Hlavní obsah

Takhle rychlý golf jste ještě neviděli. 300 km/h zvládne za 8 sekund

Patříte-li k fanouškům extrémních úprav aut, jistě nemusíme připomínat Němce Boba Kettlera, na internetu známého také jako Boba Motoring. Ze starých volkswagenů staví bleskurychlé stroje, podstatně rychlejší než ty nejdražší supersporty světa.

Foto: Volkswagen

Volkswagen Golf II. generace (1989, ilustrační foto)

Článek

Jak je vidět v čerstvě publikovaném videu, u Bobova Volkswagenu Golf z roku 1989 není čas 8 s u zrychlení z 0 km/h na 300 km/h překlep. Takhle rychlé není ani patnáctisetkoňové Bugatti Chiron - to zvládne třístovku za 13,5 vteřiny.

Jak je možné, že je tenhle starý golf tak rychlý? Má pohon všech kol, dvouspojkovou převodovku VW DSG DQ250 a váhu pouze 1180 kg bez řidiče. Pod kapotou pracuje dvoulitrový čtyřválec s turbodmychadlem, které dává 3,44 baru tlaku. Díky tomu má vůz 1234 koní výkonu a 1094 N.m točivého momentu.

Je postavený s jediným cílem - být co nejrychlejší v přímce. A také se to daří - podle měření pomocí GPS překoná stokilometrovou metu za 1,8 s, dvoustovku má za sebou po 4,8 sekundy. Maximální rychlost je více než 340 km/h; v tomto případě není tak podstatná jako doslova brutální zrychlení.

Toto druhé, starší video, ukazuje vůz i zvenčí. Tehdy bylo auto o 40 kg těžší a na 100 km/h zrychlilo za 2,1 sekundy. Čtvrtmílovou závodní dráhu zvládlo za 8,76 sekundy s cílovou rychlostí 267 km/h.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám