Hlavní obsah

Sbírka, která je pastvou pro oči fanouška vozů Porsche. Má-li rád bílou barvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vypadá takhle místo, kam se fanoušek či sběratel vozů Porsche dostane po konci života? Tzv. Bílá sbírka, kterou přibližuje Porsche Club of America, obsahuje desítky relativně obyčejných i ikonických vozů této značky. Kdo je majitel a kde sbírku najdeme, však zůstává tajemstvím.

Foto: Porsche

Porsche 356 Speedster (na ilustračním snímku verze 1500) je samozřejmě také součástí Bílé sbírky.

Článek

Může se zdát, že ve světě Porsche člověka už nic nepřekvapí, zejména zná-li sbírku a příběh Magnuse Walkera. „Bílá sbírka”, jak je zváno to, co se skrývá na neupřesněném místě někde v USA, však fanoušky značky pošle do kolen. Tím spíš, mají-li rádi bílou barvu.

Nejen auta jsou bílá. Stejnou barvu mají i zdi, podlaha, strop i nábytek. Když vstupujete, musíte se zout, nebo si na boty vzít návleky. A nesmíte mít s sebou mobil, je třeba ho nechat v připravené krabici - bílé, samozřejmě - u vstupu.

Je tu zhruba pětašedesát vozů Porsche od původních 356, které v 50. letech minulého století započaly historii sporťáků značky, přes snad všechny generace 911, ikonické 959 a Carreru GT až po hybridní hypersport 918 Spyder. Téměř všechny jsou bílé.

Za zmínku stojí také 911 RSR z roku 1994 v úpravě pro silniční provoz. Mechanicky to je prý závoďák, ale v interiéru není prý nic, co nemá nějakou speciální povrchovou úpravu; dokonce i hadice hasicího systému jsou potažené kůží. Kupodivu tu nepřevládá bílá, nýbrž červená barva.

Nejen auta, ale i knihy, plakáty, staré kufry

V horním patře haly je ohromná knihovna, ve které najdete velké množství dokumentů k autům ve sbírce, včetně seznamů náhradních dílů nebo servisních manuálů. A také velmi širokou sbírku všeho s logem Porsche, včetně plakátů, lyží či zavazadel od 50. let.

Carl Brauer, jediné jméno, které je v souvislosti s touto sbírkou známé, se o sbírku stará. U haly je byt, ve kterém Brauer vždy tři týdny bydlí, když ze svého domova přiletí se sbírkou pracovat. Jak často to ale dělá, se nedozvídáme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám