Hlavní obsah

V Dubaji byla otevřena nejvyšší budova světa

• Aktualizováno

V pondělí se v Dubaji otevřela nejvyšší budova světa Burdž Dubaj (Dubajská věž). Budova dosahuje výšky 818 metrů, má 162 pater a je tedy 14krát vyšší než Petřínská rozhledna. Podlahová plocha činí 334 000 metrů čtverečních. V mrakodrapu najdete 57 výtahů a osm eskalátorů.

V Dubaji byla odhalena nejvyšší budova světaVideo: ČTK

 
Článek

Budova byla v pondělí slavnostně otevřena dubajským vládce šejkem Mohammedem Bin Rašídem Maktúmem i přesto, že uvnitř není ještě dokončena. Slavnostního otevření, které provázela obdivuhodná světelná a pyrotechnická show, se účastnilo na 60 000 hostů. 

Ohromná stavba

Pozemní práce byly zahájeny v září 2004. Náklady na samotnou věž dosáhly více než čtyř miliard dolarů (asi 75 miliard korun). Na výstavbu věže se spotřebovalo 330 000 metrů kubických betonu a 39 000 tun oceli. Základy stavby se nacházejí v hloubce 50 metrů, kam je ukotvilo 192 pilířů.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Ohňostroj ozářil nejvyšší věž světa

Hlavním architektem je Američan Adrian Smith. V budově je 1044 luxusních apartmánů, 49 pater kanceláří a přepychový šestihvězdičkový hotel Armani předního italského módního návrháře Giorgia Armaniho, který má 160 pokojů. Očekává se, že ve stavbě bude žít a pracovat 12 000 lidí.

Mrakodrap, který je vůbec nejvyšší stavbou, kterou člověk kdy stvořil, je ústředním prvkem nově budovaného dubajského centra. Tamní projekt přijde na 20 miliard dolarů (351 miliard korun), jeho součástí je i největší nákupní středisko a také například 30 000 bytů.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Nejvyšší budova světa v Dubaji

Ve větru se může budova otáčet až o 120 stupňů, což jí lépe umožní odolávat nepřízni počasí. Budova je postavena v oblasti silných větrů a poblíž tektonického zlomu, takže musí odolat i zemětřesením, které často postihují nedaleký Írán. Čelit musí i bleskům.

Budova byla otevřena se zpožděním

Budova se stavěla už od roku 2004 a původně měla být otevřena před více než rokem. Ani Dubaj, který je považován za bohatou část Spojených arabských emirátů a mecenáše luxusních stavebních projektů, se nevyhnul současné krizi. Ceny nemovitostí tam od loňského léta spadly o polovinu a společnost Emaar, která budovu stavěla, oznámila pro druhou třetinu roku ztrátu 350 miliónů dolarů.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Pohled na Dubaj

Výškové prvenství dubajské věže ale může být brzo minulostí. V saúdskoarabské Džiddě má vzniknout mrakodrap vysoký jeden kilometr a i o jeho výstavbu se má postarat firma Emaar.

Foto: Mosab Omar, Reuters

Mrakodrap Burdž Chalífa s 818 metry dosáhl prvenství mezi výškovými budovami.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejvyšší mrakodrapy jsou specialitou Asie

V 80. letech 19. století se začaly ve Spojených státech stavět první výškové budovy - mrakodrapy (anglicky skyscrapers). Zpočátku se jednalo o domy vysoké...

Výběr článků

Načítám