Hlavní obsah

Volkswagen postavil model Jetta pro rychlost 335 km/h

Novinky, fra

Představa vozu Volkswagen „letícího” rychlostí přes 300 km/h je trochu bizardní. Jenže Volkswagen Jetta upravený pro závody rychlosti na vyschlém jezeře Bonneville tyhle ambice má.

Foto: Volkswagen

Volkswagen Jetta pro závody na jezeře Bonneville

Článek

Tenhle speciál je postavený přímo značkou Volkswagen. Podle předpokladů by se měl ve skupině BGC/G při srpnovém závodu Bonneville Speed Week pohybovat rychlostí větší než 208,472 mil/h, tj. víc než 335,5 km/h. Důvod je samozřejmě v tomhle oboru prostý – být nejrychlejší.

Foto: Volkswagen

Volkswagen Jetta pro závody na jezeře Bonneville

Foto: Volkswagen

Volkswagen Jetta pro závody na jezeře Bonneville

Technické specifikace vozu neznáme. Jen víme, že pod kapotou bude pracovat předělaný dvoulitrový zážehový motor s přeplňováním, který má koncernové označení EA888. Je to tedy dost výrazná změna proti tomu, s čím se dnes Volkswagen Jetta na americkém trhu nabízí. Tam je totiž nejsilnějším agregátem přeplňovaná čtrnáctistovka s výkonem 109 kW. Samozřejmě že někde tenhle motor museli vzít. To nová Jetta bude mít tento motor ve verzi GLI, kde bude mít prý výkon 164 kW (220 koní). S tímhle se ale rychlostní rekordy netrhají, takže úpravy budou značné.

Volkswagen se závodů na vyschlém jezeře účastní pravidelně a docela úspěšně. Tak například v roce 2016 se Volkswagen Beetle s tímtéž motorem (měl výkon 405 kW) prohnal měřicím zařízením rychlostí 330,111 km/h. V roce 2012 pak Volkswagen Jetta Hybrid ustavila v kategorii těchto ekologických aut nový rekord rychlostí 299,842 km/h.

Nejvíce slavnou se ale stala jízda z roku 1955 Volkswagenu Beetle, který byl ale mikroturbínovým motorem. Jeho nehoda a následný vrak byly pak firmou, která vůz postavila (nikoliv Volkswagen), použity v reklamě. Pro zajímavost – udává se, že výkon motoru byl tehdy 625 kW.

Foto: Volkswagen

Malý Volkswagen Beetle (přezdívali ho Černá vdova) poháněný malým leteckým turbínovým motorem vlastně z nehody vyvázl ještě dobře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám