Hlavní obsah

Nová plzeňská galerie bude sídlit v pevném a tvarově čistém domě

Pro novou budovu Západočeské galerie v Plzni zvolili projekt pevného, tvarově čistého a jednoduchého domu. Uvnitř transparentního obalu budou čtyři na sobě postavené hranoly s jednotlivými provozy. Vítězný návrh z dílny architektů Ladislava Kuby a Tomáše Pilaře vybrala devítičlenná porota.

Foto: Kuba & Pilař, ČTK

Nová budova Západočeské galerie v Plzni by měla mít podobu pevného, tvarově čistého a jednoduchého domu.

Článek

Podle poroty právě řešení Ladislava Kuby a Tomáše Pilaře dobře reflektuje dynamiku současné doby, zapadá do daného kontextu a je příslibem pro vznik pozoruhodné moderní stavby. Obrazárna, jejíž výstavba přijde zhruba na půl miliardy korun, by měla stát v roce 2014.

"Porota vybírala z 88 návrhů, podařilo se najít moderní, poctivý a dobrý dům pro galerii," uvedl místopředseda poroty Jiří Kotalík. Podle něj vítězný návrh zaujal tím, že je profesionální, vyrovnaný, velmi dobře zapadá do prostředí v blízkosti centrálního náměstí a vlídně se svojí vstupní částí obrací právě k historickému jádru města.

Na plášti vzniknou informační plochy

Fasádu pětihranu tvoří železobetonový skelet. "Do pláště jsou vloženy skleněné tvárnice s led diodami, které umožní propustnost a vytváří proměnnou informační ploch, na níž mohou být různé nápisy," dodal Kotalík. Projekt počítá s přirozeným denním světlem, které do galerie bude dopadat shora a nabízí i polyfunkční velkolepé prostory pro výstavy.

Foto: Kuba & Pilař, ČTK

Uvnitř transparentního obalu budou čtyři na sobě postavené hranoly s jednotlivými provozy. Rozhodla o tom devítičlenná porota, která vybrala vítězný návrh z dílny architektů Ladislava Kuby a Tomáše Pilaře.

"Tvar půdorysu objektu vychází z uličních čar okolní zástavby a revokuje půdorysné a objemové stopy zbořeného činžovního domu. Hmotově a výškově působí příznivě," uvedl dále Kotalík. Podle něj jsou architekti Pilař a Kuba ověřenými a kvalitními odborníky. Jako autoři navrhly mimo jiné knihovnu filozofické fakulty Masarykovy Univerzity v Brně, obchodní dům Omega v Brně, zastupitelský úřad v litevském Vilniusu i státní knihovnu v Ostravě neboli takzvanou černou kostku.

Přihlásili se architekti z Dánska i Francie

Prestižní zakázka na galerii, která bude stát na atraktivním místě U Zvonu ve středu Plzně, oslovila renomované architekty po celé republice i mimo ni. Přihlásili se architekti z Dánska, Holandska, Francie, Slovenska i další. Porota vítěze vybrala po třídenním zasedání. Předsedou komise byl významný architekt a urbanista Martin Rajniš, známý například jako spoluautor nové Poštovny na Sněžce.

Podle ředitele Západočeské galerie Romana Musila bude galerie v Plzni jedním z prvních objektů, jenž je od počátku koncipován jako muzeum umění. "Vítězný návrh byl z hlediska galerijního absolutně nejlepší," uvedl.

Foto: Kuba & Pilař, ČTK

Uvnitř transparentního obalu budou čtyři na sobě postavené hranoly s jednotlivými provozy. Rozhodla o tom devítičlenná porota, která vybrala vítězný návrh z dílny architektů Ladislava Kuby a Tomáše Pilaře.

O stavbě nové galerie se v Plzni hovoří od vzniku Západočeské galerie v roce 1954. Galerie nabídne hlavní výstavní sál s kapacitou 300 lidí, sál pro krátkodobé expozice, prostory pro nové depozitáře, kavárnu a další.

Kraj počítá s tím, že na část nákladů získá prostředky z programů EU, což by mělo být nejméně 150 až 200 miliónů korun. Pokud by vše šlo bez problémů, mohla by se obrazárna začít stavět na konci roku 2010.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám