Hlavní obsah

Bývalý rekordní vůz Zeleného pekla může být váš

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nordschleife tedy severní smyčka okruhu Nurburgring má ve své historii zapsánu celou řadu rekordních vozů. Mezi nimi byl v roce 2009 i zajímavý vůz Gumpert Apollo Sport. Ten okruh, kterému se přezdívá Zelené peklo, zajel za 7 minut a 11,57 sekundy.

Foto: Springbok Sportwagen AG

Gumpert Apollo Sport

Článek

Dnes se automobilky snaží tenhle okruh jezdit co nejrychleji prakticky neustále. Stále je tu hromada adeptů na stále lepší a lepší časy a už se značky nechlubí jen absolutně nejrychlejšími časy, ale i nejrychlejšími časy nafťáků, kombíků…

Jenže před lety se na tohle ještě nehrálo. Dokonce i ty rekordy byly tak trochu mimo zájem. Jenže když v roce 2009 zajel Florian Grauber z časopisu Sport Auto výše zmíněný rekordní čas, přece jen to vzbudilo velký ohlas. Ono Gumpert Apollo Sport bylo auto, které na ulicích nepotkáte každý den. Dokonce ani každý rok. Tohle byla exkluzivní věc.

Foto: Springbok Sportwagen AG

Gumpert Apollo Sport

Foto: Springbok Sportwagen AG

Gumpert Apollo Sport

Pod kapotou byl vidlicový osmiválec o objemu 4,2 litru bi-turbo s ohromným výkonem 691 koní, což je pořádná nálož i na dnešní standardy. Celý výkon pak motor přes sekvenční převodovku posílal na zadní kola. Auto o hmotnosti 1600 kg dokázalo vystřelit z klidu na stovku za 3,6 sekundy a maximální rychlost byla na tehdejší dobu úžasných 360 km/h.

Pokud chcete auto dostat do svojí sbírky, musíte si připravit 333 000 euro, což je asi 8,7 miliónu korun.

Samozřejmě, že rekord, který padl před deseti lety, už dávno neplatí. Dnes drží mezi sériovými vozy rekord Porsche 911 GT2 RS (6 minut a 47,3 sekundy). Ten opravdu nejrychlejší vůz je ovšem závodní speciál Porsche 956, který 28. května 1983 řídil Stefan Bellof. Okruh zajel tehdy za 6 minut a 11,3 sekundy. Na tenhle rekord si teď brousí zuby Mercedes-AMG One.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám