Hlavní obsah

Tuner povýšil londýnský taxík na luxusní auto pro sběratele

Poslední ze tří generací moderních dieselových londýnských taxíků dělá místo nové, plug-in-hybridní verzi. Britský tuner Kahn se rozhodl je poslat na věčnost stylově - pomocí nového lakování a kůže Nappa v kabině. Pasažéry ale vozit nebude.

Foto: Kahn Design 4x

Kahn TX4

Článek

Pokud jste někdy byli v Londýně, jistě jste si jich všimli - černých taxíků, kterými je toto město typické stejně, jako jsou pro New York charakteristické „drožky” žluté. Pokud jste se londýnským taxíkem i svezli, víte, že to není zrovna vrchol komfortu.

Do loňského roku vyráběné dieselové TX4 ustupují plug-in-hybridním TX5. Britská firma Kahn Design se však rozhodla, že je nenechá odejít jen tak, a připravila edici „Last of Line” - Poslední z řady.

Foto: Kahn Design

Kahn TX4

Model TX4 dostal dvoubarevný lak od automobilky Rolls-Royce, a to v pěti variantách. Zvenčí to je v podstatě všechno, víc změn najdete uvnitř - perforovanou kůži Nappa na sedačkách a stropnici s LEDkovou „hvězdnou oblohou”.

Poněkud kuriózní je instalace pevné středové konzole s kovovými držáky nápojů vzadu. K čemu je, je nasnadě, ale když si nikdo nemůže sednout na prostřední místo, nač tu pro něj zůstal pás?

Foto: Kahn Design

Kahn TX4

Prvotřídní kůži dostala i sedačka řidiče, kůží je nově potažený také volant a palubní desku zdobí černý klavírový lak. A samozřejmě nemůžou chybět loga edice Last in Line.

Pod kapotou pracuje 2,5l dieselový čtyřválec od italské firmy VM Motori, stejně jako ve standardních TX4, ovšem jeho výkon byl zvýšen. Jak moc, nebylo oznámeno; standardně motor dává 101 koní a 240 N.m.

Foto: Kahn Design

Kahn TX4

„Je smutné vidět krásné a ikonické vozidlo na konci jeho života, ale zároveň je nám ctí ho oslavit, protože je skutečně jedno z nejznámějších na světě,” nešetří chvalozpěvů na TX4 Afzal Kahn, zakladatel tuningové firmy.

Nečekejte však, že budou tyto stroje jezdit v ulicích Londýna - všimněte si, že na fotkách není vůz označen nápisem „Taxi” v oranžové svítilně na střeše. Tuner je prodává sběratelům. Zatím prý udal tři kusy.

Reklama

Výběr článků

Načítám