Hlavní obsah

Elon Musk si změnil jméno na Tusk, zřejmě kvůli obvinění z pohrdání soudem

Šéf americké automobilky Tesla Elon Musk si na Twitteru změnil zobrazovací jméno na Elon Tusk a slíbil, že ještě tento týden zveřejní nové zprávy ze své firmy, která se zaměřuje na výrobu elektrických aut. Uvedla to dnes agentura Reuters.

Foto: Kiichiro Sato, ČTK/AP

Šéf Tesly Elon Musk.

Článek

Na Muskově twitterové stránce je nově zobrazeno jméno Elon Tusk a je u něj připojen obrázek slona. Stránka má 25 milionů fanoušků. Musk změnil jméno poté, co jej americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) obvinila z pohrdání soudem.

Burzovní komise tvrdí, že Musk nedávnou zprávou na Twitteru porušil loňskou dohodu o urovnání její žaloby. Musk se v rámci dohody zavázal, že nebude na Twitteru zveřejňovat informace s možným dopadem na akciový trh, pokud nejprve nedostane souhlas hlavního právníka Tesly.

Podle komise tento závazek porušil minulý týden, když zveřejnil tweet o předpokládaném objemu výroby Tesly v letošním roce. Musk loni v srpnu překvapil finanční trhy, když na svém twitterovém účtu napsal, že uvažuje o převzetí Tesly a stažení jejích akcií z veřejného obchodování. Dodal, že má pro svůj záměr zajištěno financování a že by za akcie podniku nabídl částku výrazně převyšující jejich tehdejší tržní hodnotu. Později však uvedl, že s potenciálními investory stále jedná a že zatím žádná dohoda uzavřena nebyla.

Burzovní komise následně podala žalobu, ve které uvedla, že výrok o převzetí Tesly a stažení akcií z burzy neměl reálný základ, byl nepravdivý a zavádějící, vedl k chaosu na akciovém trhu a poškodil investory. Krátce nato se komise s Teslou a Muskem dohodla na urovnání obvinění. Tesla a Musk museli každý zaplatit 20 milionů dolarů (451 milionů Kč) a Musk byl mimo jiné nucen přistoupit na to, že alespoň na tři roky odstoupí z funkce předsedy správní rady Tesly. Výkonným ředitelem ale mohl zůstat.

Reklama

Výběr článků

Načítám