Hlavní obsah

Zabrání řetěz krádeži auta? Rus to zkusil a nestačil se divit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejlepší ochrana auta před krádeží je samozřejmě zamčená garáž na zamčeném dvorku, ale takový luxus si leckterý městský občan nemůže dovolit. Podle ruského videomagazínu s názvem Garáž 54 lidé vynalézají na pohled humpolácká, ale někdy překvapivě efektivní řešení.

Foto: Profimedia.cz

Když svážete kola řetězem, zabráníte tak krádeži svého auta? (Ilustrační foto)

Článek

Jak co nejlépe na ulici zabezpečit auto před krádeží? V Rusku to prý lidé zkoušejí řetězem - buď např. k lampě, nebo spojují kola k sobě tak, aby vůz znehybnili. Videomagazín se tedy rozhodl na otřískané ladě ověřit, jestli tyto metody fungují.

Jak ukazuje videu, připevnit auto za kliku je úplně zbytečné. Rám dveří dopadl velmi podobně; kdyby v něm bylo sklo, nejspíš by skončilo na tisíc kousíčků.

Spojit k sobě dvě kola řetězem se však ukázalo jako velmi efektivní metoda. Při spojení zadních kol se vůz s poháněnou přední nápravou jakž takž pohyboval, řetěz „jen” zablokoval zadní kola.

Když ale redaktoři spojili pravá kola auta tak, aby spojnice byla co nejkratší, fungovalo to. Délka řetězu nedovolila kolům se navzájem protočit. Proti tomu, aby s vaším autem odjel někdo, kdo od řetězu nemá klíč, je tedy tenhle způsob až překvapivě efektivní. Samozřejmě: i tato ochrana lze obejít, například pomocí velkých kleští.

Varování u podobných článků často sdělují, že si při podobných pokusech můžete poškodit auto. V tomto případě je ale poškození - přinejmenším poškrábání karoserie - v podstatě jistotou. Takže to opravdu nezkoušejte. A když řetěz škubne za přední kolo, může způsobit i poškození čepu řízení nebo rozštelování geometrie nápravy.

Reklama

Výběr článků

Načítám