Hlavní obsah

Před 120 lety byla založena značka Renault. Vyráběla tanky i offroad o dvanácti kolech

Novinky, Marek Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patří k nejstarším automobilkám světa; je jen o chloupek mladší než mladoboleslavská Škodovka. Má logo diamantu, ze kterého si lze až příliš snadno dělat nevhodnou legraci. A její první auto je starší než sama automobilka. Řeč je o Renaultu, který právě slaví 120. výročí založení.

Foto: Renault 8x

Tohle vozítko postavilo základ automobilky Renault ještě dříve, než byla oficiálně založena. Jmenuje se Voiturette 1CV, nebo také Type A.

Článek

Fanoušci značky Renault se jistě už nadechují, aby řekli, že první Renault vznikl v roce 1898 a že se 24. prosince toho roku konala předváděcí jízda, která přinesla dvanáct objednávek. To je všechno pravda, ale oficiální založení automobilky si připomínáme 25. února.

Tohoto dne v roce 1899, výrazně později, než Louis Renault sestrojil své první Voiturette 1CV, také zvané Type A, oficiálně vznikla firma Société Renault Frères. Založil ji inženýr Louis Renault spolu s bratry Marcelem a Fernandem. Ti rozuměli byznysu - již dříve pracovali v otcově textilce.

Foto: Renault

Renault Type A

V tom roce se také objevila druhá generace vozu, pojmenovaná Renault Type B, která byla v podstatě Typem A s uzavřenou karoserií. A o rok později přišel první čtyřmístný Renault, označený Type C. Představil se na autosalonu v Paříži, který je podobně starý - slavil 120 let loni.

Foto: Renault

Renault Type B

Poté následovalo několik dalších verzí se silnějším motorem a/nebo stahovací střechou. A také Renault AG1, který proslul jako taxík v Paříži i v Londýně. Později, v září 1914, tato auta vozila vojáky z Paříže do první bitvy na Marně, a tak se mu začalo říkat “Taxi de la Marne”.

Automobilka v průběhu první světové války vyráběla také tanky. V roce 1919 vznikl první traktor značky Renault, nazvaný Type GP, který byl založen na lehkém tanku označeném FT.

Foto: Renault

Renault six-roues Type MH

Z meziválečné doby stojí za zmínku Renault six-roues Type MH. „Six roues” znamená „šest kol”, ovšem tento vůz měl ve skutečnosti kol dvanáct - měl šest dvojmontáží, i na přední nápravě. To proto, aby mohl snáze jezdit po písku, protože vznikl pro překonání Sahary mezi Alžírskem a francouzskými koloniemi na západě Afriky.

Foto: Renault

Renault six-roues Type MH

Ve druhé světové válce měl Louis Renault podle webu Telegraph na výběr - buď riskovat, že o firmu zcela přijde ve prospěch nacistických okupantů, nebo pro ně pracovat. Zvolil druhou možnost a stavěl náklaďáky, které ale firma sabotovala např. tak, že chybně značila měrky oleje - ryska byla příliš nízko a motory se zadíraly.

Podle Patricka Fridensona, univerzitního profesora obchodní historie a autora knihy o Renaultovi, je velmi obtížné určit, do jaké míry by měl být Renault považován za kolaboranta. Mimo jiné za války tajně pracoval na novém voze, modelu 4CV.

Foto: Renault

Renault 4CV

Startu jeho výroby se sice nedožil, nicméně tento vůz se stal velmi populárním - protože měl motor vzadu, podobně jako Volkswagen Typ 1, lidově řečený Brouk, měl rovnou podlahu a prostorný interiér. A oproti „Brouku” taky o pár dveří víc.

Foto: Renault

Renault 4

Kdybychom chtěli vypisovat celou historii značky, napsali bychom knihu, ale přeci jen pár dalších aut stojí za zmínku. Například Renault 4, nástupce modelu 4CV.

Protože byl jednoduchý na údržbu, stal se úspěšným na celém světě. A také model Espace, který spolu s Chryslerem Voyager v roce 1984 položil základ třídě vozů MPV, jak je známe dnes.

Foto: Renault

Renault Espace

Dnes si od Renaultu můžete koupit hatchback, crossover, SUV, velký sedan či kombík, MPV, dodávku nebo terénní pick-up. Některé modely jsou opravdu povedené, třeba vloni v létě testovaný Mégane R.S., jiné se zdařily méně, jako v životě každé automobilky. A pokud vás zajímají velká a silná kombi, počkejte si na sobotu, na test 225koňového Talismanu S-Edition.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Renault Talisman GT S-Edition

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám