Hlavní obsah

Na nový MAT Stratos budete potřebovat 12,5 miliónu. A jedno Ferrari k tomu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrh nového vozu mnohdy začíná od základu jako zcela nový projekt. Ne vždy je to ale pravidlem. Příkladem je vůz MAT Stratos, který bude postaven z Ferrari F430 Scuderia, které musí zájemce koupit a přistavit k přebudování. Za změnu v moderní repliku Stratosu si bude karosárna účtovat 615 tisíc dolarů (12,5 miliónu korun). Uvedl to web Jalopnik.

Foto: Pininfarina

MAT Stratosu (na snímku) bude za základ sloužit Ferrari F430 Scuderia. Musíte dovézt vlastní a nechat ho rozřezat.

Článek

Původní koncept z roku 2011, pojmenovaný New Stratos, byl oživen a bude se vyrábět. Dostal nový název MAT Stratos - podle karosárny Manifattura Automobili Torino, která ho bude stavět, ale základ zůstává v podstatě stejný. [celá zpráva]

Karosárna MAT nebude stavět celé auto kompletně od nuly. Zájemce o jeden z pětadvaceti kusů, které mají vzniknout, bude muset jako základ dodat vlastní Ferrari F430 Scuderia. A ještě k tomu za přestavbu zaplatit 615 tisíc dolarů, tedy zhruba 12,5 miliónu korun.

F430 Scuderia je, či snad spíše byla, nabroušená verze F430, posledního sporťáku značky Ferrari s osmiválcem uprostřed, který byl k mání s manuální převodovkou. Dnes je to ceněný sběratelský kousek - kromě toho, že je to špičkový sportovní vůz.

Foto: Profimedia.cz

Ferrari F430 Scuderia

Pokud nemáte vlastní scuderii v garáži, anebo nechcete tu svou obětovat pro stavbu moderní repliky stratosu, budete muset nějakou koupit. Na německém inzertním webu Mobile.de začínají ceny těchto aut na 150 tisících eur, tedy zhruba 3,8 miliónu korun.

Na základě modelu F430 měl být založen už New Stratos. Ferrari ale tehdy odmítlo poskytnout holá šasi, aby mohl být vyroben. Podle dostupných informací tentokrát Ferrari jako fabrika není zapojeno, „jen” bude nutné obětovat existující model F430 Scuderia.

Foto: Pininfarina

MAT Stratos a Michael Stoschek

Celková investice pro získání MAT Stratosu je tedy přes 15 miliónů korun. Přesto se dozvídáme, že z plánovaných 25 kusů je už 12 zamluveno. Nejsme si ale jisti, jestli na tento účel není ostrých F430 škoda.

Reklama

Výběr článků

Načítám