Hlavní obsah

Lamborghini Urus jde skvěle na odbyt. Takový úspěch jsme nečekali, říká šéf značky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stefano Domenicali, generální ředitel automobilky Lamborghini, je velmi příjemně překvapen úspěchem vozu SUV Urus. V příštím roce prý bude auto tvořit víc než polovinu vyrobených lamborghini, za letošek to bude asi pětina. Sedmdesát procent zákazníků, kteří si tento vůz pořídili, prý nikdy dřív vůz značky Lamborghini nevlastnilo.

Foto: Lamborghini

Lamborghini Urus

Článek

Takřka všechny automobilky - až na drobné výjimky - dnes SUV nabízejí, nebo se na to chystají. Bentley má Bentaygu, Rolls-Royce vyvíjí Cullinan, Ferrari o SUV hovoří. A Lamborghini vloni představilo Urus.

Ten se u zákazníků těší nečekaně velké oblibě. „Očekávali jsme pozitivní odezvu, ale ne na úrovni, na které ji vidíme. Reakce zákazníků jsou fantastické,” komentoval situaci generální ředitel značky Stefano Domenicali.

Foto: Lamborghini

Lamborghini Urus

V roce 2018 podle něj Lamborghini vyrobí okolo 5000 aut, z čehož tisícovku budou tvořit právě Urusy. Odhad celkové produkce na příští rok pak zní zhruba 8000 vozů, přičemž Urusy z toho mají tvořit víc než půlku.

Vůz láká i zákazníky, kteří dosud žádné lamborghini neměli. Podle Domenicaliho je takových 70 procent těch, kteří si Urus pořídili. Domenicali je překvapen i vysokým podílem žen mezi zákazníky tohoto modelu.

Velké oblibě se Urus prý těší i v Rusku a na dalších trzích, kde silnice nejsou proslulé špičkovou kvalitou.

Foto: Lamborghini

Lamborghini Urus

Rozčarování fanoušků a tradičních zákazníků z faktu, že Lamborghini prodává SUV, se Domenicali snaží mírnit. Uvádí, že SUV je pouze vnější schránka, ve skutečnosti je prý vůz víceúčelovým sporťákem.

Urus není prvním počinem této značky v oblasti terénních aut. V letech 1986 až 1993 vyráběla model LM002, který byl poháněn vidlicovým dvanáctiválcem. A ještě dříve se s prototypem Cheetah účastnila soutěže o nové americké armádní vozidlo, kterou nakonec vyhrála firma AM General s dnes legendárním Humvee.

Reklama

Výběr článků

Načítám