Hlavní obsah

Dokáže tento trik zpomalit příliš rychlé řidiče? Provedení není složité

Někdo hovoří o prevenci, ale instaluje radarové pasti a kupuje neoznačená policejní auta. Jiný místo radarů k silnicím staví dobře viditelné makety policejních aut. A podle některých ohlasů to do jisté míry funguje.

Foto: Profimedia.cz

Turecké policejní auto (Ilustrační foto)

Článek

Co uděláte, když u silnice uvidíte stát policejní auto? Instinkt velí dát nohu z plynu, kdyby náhodou policisté měli v ruce radar, a to i když člověk jede předpisově. Právě na tohle sází turecké úřady s maketami policejních aut, které se objevily u silnic.

Ze strany to vypadá jako normální policejní auto. Dokonce je tento vynález vybaven modrými LEDkami, které, napájeny solárním panelem, blikají, aby byla iluze co nejlepší.

Fotky na Twitteru sdílela dopravní policie britského Radfordu, který je součástí města Nottingham. A dostalo se jí různých odpovědí. „Jezdil jsem v Turecku, a když jsem to viděl poprvé, byl jsem velmi opatrný. Z dálky vypadají jako skutečná,“ píše člověk, který na Twitteru vystupuje jako Ryan.

Dodává, že si myslí, že by bylo třeba je často přemisťovat, aby si na ně lidé nezvykli. A zaznívá i opačný názor. „Ano, v Turecku jsou, protože tam každý jezdí jako blázen, ale není to efektivní,“ odpovídá Diana Bağcı.

Tenhle nápad není nový, i v Česku člověk občas potká policistu vyříznutého z kartonu a opatřeného reflexními prvky. Typicky aktuálně na posledních kilometrech dálnice D11 před Prahou, v zúžení. Turci ho však posunuli o kousek výš s „majáky“. Ovšem, u nás běžnější radarové pasti vyberou víc peněz, ale to je třeba si ujasnit, jestli chceme zpomalit příliš rychlé řidiče, nebo vybírat peníze.

Reklama

Výběr článků

Načítám