Hlavní obsah

Vetchá lada za 1,4 miliónu? Ruský offroad z Dakaru je na prodej ve zbědovaném stavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na aukci v Londýně bude k mání červená Lada Niva, která se v roce 1981 účastnila dakarské rallye. Podle popisu aukce je v původním stavu, jenže ten není zrovna dobrý.

Foto: RM Sothebys 2x

Lada Niva z rallye Paříž-Dakar roku 1981 na prodej

Článek

Lada Niva, která vloni oslavila čtyřicet let na trhu, je offroadem jistě legendárním - možná pro své schopnosti, možná proto, že v předlistopadové éře nebylo moc na výběr. Dodnes se vyrábí a můžete si ji koupit, a to za docela lákavou cenu od necelých 300 tisíc korun.

Červený kousek na fotkách ovšem není nový. V roce 1981 se účastnil rallye Paříž-Dakar. François Jeanson a jeho syn s ním startovali z náměstí Trocadéro spolu s jedenácti jinými nivami, 158 dalšími auty, 15 kamióny a 106 motorkami.

Foto: RM Sothebys

Lada Niva z rallye Paříž-Dakar roku 1981 na prodej

Vůz na náročný podnik samozřejmě připravili. Uvnitř je ochranný rám, dodatečnou ochranu má také podvozek a nárazníky, byla zvětšena palivová nádrž a kapota a všechny troje dveře jsou plastové pro snížení hmotnosti.

Z celkem 170 aut ovšem tehdejší Dakar dokončilo jen devětapadesát a červená niva se startovním číslem 167 byla jednou z těch, která musela odstoupit. Jeansonovi se jí ovšem nezbavili, nechali si ji až do roku 2009, kdy ji koupil současný majitel.

Foto: RM Sothebys

Lada Niva z rallye Paříž-Dakar roku 1981 na prodej

Od něj může putovat dále do světa, a to na aukci v Londýně 5. září, pořádané domem RM Sotheby's. Jestli se to však stane, je otázkou. Podle popisu aukce je vůz ve sbírce současného, nejmenovaného majitele „uchovaný v přísně původním stavu”.

Co to znamená, vidíme na fotkách. Auto je opředeno pavučinami, jedno zadní světlo je rozbité, pneumatiky jsou zteřelé, na střeše je obrovský nános špíny. A pohled do interiéru či pod kapotu není o moc optimističtější.

Foto: RM Sothebys

Lada Niva z rallye Paříž-Dakar roku 1981 na prodej

Umýt a natankovat čerstvý benzín tedy asi stačit nebude. Přesto RM Sotheby's odhaduje, že se tento vůz prodá za 50-75 tisíc liber, tedy zhruba 1,4-2,1 miliónu korun.

Trénink v dakarském speciálu: U Jihlavy jsme našli těžší terén než na Dakaru

Rallye Dakar

Reklama

Výběr článků

Načítám