Hlavní obsah

U Rolls-Royce vydrží dvanáctiválce, dokud to bude možné

Novinky, fra

Automobilek, kde nyní pracují dvanáctiválce, je už poskrovnu. Postupně jich bude stále ubývat kvůli emisím. Je ovšem jedna značka, která se jich bude držet. A tou je samozřejmě superluxusní Rolls-Royce.

Foto: Novinky

Rolls-Royce bez dvanáctiválce? Zatím nemožné

Článek

Tento týden jsme vám přinesli informaci o tom, že Mercedes pomalu končí s dvanáctiválci. Zrušení zastaralého agregátu je logickým vyústěním tlaku emisních norem, malého zájmu a enormních nákladů na vývoj nového.

Jsou tu ještě další automobilky, které dvanáctiválce nabízejí. Třeba BMW. Ale i to nedávno ústy svého vedoucího člena firmy oznámilo, že ani oni nejsou vůči tomuto trendu imunní. Takže kdo ví, kdy i BMW přejde zcela na osmiválce.

LESY STŘÍDAJÍ VESNICE, ZPĚV PTÁKŮ OBDIVNÉ „WOW, KOUKEJ“
Nebeským autem do pekla. Rolls-Roycem Dawn na výletě po Čechách

Na světě tak zůstane jen pár značek, které se hladkých dokonalých dvanáctiválců nezřeknou. Torsten Muller-Otvos, předseda správní rady značky Rolls-Royce, v souvislosti s nedávnými oznámeními o ukončení prodejů dvanáctiválců v různých vozech oznámil, že jeho značka se bude držet dvanáctiválců „tak dlouho, jak to jen bude možné“.

Firma sice zrušila hybridizaci a rovnou přeskakuje na elektrifikaci, ovšem zároveň se stálou nabídkou klasiky – V12. „Nepůjdeme cestou hybridů. Půjdeme rovnou k elektřině. A pak krok za krokem. Nesestřelíme ze dne na den dvanáctiválce a všechno neuděláme elektrické. Tady bude muset být přerodová fáze mezi spalovacím motorem a elektrickým,“ řekl Muller-Otvos pro Motor Magazine.

Foto: Rolls-Royce

Rolls-Royce Cullinan - oficiální foto

To by ovšem znamenalo, že jednoho dne… Muller-Otvos ale pokračoval a odpověděl na otázku, kdy tedy můžeme očekávat konec dvanáctiválců. „Dovolte mi říci, že dvanáctiválce tu budou, dokud budou zákonné. A navíc naši zákazníci milují dvanáctiválce.“

Samozřejmě že i tento manažer ví, že v elektřině je budoucnost. Ovšem je třeba stále ještě překonat mnoho překážek. Pro luxusní limuzíny typu Rolls-Royce ale elektrický motor není překážkou. „Výkon není podstatný pro elektrický motor. Elektrický motor je jednodušší než spalovací, protože točivý moment je to podstatné. Stejně tak i u našich aut je podstatný právě točivý moment, ne výkon.“

Reklama

Výběr článků

Načítám