Hlavní obsah

Fiat investuje do elektrické pětistovky. Kvůli Renaultu

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Námluvy Fiatu a Renaultu nevyšly. Fiat vzhlížel k tomuto spojení s nadějí hlavně kvůli elektrickým modelům, které už Renault má. Teď tak musí investovat sám do nové elektrické verze Fiatu 500, který má právě Renaultu konkurovat.

Foto: Fiat 2x

Fiat Concept Centoventi

Článek

Koncern Fiat Chrysler Automobiles investuje 700 milionů eur (17,9 miliardy korun) do nové výrobní linky v Mirafiori. Z ní by mělo sjíždět ročně 80 tisíc elektrických pětistovek nové generace. Výroba Fiatu 500 EV, který pravděpodobně bude na bázi studie Fiat Concept Centoventi, začne ve druhé polovině roku 2020.

Tenhle krok je důležitý pro značku hlavně v Evropě. Musí zachytit nástup konkurence, která elektrické vozy již nabízí, nebo nabízet v nejbližší době bude. Renault dnes kraluje těm levnějším nabídkám s modelem Zoe a Fiat se svou 500e nemůže konkurovat.

Foto: Fiat

Současný Fiat 500e

Ovšem doba si tato auta žádá, a tak nová generace modelu 500 bude muset nabídnout i elektrickou verzi. Ta bude nabízena souběžně se současnou generací se spalovacími motory. Tyto vozy však budou sjíždět z výrobních pásů v polském Tychy.

Současná nabídka Fiatu nevypadá příliš lákavě, většina jí je roky stará, a tedy v ostré konkurenci malých aut zastaralá. A tak mají nabídku stihnout škrty s tím, že hlavními taháky zůstane Panda a rodina 500.

Ale to se má změnit. Výše uvedených 700 milionů eur je součástí schváleného investičního balíku ve výši pěti miliard eur (128 miliard korun), které mají být použity do roku 2021, takže se můžeme těšit na nové Fiaty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám