Hlavní obsah

Auta se spalovacími motory blokují rychlonabíječky Tesly. Pomoci má jednoduchá finta

Právo, laz

V čínské garáži se poprvé objevil systém proti blokování rychlonabíječek, které jsou určeny pro elektrovozy značky Tesla. Potřebujete jen příslušnou mobilní aplikaci.

Foto: Tesla

Tesla Supercharger

Článek

Elektromobily musí na své cestě, ať už ji razí zájem zákazníků, či spíše na míru šitá legislativa, porazit velké množství překážek. Jednou z nich je i blokování parkovacích stání s rychlodobíjením od běžných aut se spalovacími motory. Jedná se dokonce o již pojmenovaný fenomén.

Říká se mu ICEing. Název vychází z hesla „internal combustion engine”, tedy motor s vnitřním spalováním. Přijet s pár procenty nabití svého akumulátoru, mít před sebou dlouhé minuty či hodiny dobíjení a lelkování, a ještě dojet ke stání vyhrazenému pro elektromobily, které blokuje běžný spalovák, to dokáže naštvat nejednoho motoristu-ekologa. Sami jsme to během testů elektromobilů zažili.

Proti tomuto nešvaru se v Číně rozhodli bojovat. Nejspíš majitel garáží v Šanghaji nechal instalovat klasické obruče zabudované do země. Odemknete je pomocí QR kódu přes aplikaci WeChat, kterou používají majitelé vozů Tesla. Pro auta této značky jsou superchargery výlučně vyhrazeny. Na tuto vychytávku upozornil na Twitteru uživatel pod nickem JayinShanghai.

Něco podobného by se už hodilo i v České republice. Problém zabírání míst pro rychlodobíjení vozů značky Tesla už je totiž známý i u zařízení tohoto typu u Humpolce na dálnici D1.

Reklama

Výběr článků

Načítám