Hlavní obsah

BMW a Mini budou v Číně vyrábět elektrická auta pro celý svět

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BMW Brilliance Automotive letos otevřel v Číně továrnu na výrobu vysokonapěťových baterií, nyní výrobu rozšiřuje s cílem začít zde produkovat elektrickou verzi sportovně-užitkového modelu iX3 pro celý svět. Stane se tak za dva roky. Elektrická auta bude v Číně montovat i Mini.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

BMW elektromobily vyrábí také v Lipsku (i3 a i8), výroba mimo Německo a zároveň pro celý svět je novinkou. BMW Group zároveň uvedlo, že ve spolupráci s výrobcem Great Wall Motor budou v Číně vyrábět rovněž elektrické modely značky Mini. Jaké konkrétně, nebylo upřesněno.

Čína je pro BMW Group největším samostatným trhem. Společný podnik BBA Brilliance Automotive byl založen v roce 2003, zaměstnává 16 tisíc lidí a loni vyrobil 400 tisíc vozidel pro čínský trh. BMW iX3 vyráběné v Číně se ovšem bude prodávat po celém světě, stejně jako elektrické verze modelů od Mini.

Zahraniční automobilky, které chtěly v Číně vyrábět, musely mít společný podnik (joint venture) s další čínskou firmou a mohly mít maximálně poloviční podíl. Čína letos uvedla, že limity do roku 2022 zruší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám