Hlavní obsah

Policie v USA dostává nové automobily

Novinky, Jan Čech

Policie v americkém státě Michigan dostane nové vozy Dodge Magnum a Dodge Charger. Zločinci to teď nebudou mít tak lehké - pod kapotou totiž policistům bude pracovat buď slabší šestiválec o objemu 3,5 l, nebo mohutný osmiválec HEMI 5,7 l.

Článek

Michiganská státní policie se může těšit na opravdu výkonné vozy. Dodge upravil modely Charger a Magnum tak, aby vyhovovaly provozu v extrémně náročných podmínkách, jaké jsou v nepřetržité službě na silnici.

Automobily jsou vybaveny velkým předním ochranným rámem, světelnou houkačkou na střeše, diodovými zábleskovými zařízeními ve světlech, speciálními tuhými potahy v interiéru, počítačovým zařízením na identifikaci a vyhledávání informací, rádiem s přehrávačem CD apod. Policejní složky si ale mohou doobjednat i příplatkovou výbavu. Ta zahrnuje omyvatelné potahy a podlahu z vinylu, nouzovou rychloaktivaci zámků zadních dveří a zavazadelníku, elektricky stavitelné sedadlo řidiče do osmi směrů, přídavné boční airbagy a další.

Základem obou vozů je ovšem pořádný kus železa a hliníku. Oba  modely mohou být vybaveny zážehovým šestiválcem o objemu 3,5 l s výkonem 185 kW při 6400 ot./min a 340 N.m při 3800 ot./min. Dodge Charger v základní výbavě s tímto agregátem stojí 26 575 dolarů (asi 640 000 Kč), model Magnum pak 28 275 dolarů (asi 680 000 Kč).

Druhý agregát ovšem dokáže všechny silniční piráty pořádně zkrotit. Jedná se totiž o vidlicový osmiválec HEMI. Ten disponuje výkonem 254 kW při 5000 ot./min a točivým momentem 525 N.m při 4000 ot./min. Agregát pracuje se systémem MDS, vypínající až čtyři válce, pokud nepotřebuje vůz velký výkon. Cena těchto vozů se šplhá na 28 805 dolarů (asi 690 000 Kč) resp. 30 505 dolarů (asi 730 000 Kč).

V policejních složkách USA ale pracují i jiné vozy. Téměř každá automobilka se snaží dostat své stroje k těmto jednotkám. Asi nejznámějšími a nejrozšířenějšími jsou Ford Crown Victoria a Buick Regal. Najde se však i několik zajímavějších kusů, jakými jsou Pontiac Firebird, Chevrolet Camaro, Ford Mustang GT či Chevrolet Impala SS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám