Hlavní obsah

Tahle moderní Corvette s retro vzhledem není dílem garážového kutila

Chcete do nového roku vstoupit nákupem auta, které má málokdo? Tenhle kříženec 66 a 18 let starého auta údajně existuje jen v šesti kusech.

Foto: Mecum Auctions 2x

Chevrolet Corvette C5 Z06 1953 Commemorative Edition by ATT

Článek

Stroj, na který se díváme na fotkách, je po technické stránce Chevrolet Corvette Z06 gen. C5 z roku 2001. Vypadá ale jako původní Corvette gen. C1 z roku 1953. Tedy, snaží se tak vypadat.

Není to práce garážového kutila. Ostatně na první pohled je vidět, že se tvůrce hodně snažil. O přestavbu se postarala americká firma Advanced Automotive Technologies (AAT) a kreaci dala jméno „1953 Commemorative Edition by AAT”.

Foto: Mecum Auctions

Možná to nejsou ploutve, ale ke střední části auta, která pochází beze změn z Corvette C5 Z06 z roku 2001, se takováhle zadní světla vážně nehodí.

Kolik takovýchto aut vzniklo, není přesně známo; hovoří se o zhruba dvou stovkách. Na základě ostré verze Z06 však prý bylo postaveno pouze šest kusů - a tohle je jeden z nich. Dokonce ten, který v minulosti patřil Kenu Lingenfelterovi, známému americkému sběrateli aut.

Kromě toho má osmiválec pod kapotou pár úprav - bohužel neupřesněných - od firmy Lingenfelter, známého tunera Corvette. Shoda jmen není náhodná, tuto firmu založil John Lingenfelter, bratranec Kena. Ten v roce 2003 zemřel a Ken firmu převzal.

Foto: Chevrolet 2x

Takhle vypadá původní Corvette z roku 1953, kterou se kreace firmy ATT snaží napodobit...

Firma AAT navrhla bodykit tak, aby nemusela upravovat žádné strukturální díly Corvette C5 Z06. Díly karoserie pasují do uchycení původních panelů; samozřejmě s výjimkou střechy a dveří, které jsou původní, a s jednou drobnou úpravou kufru.

Některé názory označují tuhle přestavbu za poměrně povedenou, a technicky tomu tak nejspíš je. Jenže právě kvůli tomu, že dveře a střecha zůstaly původní, se nás při pohledu zezadu zmocní neodbytný pocit déjà vu. [celá zpráva]

Foto: Chevrolet

...a tohle je Corvette C5 Z06 z roku 2001, na které u ATT stavěli.

Jak stojí i výše, tohle auto si můžete koupit. Bude k mání v aukci Kissimmee 2019, kterou pořádá dům Mecum mezi 3. a 13. lednem 2019. Víme, že vůz má najeto necelých 15 tisíc kilometrů, odhad ceny zveřejněn nebyl.

Anketa

Líbí se vám?
Ano, moc
73,8 %
Docela ujde
4,8 %
Nejsem si jist/a
1,3 %
Nic moc
5,7 %
Příšerná
14,4 %
Celkem hlasovalo 749 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám