Hlavní obsah

Rozmrazovač nebo plachta: jak vyzrát na namrzlá skla

Novinky, maž

S teplotami kolem nuly přichází pro majitele automobilů, kteří nemají garáž nebo nezávislé vytápění, nepříjemná ranní povinnost - škrábání namrzlých skel. Co pomůže a co byste rozhodně neměli dělat?

Foto: Jan Sajdl

Namrzlé nebývá jenom přední sklo.

Článek

Škrábání předního skla je otravné, nota bene když člověk pospíchá. Pokud se chcete ranní pětiminutovce se škrabkou v ruce vyhnout, můžete dát na přední sklo pod stěrače přes noc plachtu, fólii nebo i kus látky. Fólie potažená polyurethanem stojí do 200 korun.

Jaké jsou další možnosti, pokud nemáte čas čekat, až slabé zimní slunce námrazu odstraní za vás? Na internetových diskusích se často můžete setkat s příspěvky typu „nalej horkou vodu a je po námraze“. Tento mýtus ale odborníky na automobilová skla nadzvedá ze židle.

„V žádném případě nedělat,“ uvedl na dotaz Novinek Štěpán Flieger, majitel specializované společnosti GFB Autosklo. „Vznikne tepelný šok, který vždy poškodí strukturu skla, pokud rovnou nepraskne,“ dodal Flieger. Vlažná voda sice sklo nepoškodí, ale steče na stěrače, takže ani tento způsob odborníci nedoporučují.

Nejlevnější řešení: klasická plastová škrabka

Pomoci mohou i tekuté rozmrazovací spreje na bázi lihu. Rozmrazovač, který seženete v půllitrovém balení za zhruba 150-200 korun, nastříkáte na sklo zbavené sněhu. Práci se škrabkou se ale stejně nevyhnete, byť po pár minutách rozmělněná hmota ledových krystalků jde dolů přeci jen lépe než námraza. Vždy záleží na konkrétním složení rozmrazovače, v loňském testu německého autoklubu ADAC vyhrály výrobky firem Sonax, Nigrin a Aral.

Nejlevnějším řešením je klasická škrabka. Tu doporučuje i expert Štěpán Flieger. Škrabku koupíte za dvacet korun, dražší verze s malým integrovaným košťátkem stojí zhruba jednou tolik.

Škrabky se prodávají také se zatepleným rukávem z nepromokavého materiálu. Ani tyto „luxusní“ verze nejsou drahé, a pořídíte je zhruba za 70 až 100 korun. Podle Fliegera je úplně jedno, zda jde o nejlevnější plastovou škrabku nebo dražší verzi s proužkem z mosazi.

V nouzi pomůže obal na CD nebo plastová karta. Ideální řešení to ale určitě není.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám