Hlavní obsah

Hyundai představí koncept chodícího auta. Má změnit vnímání mobility s vozidly

Veletrh spotřební elektroniky CES v Las Vegas, který otevře své brány 8. ledna, odhalí i řadu novinek pro automobilový svět. A některé z nich jsou spíš koncepty a ve stroje, které bychom měli vídat na silnicích, se přetaví možná někdy v daleké budoucnosti. Takový návrh přiveze i Hyundai.

Foto: Hyundai 2x

Hyundai Elevate

Článek

Příspěvek Hyundaie na veletrh CES se jmenuje Elevate a je označen jako „chodící auto”. Má totiž kola, ale ta jsou upevněna na pohyblivých ramenech, připomínajících nohy koně. To znamená, že řidič může „jezdit, chodit či dokonce šplhat přes ten nejzrádnější terén,” uvádí automobilka.

Foto: Hyundai

Hyundai Elevate, podle automobilky chodící auto, dává smysl jako záchranářské vozidlo při katastrofách, říká zatím jediný zveřejněný obrázek.

Jediný obrázek, který byl zatím zveřejněn, ukazuje stroj - zdráháme se použít označení automobil - záchranářů pomáhající při nějakém neštěstí, snad zemětřesení. Právě takové události často zneprůjezdní řadu silnic, ať už se asfalt roztrhá nebo na něj spadne dům, a „chodící auto” by mohlo tyto nástrahy snadno překonat.

Detaily zatím nejsou známy, ale můžeme předpokládat, že se o pohon starají elektromotory umístěné v kolech. Z obrázku lze také vytušit poklop ve střeše a velké boční dveře, a v pozadí je vidět druhý kus s otevřeným čelním sklem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám