních nástrojů se pro něho stala obyčejná polévková lžíce. „Nedovedete si představit, jak se s ní výborně nahazuje a tvaruje beton. Mám hned několik takových stavebních lžící,“ dodává.

Pohoda uvnitř domu

Originalitu nezapře ani interiér domu. Stavitel je obzvláště hrdý na skříň, kterou vymodeloval ve zvláštním tvaru přímo do zdi a opatřil speciálními dvířky. „Jsem na své výtvory dost kritický, ale za skříň si uděluji známku jedna minus,“ říká spokojeně.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Interiér domku připomíná krápníkovou jeskyni.

K interiéru jaksi neodmyslitelně patří točité schody, krb, barový pult, originálně tvarované židle a křesla. „Vnitřek ještě dokončuji, ale je to moje zábava a koníček, takže s tím nepospíchám,“ uvedl.

Ve vnějším krbu už praská oheň, majitel připravuje gril a jeho přítelkyně Anička vybaluje tvarohové koláčky. „Vládne tady absolutní pohoda. Jen mě štve, že kluci z okolí občas využívají výčnělků a používají můj dům jako lezeckou stěnu. Teď, když hodně prší, mi botami zašpiní fasádu,“ zlobí se.

Být za podivína mu nevadí

Majiteli vůbec nezáleží na tom, že ho někteří považují za podivína a jeho dům označují za kýč. Někteří ho obviňují, že speciálním tvarem svého obydlí vydělává velké peníze.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Při dolaďování domku používal jeho majitel i obyčejnou polévkovou lžíci.

„Ujišťuji vás ale, že v tom nejsou peníze, pouze radost z práce, která doufám přináší radost všem, kteří můj příbytek navštíví,“ dodává na rozloučenou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám